Популярни снимки за

Всички снимки

DSLR VS Компактните

Тенденциите на последък големи фирми да правят нискобюджетни DSLR(Pentax K100, Nikon D40)и компакните да стават все по-добри не изравнява ли вискокия клас сапунерки с входящия клас огледално рефлексни!
Така де спор няма, голямата матрица в комбинация с готин обектив е предпоставка за качествена фотография - но за каква цена говорим!Колко струва едно варио 35-150мм за DSLR,май колкото тялото а?
Ами ако искаме да ползваме 35-420 колкото е да кажем вариото на Lumix FZ50 колко трябва да се оръсим за 420ка!А да не говорим каква бурия ще е ! Така де всичко се свежда до това за какво ползваме фотоапаратътр но си мисля че компактните се развиват по бързо технологично от колкото поевтиняват DSLR.Излизат все по добри 1/1.8 инча вече с по 10МП което значително намалява шума особено когато ползваме снимки с малки увеличения!
Така де моето мнение е, че за добрата снимка най голямо значение има до колко е в час този зад фотоапаратът, а не колко пари струва той!
Така де дайте един EOS 5D на баба си и вижте каква снимка ще направи ! Ами това е
със евтин сапунер панасоник фз30/50 не можеш да снимаш това..

или това...

А е снимано с 350Д и евтин обектив... обща цена под тази на фз50...
Антрацид, и огледално - рефлексните и сапуните си имат приложение и да се сравняват просто така е занимание без бъдеще. Ако просто ще щракаш на купон, за какво ти е СЛР? Ако ще снимаш птици, за какво ти е сапун? Казано просто - няма такова съпоставяне. Ако имаш пари, купуваш хубав сапун и хубав СЛР и губиш грижи.
Аз не мога да се изкажа компетентно, но мога да нахвърлям малко мисли като човек снимал и с двата вида по малко

Ясно е че щом се продават и едните и другите, то за всеки влак си има пътници.

Предимството на един компактен апарат (малка матрица) е че можеш да му сложиш хубав обектив (Ф2.8 по цялата дължина например) и да е лек. Не носиш няколко обектива, не сменяш, можеш да гледаш картинката на екранчето отзад, нямаш сътресения от огледалото и ... аз за това се сещам.

Големия въпрос е можеш ли да се примириш с недостатъците (зависи какво снимаш). Малко сравнения от практиката:
- повечето DSLR като пипнеш копчето е готов да снима и не изпускаш момента ако е изключен ... с другите не е така. Докато изкара обектива, пък докато зуумне (тук Панасоник, поне това са спестили ... има ръчен зуум)
- Фокус. Тъмно, запушено, дим от цигари и тук там просветват лампички. На най-ниския тогава клас на Никон Д50 му трябваха части от секундата да фокусира. Със Fuji S5600 е тото. Я успее за 5 сек, я не ...
- Движеш се обект ... няма да обяснявам как се гледа във визьора на СЛР и на компактен.
- Шума е една друга тема ... това ИСО 800, ИСО 1600 ...
И не на последно място ... мислиш ли за апрат-а като система? Ако купиш добър обектив, ти ще смениш тяото след време, като остарее, но обектива си върши работа.

Аз за себе си съм решил, иначе всеки има право да избира. Пазарна икономика ;-)
Ами за това сте прави че е безмислено да се говори кои са по-добри, но си мисля, че сега пазара е малко по различен от преди 5 години когато държах 2мп олимпус и адски се кефих да видя цифров фотоапарат! И другото все пак още сме в България макар и в Европа. Айде някой да ми каже как да си отделя 1000лв за нещо на старо или 1500 за нов ДСЛР.И дали не могат понякога да се доближат резултатите за сметка на голямо оръсване с пари!Та това е въпроса, можеш ли да се занимаваш с такова хоби без такава инвестицийка!И ще видим ли скоро изложба на някои добър но мн беден ентусиаст! С голяма пушка и баба знае да ходи в гората!
Уви, това е положението. И на лента да снимаш, пак златно ще ти излезе. Ако искаш съвет - не се сили още. Събери пари без да се ограничаваш твърде и тогава започни да се оглеждаш. Пари, дадени с компромис за евтин апарат са хвърлени на вятъра.
Напълно съм съгласен.
antracid Не камерата прави снимката, а фотографа
Yustas
демек задапаратното устройство
Ами Ystas аз мисля че същото казах ама :) Я прочете предпоследния ред в началото на темата!Хайде с добро и дай боже всеки му ДСЛР!И в този дух имам един авер с 350Д обаче от 2 години стои в един шкаф и не го е вадил за да не се праши!
antracid, приятелю

баба ти с канон 5Д вероятно нищо няма да направи, но не съм видял фотограф да снима с цифрова сапунерка (може би с едно изключение, за което добре беше платено...)

а да говориш за шум и качество при цифровите сапунерки е просто смешно и нелепо ;-)
Аз съм още топъл, ма разликата е ОЧЕВАДНА,стига да знаеш какво искаш и как да го направиш.
AGISOFT
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола