Популярни снимки за

Всички снимки

Покупка на апарат о т Щатите ?!?!

Имам един въпрос свързан с покупката на апарат от щатите. Интересува ме вашето мнение по въпроса(заслужава ли си) и това дали някои знае как най-лесно и безопастно ставт нещат(без мито, без ддс, без да ми го гепят на митницата).

Имам едни прияятели на бригада в момента и са навити да ми купят нещо стига да разбера дали може да го внесат по тънката лайсна.
Ами аз не съм внасяла, но също имам там приятели и като проучвах въпроса преди да си взема ДСЛР-а стигнах до извода, че не си заслужава разликата от ~ 100лв и липса на гаранция. Зависи много и за какъв апарат става въпрос, защото според мен е задължително да се носи като ръчен багаж, а един ДСЛР+обектив не са никак малко нещо. То и ма и аксесоари освен това. Колкото до риска на митница - за стоки над 100 евро ако не бъркам винаги има ДДС, а фотоапаратите мисля ,че са без мито, но ако апарата мине като личен багаж не би трябвало да ги има тези неща .но трябва да няма опаковки и тем подобни неща ( трябва да мяза на ползван - така са ми казвали)
И в крайна сметка като се види колко струва там ( общо с доставката и др. такси ако се купува през интернет) и за колко може да се купи тук и си преценяш за разликата заслужава ли си да се прави цялата гимнастика. Според мен най-добре е ако може да си намериш фирма тук, на чието има да го купиш и тя да ти възстанови ДДС-то, но това става само ако фирмата може да го отчете за разход.
Аз толко знам по въпроса.
Аз си внесох моя от Щатите, излезе ми 1000 долара = 1540 лв. срещу 1999 лв. тук. Инструкциите са - обесват си камерата на врата, докато излязат от летището и туй то, после ти я връчват, ти черпиш и работата станала. Все пак е важно и какъв точно апарат искаш, можеш да си провериш цените и от тук по интернет. Аз толко знам по въпроса.
Struva si ako kupuvash SAMO nai- novite modeli, tezi koito shte badat na pazara v Bg-to sled 1-2 godini. Tsenite za tezi nai- novi modeli sa chuvstvitelni, minimum 20-30%razlika !!! Garantsiata e samo 1(edin) mesets i to samo za USA, mejdunarodnata garantsia se zaplashta otdelno i e okolo 15-20 % ot tsenata na tehnikata, a i e samo za edna godina! Otnosno ДДС-to- tozi koito kupuva tehnika moje da si poluchi ДДС-to pri napuskane na Shtatite,no s -5 %(taxa za vrushtane) no samo s kasovata belejka i pasport. Neshto mnogo vajno- tehnikata triabva da e zaduljitelno(!) ot TAX I DUTY FREE SHOP,te ne sa samo po bezmitnite zoni, no triabva da se proveri dali magazina e TAX AND DUTY FREE-naprimer `BEST BUY`il `SEARS`ili niakoi drug... Ako iskash Bg-firma da ti vurne ДДС-to shte vzemat okolo 30-40% ot nego zaradi prevodi i taxi, ako niakoi ti kaje che ne e taka ...Kasmet pri izbora !!!
Ako iskash po-podrobna informatsia: milen_stratiev@yahoo.com
Аз си внесох фотоапарата от там. Излезе ме почти 60% от цената тук. безмитно могат да се внесът стоки на стойност до 100евро. ако е над 100 евро се начислява ДДС 20%. За техника не се събират митнически такси. Цената на техниката се определя не от цената за която си го купил а възоснова на ценоразпис на митниците за сътветната марка и вид техника( информацията е от митническо бюро). Затова най-добре е да го декларираш като втора употреба подарък от някой, като отбележиш цена за втора употреба стока ( естествено под 100 евро ако е нисък клас фотоапарат или ако е професионален - много по-ниска от действителната).

Може да пробваш да не го декларираш. В момента има много туристи и за един фотоапарат едва ли ще те спрат, особенно ако пътуването е със самолет ( каквото е предполагам ). Ако обаче те спипат - ще плащаш ДДС. Пък и винаги можеш да гледаш глупаво - това работи ( личен опит).

Не ходи в митническо бюро - ще те изръсят много пари и най-накрая ще излезе, че е било по-=евтино да си го купиш от БГ.

http://info.mitnica.com/ - тук можеш да научиш повече, както и да зададеш въпрос ако нещо не ти е ясно.

успех
Мерси на всички за отговорите :-) Аз искам да си взема просто един Canon PowerShot S3-IS + 1-2GB карта. Ще ми излезе към 500$, а тук ще ми излезе към 1100лв. всичко. Няма да купувам някакъв як DSLR....
Ако за 500$ пълна цена( отчитайки всички такси) ще ти го донесат, при посочените по-горе условия (носене на врата, декларация за втора употреба) вероятно разликата от 20% си заслужава. Остава въпроса с гаранцията.
А какво щв кажете за поръчка на фотоапарат по интернет. Някой правил ли го и от кои сайтове?
Alone: тогава си плащаш ДДС защото няма как да напишат по-ниска сума от тази, за която си го купил. Най-добре е някой да ти го купи и да ти го изпрати като втора употреба.

loveforever: в този случай жертваш гаранцията. Международна гаранция струва доста пари. почти като да си го купиш тук.

gramatikov: могат да ти го гепят на митницата само ако е изпратен като колет и не е упоменат в придружаващите го документи. Ако е в теб и не го декларираш и те хванат - си плащаш каквото по закон имаш да плащаш. Глобата зависи колко убедителен ще си за това, че незнаеш, че някой ти е казал, че не се декларира и т.н.- най-вероятно ще ти се рзмине :)

Редактирано от автора , 23.06.2006 09:22:12

Моят Canon S1 IS ми го внесоха така (като ръчен багаж) преди 2 г. - никакъв проблем нямаше, дори си беше опакован в кутията. Разликата в цената си заслужава, риск няма. Успех!!!
Ще се пробвам пък ще видим какво ще стане :-) :-) :-)
"Глобата зависи колко убедителен ще си за това, че незнаеш, че някой ти е казал, че не се декларира и т.н.- най-вероятно ще ти се рзмине"

за информация не всяка техника е освободена от мито.
лентовите апарати ,обективите карти си имат мито така че се съобразяваите с това,ако някои се интересува повече предлагам безплатна информация(е може и някоя бира)все пак това ми е работата
Svetal: да освободена е от мито, написала съм го, но за недеклариране се плащат глоби, които са по принцип са по преценка на митничаря, в зависимост от това, дали е умишлено или не ( макар, че по закон не е така). И зависи през коя граница преминаваш. По принцип сухоземната граница е по-голям проблем отколкото на летищата.
за информация съм извадил колко е митото на фотографската техника
1.Cifrovi fotoaparati-0%
> 2.Filmovi fotoaparati-8.6$
> 3.Svetkavici-8.3%
> 4.Bateria Li-ion za cifrovi aparati-12.4
> 5.Flash pamet za cifrovi fotoaparati-0%
> 6.Obektivi-6.7%
> 7.Adapteri za fotoaparati-8.4%
> 8.Filtri-6.7%
> 9.Stativi-8.4%
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.