Популярни снимки за

Всички снимки

"За снимането на птичките" от Иво Пенков Дамянов

"За снимането на птичките" от Иво Пенков Дамянов

...Приближаването пеша става чрез прикриване зад храсти и дървета, ама понякога се налага и пълзене даже, така че си предвидите подходящо облекло, ако ще се вманиачавате на тема птици. Най-добре е човек да ходи на „лов” за птици сам, и в никакъв случай не повече от двама. Комбинацията от двама души е подходяща в някои ситуации, за да застане единият в прикритие в „засада”, а другият да действа в обход. И, разбира се, птици, особено много от водните и граб...

http://www.4coolpics.com/article.php?id=38

Редактирано от администратор , 17.07.2006 19:40:28

Мерси.

chudesno e Ivo
POzdravleniq
Интересно и полезно!
.. .. C00L!
Мисля, че това е много добър текст.
кажете нещо повече за съчетанието скорост/бленда
като си изпих кафето , ми дойдоха още няколко думи по темата - информацията на иво ее много полезна за "птичарите", но остават още въпроси като например как да постигнем добър фокус.При голямото приближение което постигаме /например с 70-300/ и след като сме фокусирали , и сме поставили фото апарата на триножник, при самото натискане на спусъка се получава едно недолувимо изместване на апарата и фокуса страда.мислил съм си за два вариянта 1. Самоснимачка , но тя не е поджодяща за движещ се обект и 2. - жило/ за съжаление не съм си намерил още, но и не съм търсил активно/
Та в тая връзка , моля да споделите вашия опит...

Редактирано от автора , 15.07.2006 10:54:53

Яко и полезно
hateras: Аз снимам от тринога само за вечерни градски снимки, триногата не ми е удобна и подходяща за птици, освен ако не става въпрос за снимане на голяма колония евентуално. Птица в полет иначе е абсурд от тринога да се снима. За да стане фокусът като хората и да е нормална резкостта даже в дългия край на обектива е нужна висока скорост (има едно правило за умножаване на фокусното разстояние по 3, но не знам доколко е "научно" издържано)- и с това ти отговарям на въпроса за скоростта и диафрагмата - избирам си ги така, че по възможност скоростта да не е под 1000. Ако е достатъчно светло, диафрагмата за обективи от порядъка на 300-400 мм е най-добре да се поставя на 7,1 или 8 - това дава известна дълбочина на резкостта. Фокусът задължително го оставям само на централна точка, целенето е в шията на птицата, а не в окото, и си го оставям на one shot, даже и за снимки в полет. Сервото евентуално може да се пробва ако птицата лети към тебе фронтално.
А относно това, че ти се измествал фокусът при снимане от триногата - затова са жилата или дистанционните.

Редактирано от автора , 16.07.2006 23:25:24

Чудесно написано ! Благодаря
Ivoto:
много си се запалил!!
Според мен IS (стабилизатора на изображението) има голямо значение и много помага.
Когато снимам птица в полет минавам на ръчно фокусиране - пробвайте и ще се убедите, че е по ефективно.

Ivoto:
Благодаря
tchani: Хех, ми ти си един от тези, дето ме запалихте, бре, Чани :))
Бих искал да добавя един малък детайл, който съм пропуснал в есето - при снимането на птици много се цени, ако се хване добре окото на птицата и има отражение или блясък в него, поне като една светла точица.
благодаря
Много полезна статия! Допълнението относно скоростта също.Някога имаше една книжка от Николай Райков на тази тема, но се отнасяше за филмовите апарати. Цифровата фототехника има други възможности. Удоволствието обаче е същото!

Редактирано от автора , 23.08.2011 19:29:59

...филмовите апарати. Цифровата фототехника има други възможности. Удоволствието обаче е същото!
Хубава и полезна статия. Макар да снимам птици само в градината си ми се иска да споделя своите наблюдения по въпроса:
При снимането на птици се стремя да ги примамя да кацнат там, където обстановката и светлината са подходящи за снимка. Най-добри снимки се получават при мека, разсеяна светлина, което си иска светосилен обектив и добро тяло с възможности за максимално високо ИСО при умерен шум. Високото ИСО често яде от детайла. Пробвам се и с допълнителна подсветка от светкавица, но засега без особен резултат.
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола