Популярни снимки за

Всички снимки

Помогнете да направя правилният избор?!

Здравейте,
Аз съм любител фотограф, може би като малкото тук, но бих искал да задам въпроса си именно към хората разбиращи и можещи да ми помогнат с избора си на фотоапарат.
Няма да крия,че що се отнася за непрофесионална техника съм върл фен на Сони, поради две причини:
1. Изключително насищане и контраст на цветовете
2. Оптиката Carl Zeiss

В момента имам моделът на Sony, DSC-P200 (7.2 MPix, 3x optical zoom...), но планувам да го заменя с друг.От предишния съм адски,ама наистина адски доволен,но най-вероятно остава за приятелката ми и аз ще трябва да се спасявам:)
1. Сега съм си харесал моделът Sony DSC-H2 (6Mpix, 12x optical...). Прочетох представянето му в сайта,но не мога да взема така лесно решение...
2. Имам възможност да си намеря и предния модел H1...Какви са разликите и кой си заслужава повече?
3. Като максимален вариант бих си взел модела DSC-H5/B (7.2Мpix, 12x optical), но честно казано не ми се дават толкоз пари отгоре, още повече, че аз наистина съм съвсем любител фотограф и не знам дали ще мога да направя за вбъдеще разлика между моделите им като качество. Сега това не означава, че ще снимам на ауто мода, който му е зададен де, но не съм специалист! До този модел ще се спра, ако някой наистина ми даде разумно обяснение и наистина си заслужава, за това Ви моля дайте ми колкото можете повече информация!!!
4. Друго, което също макар и не Сони ми е грабнало окото е Canon S3 IS (6Mpix, 12x optical), който отново изглежда много примамливо. Никога преди това не съм имал Канон като марка и не знам как са...не говоря за професионалните апарати, за това ще помоля да си спестите коментарите, ако нямате ясна представа от нещата, само за да ми кажете, че Канон са номер 1:)Чувал съм го вече над 100 пъти, но този път става въпрос за непрофесионална техника и моделите, които предлагам за разглеждане са точно такива. Преди съм имал Касио и Олимпус, тях просто не искам да ги коментирам по никакъв начин!
5. Друго моделче, което също грабва, а и напоследък забелязвам доста се е подобрило търсенето и особено предлагането на Panasonic е моделът DMC-FZ7S (6Mpix, 12x optical), но наистина ми е малко под въпрос самата марка Панасоник-производител на фотоапарати:)
6. Загледах се и в модела Fujifilm FinePix S5200 (5.1Mpix,10x opt), но не знам как е?! Някакви впечатления? Цената за него си заслужава и на външен вид изглежда впечетляващо най-вече,...какво друго?
7. Последното, за което се колебая е Nikon D50, но смея да твърдя, че този вече спада към професионалните и май не е много за мен...

Е мисля, че придобихте пълна представа към какъв тип фотоапарати съм се насочил, така че ще се радвам ако ми препоръчате някой от изброените, като ми отворите поне малко очите защо той е по-добрия избор от останалите, а също ще приема и други предложения, които не са в моята селекция! Благодаря Ви предварително за отделеното време и искрено се надявам да ми помогнете в избора си!
Ако си от София и ти е удобно, мога да ти уредя да поснимаш с харесани от теб апарати:
- Nikon D50 - когато пожелаеш :)
- Sony пред магазина на Sony Centar на Солунска, срещу градинката
Надявам се колегите от Nikon i Sony да предложат добра отстъпка ако ще го купуваш от BG

Когато избирам апарат, чета ревюта но преди всичко гледам МНОГО снимки заснети с него. Погледни тук:

http://www.pbase.com/cameras/nikon/d50

http://www.pbase.com/cameras/sony/dsc_h2

http://www.pbase.com/cameras/sony/dsc_h5

Успех в избора!

Редактирано от автора , 18.09.2006 12:20:47

Здрасти, Plam!
Благодаря за отзивчивостта и съответно бързата реакция. От София съм да, но в момента съм в САЩ и знаеш каква разлика има в цените... Смятам да събера полезната ми информация и след това да направя надявам се правилния избор и да си го взема от тук. Мерси за линковете, има какво да видя от тях! Още веднъж благодаря! Все пак ми е интересно на базата на снимките и впечатленията какво е твоето мнение по въпроса?!
Nikon правят фотоапарати от край време, Sony се опитват да заемат тази пазарна ниша от сравнително скоро. Nikon камерите са с матрици на Sony (D50,D70/70s, D80, D100, D200). Nikon имат доста широка гама светкавици, обективи и аксесоари, Sony тепърва ще се развиват в тази област. Зависи за какви цели ти трябва камерата, и относно цветовете - важно е да има реално цветопредаване, после в шопа правиш останалото. Големия оптичен zoom води до спад в качеството на изображението, скъпите варио обективи са с максимум 4х zoom. Не съм гледал спецификации на Sony, но D50 е перфектна камера, която си е в почти професионалния клас - има всички ръчни настройки+заложени шаблони. А светкавицата SB 800 е просто чудна. Накрая - от огромно значение е как усещаш камерата в ръцете - ако имаш възможност пипни и двете камери, усещането е субективно, но е аналогочно с неудобни обувки.
batzeto, избора трябва да го направиш ТИ

Ако фотографията вече те е завладяла - вземи си DSLR
BOZO много добре се е обосновал защо
ako e mnogo po-evtinko, vzemi edin i za men
Благодаря ти BOZO за подробното разяснение:) както и на всички взели участие в питането ми до момента!

Редактирано от автора , 19.09.2006 06:10:23

Благодаря ти BOZO за подробното разяснение:) както и на всички взели участие в питането ми до момента! Що се отнася до Д50-та на Никон започвам да придобивам известни съмнения...неще ми подсказва,че не съм готов да взема нещо толкова непознато за мен,та аз съм едва начинаещ любител фотограф, от друга не ми харесва това,че няма зум,а и е малко по-скъп от изброените останали модели:( За Сонито се разбрахме, нишо не казахте за модела на Фуджи?!

Редактирано от автора , 19.09.2006 06:04:22

А сега срам не срам ще трябва да попитам! Както казах съм един от малкото, за който много от нещата във фотографията са с толкова много неизвестни,но ако не питам няма как и да разбера нали?
Питането ми е свързано с това, кои други характеристики трябва да гледам, когато избирам фотоапарат, освен мегапикселите и увеличението??? Как се обозначават те в самите характеристики на апарата и сами по себе си какво означават. Примерно нямам си и на идея какво озачава оказаното на обектива на Никон Д50: 18-55mm 1:3.5-5.6G И въобще какви трябва да са характеристиките(по-малки или по-големи като стойности), както и тези: 27 - 82.5 mm equiv. FOV? Съжалявам за малоумните въпроси, но ако и тук не разбера никога няма да избера и правилен фотоапарат:( Ако някъде има подробно обяснение за всичките тези характеристики на БГ може също да ми е от полза! Благодаря още веднъж!
Някои от важните параметри:
- Физически размер на сензора (mm)към MP - някои камери "вадят" 8МР от малък сензор чрез софтуерна интерполация, резултата е незадоволителен. Dpi(пиксели на квадратен инч) - желателно е да е поне 200dpi, при 8МР и 72dpi става голяма боза...
- лаг, или забавянето, което седи между натискане на спусъка и реалното заснемане на кадъра, при лентовите апарати това става мигновенно, при цифровите камери има някакво забавяне, което варира според класа на камерата.
- 18-55 е фокусното разстояние на обектива. При 18мм. зрителния ъгъл е по-широк, докато при 55мм се стеснява, тъй като обектива приближава обекта(3х оптичен зум). 27 - 82.5 mm equiv са еквквалентните фокусни разстояния при лентова камера, цифровите имат т. нар кроп фактор (орязване), при никона кропа е 1.5. Този обектив, закачен на лентово тяло ще има фокусни разстояния 27-85.5мм. Няма да можеш да го видиш реално, защото DX обективите са предназначени само за цифрови камери.1:3.5-5.6 обозначава светлосилата на обектива. Колкото са по-малки тези стойности, толкова е "по-светъл" обектива и при кофти светлинни условия дава по-добри резултати.. Приема се, че светлосилата на човешкото око е 1:1, за съжаление обективите с такива параметри струват мнооооого. AF-S DX Zoom-Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G ED е автофокусен обектив (AF) за цифрови камери(DX).При 18мм светлосилата му е 3.5 и намалява до 5.6 при 55мм.G-то означава типа на обектива, в случая с микропроцесорно управление(CPU lens). ED-то е оптичен елемент, намаляващ дисперсията (разсейването на образа).Този обектив е с вграден безшумен импулсен мотор, обезпечаващ бърз и тих фокус (SWM).Покрива добър диапазон, но можеш да подкрешиш с един 55-200 или 70-300мм.
Успешна комбинация би се получила с
Nikon D50
AF-S DX VR Zoom-Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6G ED - покрива от 18 до 200 (11.1х оптичен зум) и има механичен стабилизатор, което ще ти позволи да правиш снимки на 200мм. от ръка при по-ниски скорости на затвора без да има размазване на образа.
Свекавица SB-800.
Влез в сайта на Nikon и прочети за CLS (creative lighting system)

Разбира се, тези неща са твърде субективни и зависи какви са ти намеренията за използване на апарата, но е за предпочитане в самото начало да инвестираш в хубаво оборудване, защото ако задълбаеш във фотографията то ще е необходимо и няма да се налага след време да прoдаваш сапуна и да купуваш DSLR.
Абе, купи си Канон
hateras
право думаш
hateras, svetal, ориентирайте човека към конкретен модел, драснете му нещо за бодито и за обектива.
Аз пък във вашия стил бих казал:
Hasselblad H2D-39 и нищо друго !!!
BOZO и ти си прав ние само си спамим
(и вземи да ми отговориш на кюто)
Бозо, стига бе, ще разсипеш човека при ориентировъчна цена от 37 000 USD на Hasselblad H2D-39
Виж аз работя с по-ефтина техника - Канон 30 Д и съм доволен.Повечето снимки смед юни които съм качвал са правени с него, обработката е малка, вчера качих снимка без да я обработвам - мисля че е добра...Доволен съм от апарата.
hateras, пускал ли си принт на снимка в размер 60х100 см.?
не
Приятелчета, благодаря за отзивчивостта и точнитя отговор от страна на бозо. Разбира се не всичко ми стана ясно, но поне придобих представа за какво иде реч. Тук е момента ОЩЕ един път да отбележа, че аз наистина, ама наистина (както си е проличало) съм пълен индианец т.е. осъзнавам, че нуждите ми не са толкоз големи и не мога да бъда взискателен към нещо, което не познавам! Искам само да вмъкна тук примерни цени, на които мога да закупя моделчетата на които съм се спрял и според тях да прецените и да ми дадете съвет кой е най-удачния вариант:) Става въпрос за следното:
Fujifilm FinePix S5200 е на цена 280$~425лв.
Sony Cyber-shot® DSC-H2 е 360$~540лв.
Sony Cyber-shot® DSC-H5 e 525$~790лв.
Canon PowerShot S3 IS е 390$~590лв.
Panasonic DMC-FZ7S за 380$~580лв.
Panasonic DMC-FZ7K за 335$~500лв.
Това вече не е за мен, нито като цена, нито като ще се справя с него, но само искам да дам пример:
Panasonic DMC-FZ50K е 685$~над 1000лв., както и
Nikon D50, който е на цена от 735$~над 1100лв.
Ако избора се свежда до цена/характеристики и цената е все пак определяща май най-добрия избор е Канон-а?! и след това са Фуджито, Панасоника и Сонито (Н2) тогава, а направо не си заслужава Н5-цата,нали?
batzeto, а можеш ли да сложиш до тези които си изброил и Olympus C-70 ZOOM. Любопитно ще ми е да видя съпоставката с този апарат, чиито характеристики ми харесват... Благодаря!
Сорка,но от местата от които имам възможност да пазарувам не мога да намеря точно този модел:( Намерих С-700 и С-7000 дори,но 70 тц!
C-7000 Тия поддържат по няколко наименования на модел...
NIKON и останалите!
batzeto, ако тепърва започваш да снимаш и си нямаш грам понятие от това, което искаш да правиш, ако ще вадиш камерата два-три пъти в месеца вземи една паналайка - FZ20/FZ30 и ще останеш доволен. Има богато мегапиксели(8МР), як зум(12х), светлосилен обектив с ръчно варио и стабилизатор. За модела FZ30 вариото нараства до 19х при резолюция 3МР, а дисплея му е много удобен за снимки под нестандартен ъгъл. Ето характеристиките на модела
http://photo-forum.net/ebook/page8-1a.htm

FZ50 е на цена, приближаваща се до D50 и просто няма място за коментар...
Canon и Nikon правят фотоапарати , Sony и Panasonic телевизори и климатици!
колкото по голям е zooma толкова по голяма мазня е . Много трудно се контролират оптичните недостатуцъ на тези вариообективи! Става дума за тези на сапунерката !

Вземи си канона въпреки големия зуум! След 10 дни на сестра ми ще и донесат същия от САЩ . Заслужава си просто защото там е по - евтин с 300лв от тук!
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола