Популярни снимки за

Всички снимки

ПОЧИСТВАНЕ НА ПРАХ ПРИ DSLR ФОТОАПАРАТИ

ПОЧИСТВАНЕ НА ПРАХ ВЪРХУ LOW-PASS ФИЛТЪРА НА D-SLR ФОТОАПАРАТИ

Автор: Кирил Петров ( 35mm )

При определени светлинни условия, на снимки направени с цифрови SLR фотоапарати,могат да се появят следи от прах или замърсяване.Разпознават се като малки тъмни петна на снимката,както е показано по-долу.

Тези петна са резултат от замърсяване или прах,полепнали върху low-pass филтъра върху сензора на фотоапарата който покрива и предпазва сензора.Самият филтър има няколко слоя,които,наред с редица други функции,поотделно или заедно,намаляват moiré ефекта,филтрират инфрачервените лъчи на светлината, и допринасят за детайлността на изображението.Например в слоя на инфра-червеният филтър се съдържа филтъра който намалява moiré ефекта.Някои потребители желаят да премахнат инфра-червения филтър за да повишат чувствителността на сензора към инфра-червена светлина.Ако този филтър се свали,снимката ще бъде много недетайлна.Low-pass филтъра също така предпазва от полепването на прах или частици директно върху сензора.
Цифровите SLR фотоапарати са проектирани да бъдат използвани със сменяеми обективи и такива частици или прах могат да попаднат във фотоапарата когато обективите се свалят или сменят.
За да предотвратите навлизането на прах във фотоапарата,добре е да не сменяте обективите на запрашени места или когато има силен вятър.Ако ви се е наложило да смените обективи на места които са едновременно и запрашени и има вятър,то тогава е много вероятно да четете тази статия не само от чисто любопитство.Когато не сте сложили обектив на тялото,слагайте капачката на фотоапарата предназначена за това, но преди това погледнете дали по нейната вътрешна страна няма прах или други частици,и ги почистете ако има такива.При условия на ниска влажност на въздуха,пластмасовите капачки,обективите и всички части на фотоапарата привличат праха в по-голяма степен отколкото при по-влажно време.

Ако желаете можете да премахнете праха по low-pass филтъра,като опитате да го почистите сами,но винаги за предпочитане е да се обърнете към сервиз.
За снимки на които има следи от прах можете да използвате софтуеър който съдържа функция за премахването на тези следи.Такава функция, 'Image Dust Off' ,има например в Nikon Capture 4,или по-късните версии на тази програма, ако изображението е заснето в NEF(RAW) формат.
За да проверите визуално за замърсяване на филтъра на D-SLR фотоапарати Никон,е неоходимо да направите следното:
1. За да не повредите затвора на фотоапарата, използвайте АС адаптор за електрически ток за вашият модел фотоапарат.Изключете фотоапарата и го свържете с адаптора.Например за моделите на Никон D200/D70/D70s или D50 не се изисква свързването на адаптор,но все пак е препоръчително да имате такъв при по-продължително почистване.Ако не използвате адаптор,то тогава заредете батерията на фотоапарата до пълно зареждане и я поставете отново във фотоапарата.
2. Свалете обектива и влючете фотоапарата.
3. Натисенете бутона MENU и изберете опцията Mirror Lock up в менюто потребителски настройки (вижте упътването,което имате,за повече подробности).
4. Активирайте опцията Mirror Lock up.Огледалото ще се вдигне в позиция за почистване и затвора ще се отвори,откривайки low-pass филтъра. На всички фотоапарати освен моделите от серията D1, докато този режим е активен,във визъора и на горният LCD дисплей ще се показва редица с линии от точки.Това е нормално.
5. Хванете фотоапарата така,че да пада светлина върху low-pass филтъра за да можете визуално да проверите повърхността му за замърсявания и прах(снимка 2).Ако има частици или прах,почистете ги както е описано по-долу.Ако няма,изберете менюто Mirror Lock както е описано в стъпки 3 и 4 и изберете опцията Off.Огледалото ще се върне в долна позиция и затвора ще се затвори.
http://www.4coolpics.com/Nikon/Picture2.jpg

Почистване на филтъра

Авторът на тази статия спазва две правила които с времето са се доказали за много полезни.Първото гласи да не се поправя нещо ако то не е счупено.Второто е,че чистата техника работи по-добре от замърсената.
Винаги помнете обаче че Low-pass филтъра е изключително крехък и може лесно да се повреди.Ако решите да пренебрегнете този съвет,ето следните стъпки за почистване:
1. Вдигнете огледалото както е описано в първите пет стъпки по-горе.
2. Премахнете замърсяванията и/или праха от филтъра с духалка(снимка 3). Употребата на духалка-четка не се препоръчва защото власинки от четката могат да повредят филтъра.Ако използвате спрей,задължително го дръжте изправен за да не попадне течност от него върху сензора.Замърсявания които не могат да се премахнат с духалка могат да бъдат премахнати само в оторизиран сервиз. При никакви обстоятелства филтърът не може да бъде докосван или забърсван.
3. Изберете менюто Mirror Lock както е описано по-горе в стъпки 3 и 4,и изберете опцията Off.Огледалото ще се върне в долна позиция и затвора ще се затвори.
4. Изключете фотоапарата и сложете обектив или капачката,след това изключете АС адаптора за електически ток ако сте използвали такъв при почистването.
http://www.4coolpics.com/Nikon/Picture3.jpg

Почистване на филтъра с препарати за почистване на сензори
Както за почти всичко друго, различни видове почистващи продукти има и за сензорите на цифровите фотоапарати,които обикновено включват почистваща течност заедно с четчици за почистване.Тези продукти биха могли да се използват за почистване на филтъра, но както беше споменато по-горе, той е изключително фин.
Всяка повреда която произлиза от вашето решение за употребата на такива продукти,може да доведе до необходимост да се смени филтъра/сензора във фотоапарата за ваша сметка.Дали ще препочетете да почистите филтъра сами,или ще се обърнете към сервиз,зависи изцяло от вас. В крайна сметка това е като да не практикувате безопасен секс-нещата могат да са ви изглеждали ясни и сигурни в началото,но последиците са ужасни ако сте сбъркали.

Редактирано от администратор , 25.05.2006 19:53:09

Хубава статия, полезна. Добре са описани нещата, обаче едно нещо не ми е съвсем ясно - как все пак става замърсяването на сензора, даже при смяна на обективите, като пред сензора нали има "перде" и огледало?
Благодаря ти 35mm - за "полиглоти" като мен е много полезно
Позволете и аз да се включа в тази така любопитна и същевременно болезнена тема, отнасяща се до полепването на нежелани частици върху оптичните елементи, която е надълго и широко дискутирана особено във виртуалното пространство.
Похвала заслужава авторът, публикувал статията.

Бих искал да споделя моя скромен опит в борбата с прашинките и боклуците по т.нар. lowpass filter, или както е възприето неправилно да се казва „матрицата”, но пък е по-лесен изказа.

1. Първото нещо, на което искам да обърна внимание е, че практически е невъзможно поддържането на матрицата абсолютно без никакви прашинки. Те винаги си намират път, за да достигнат до матрицата, било то директно от въздуха, било то от гледалото и стените около него, или пък от задната леща на обектива. Дори чисто ново тяло има полепнали прашинки по матрицата. Не си мислете, че „сапунерките” са защитени от подобен проблем, дори при тях е почти невъзможно или икономически необосновано подобно почистване.
2. Смея да твърдя, че аз съм от хората, които се отнасят много внимателно към техниката, но това не означава, че моята матрица е абсолютно чиста. Нека да се запитаме, когато сме тръгнали на лов за „шедьоври” и те не са затворени между четирите стени на студиото какво бихме предпочели – да не сменяме оптиката, понеже има лек полъх на вятъра, или да поставим подходящия обектив и да уловим кадъра. Все пак фотоапаратите са предназначени да се снима с тях, а не да бъдат държани в стерилна среда. Напрашаването и почистването е нещо нормално. Съсредоточавайки вниманието си върху оборудването в прекалена степен мисля, изменя идеята за фотографията избщо. Е, вярно е, че има решение и този проблем, но трябва да разполагаме поне с две тела. А кой може да си го позволи?
3. Какво правим, когато в кадъра се забелязват боклуците? Ами ако софтуерното почистване се окаже твърде трудоемко, трябва да прибегнем към хардуерно
4. Тук искам да подчертая с дебели букви: НЕ СИ МИСЛЕТЕ, ЧЕ В СЕРВИЗА ЩЕ СЕ ОТНЕСАТ С ПО-ГОЛЯМО ВНИМАНИЕ КЪМ ВАШАТА ТЕХНИКА, ОТКОЛКОТО ВИЕ!!!! НЕ СИ МИСЛЕТЕ, ЧЕ ТАМ ЩЕ ПОЧИСТЯТ МАТРИЦАТА ПО-ДОБРЕ ОТ ВАС. Това не означава, че няма съвестни слижители по сервизите, но практиката е очевадна. Разровете се из форумите ще прочетете отзивите. Друг е въпросът колко сервизи има в България. Още нещо, днес почистена матрица в сервиз не гарантира, че утре няма да е изцапана отново! Нима всеки ден или през ден фотоапаратът трябва да го носите да ви го почистват? Ами по-добре си купете още едно тяло... едва ли ще ви излезне по-скъпо отколко почистването през ден.
5. Не съм съгласен, че с невъоръжено око може да се установи доколко е замърсена матрицата. Ако това стане – то вашата матрица е направо за автомивка). Да не говорим, че докато се взирате може да напълните матрицата). Напълно видимо чиста матрица, може да има безброй „прашинки по нея”, които да се забелязват в кадъра, особено когато снимате на малка бленда (голямо число).
6. Както е обяснено в статията, първата стъпка е използването на духалка, като държите фотоапарата, така че да не се окаже, след почистването матрицата да е по-мръсна. Никога не използвайте компресиран въздух!!! Само обикновена духалка. Като след всяко продухване сниманйте бял лист на максимално затврена бленда и провеярявайте резултати. Не забравяйте, че е невъзможно абсолютното почистване. Ако установите, че ефектът е почти нулев, т.е. частиците са залепнали, преминавате към следващата стъпка - контактно почистване.
7. Ето един линк, който илюстрира едно такова почистване: http://www.pbase.com/copperhill/ccd_cleaning . Първият път е много вълнуващо. Изпотих се 5 пъти и изхабих 20 кърпички, докато установя, колко трябва да е напоена кърпичката. Важното е да сте хладнокръвни. Използваните течности и „инструменти” струват грешни пари. Заместете „специалната течност” с химически чист метилов алкохол. Кърпичката трябва да е безвлканестта за оптика. А „специалния инструмент” може да си го приготвите от дървена клечка от сладолед.
8. Доколко е здрав, чуплив или фин филтъра е спорен момент? Съществуват най-различни мнения от едната до другата крайност, в т.ч. число съм попадал на коментари, че стъклото е толкова здраво, че не може и с пирон да бъде надраскано. Е... нямам намерение да го пробвам)). Все пак фотоапаратът е проектиран за дъглотрайна употреба, което ще рече мнократно почистване.

С написаното дотук не искам да ви убеждавам в нещо, противно на изложеното от автора на статията. Всеки трябва да вземе индивидуално решение за себе си и да поеме единия или другия риск. Идеята ми беше да споделя моите впечатленияи с две думи да кажа, че почистването на матрицата не е фигура от висшия пилотаж.
Надявам се да съм бил полезен
Успех!
И ... не забрявяйте да питате приятели, които вече са го правили
То е същото като при секса, както се е изразил авторът на статията.
Аз мога да кажа само, че прах на филтъра попада, колкото и да внимаваш. Страх ме беше да пипам филтър-а сам, и затова го отнесох в сервиза. Вярно махнаха 2-те големи прашинки, дето се виждаха при всеки кадър ... сега обаче има повече малки, отколкото преди чистенето. Аз още се чудя какво да го правя, но си мисля, че ако снимаш предимно навън няма как да не се напраши, така че съм ви много благодарен за отварянето на подобна тема. Предполагам, че за профи-фотографите, това би трябвало да е ритуал поне всеки месец ... не знам. За мен е новост и съм благодарен за споделянето.
Смея да напиша мнение, което, моля знаещите да коментират. Чел съм за това и в друг форум или книга, за съжаление не помня къде. След излет не е ли разумно да се маха обектива и с прахосмукачка много внимателно да се доближава огледалото, естествено, без да има физически контакт между двете. Същото да се прави и с обективите. Аз го направих и резултата беше великолепен. Под огледалото имах прашинки, след интервенцията всичко беше идеално почистено. Моля, това да не се възприема като съвет, а като подтема за коментар!
35mm за темата
Accept, зная случай когато прахосмукачката е смукнала и ламелите на затвора...
Моята е професионална и е в състояние, едва ли не да остави апарата само на шаси. Както съм написал - "много внимателно". Понеже вкъщи аз действам с прахосмукачката, имам усещане за мощността и. Обаче, ако някой е убеден, че това е занимание за другия пол и си смукне ламелите, барабар с огледалото, никой не му е крив.
благодаря на всички за написаното имам още един въпрос ако някои може да отговори какъв е химическия състав на препарата за почистване на оптика
на въпроса си отговарям сам за информеция на други като мен 3 части диетилов етер 1 част етилов алкохол химически чист
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола