Популярни снимки за

Всички снимки

Конкурси и критерии

Понякога забелязваме, че дадена снимка не е поставена в точната галерия или не е подходяща по тематика за определен конкурс. Наистина, всеки от нас има различно виждане и усещане, улавя нещата от различен ъгъл, но все пак трябва да се вмества в зададената тема. Тук не става въпрос за цветовия диапазон на "Синьо лято" - сини вълни, облаци и т. н. - изгревът и залеът не са сини, нали? Но все пак, според мен, би трябвало да е нещо по-свежо, по-пъстро, по-детско, по-спонтанно. Или пък да вземем "Туризъм и пътувания ПРОЛЕТ-ЛЯТО 2005", където много често има много хубави, но зимни или есенни снимки. И последния "Лов на каки" - взимаме някакъв красив модел и го щракаме в различни пози. Къде остава моментът на случайния улов? От всичко това съвсем не следва, че трябва да тръгнем по улиците и да щракаме каквото ни попадне, но...
Може би, още в самото начало организаторите на конкурсите трябва да зададат критериите за участие в даден конкурс. Това е моето предложение. Очаквам да дподелите вашите!
Съгласен съм... Под една снимка МНД беше пояснила, че "Синьо лято" е в доста широки граници... същевременно темата не е просто "Лято", "Горещо лято", "Моето лято" и други подобни, а "Синьо лято", което в известен аспект стеснява границите (не че е най-уместния пример, но филма "Синьо лято" акцентираше върху емоциите и преживяванията на определени хора на морето, а не на планината или в полето).
За "Лов на каки" съм асболютно съгласен с Лина. Още повече, че като се публикува някаква снимка е добре да има поне малко естетика в нея (освен ако не е напълно папарашка снимка, та дори и компрометираща...).
Естествено, много хора от форума не биха се съгласили с мен, но всеки има свои собствено мнение и тълкувание, поради което е необходимо Админ-а като отваря дадена тема (конкурс) да посочва рамките, в които хората биха могли да оперират (селектират) и качват своите снимки. Затова съм съгласен и по този въпрос с Лина, защото съм уверен, че мнозина са имали подобни размишления.
Е, стига филостофствания...

П.П.
Админ-а може да качи сннимки като пример кои са за конкурса и кои не се вписват в темата.
Нали Вие гласувате
Така, че не ми прехвърляйте топката
A за изложбата - да му мисли журито

Редактирано от администратор , 22.07.2005 14:08:11

Админ, нямам нищо против да гласувам, защото си давам гласа за снимката, макар тя не винаги да е по темата (то колко ли са се изсилили да снимат по зададена предварително тема? не е ли просто "имам снимка.. момент да видя къде да я сложа"?! По тема, обаче, може да си спретнем снимане на излетите, на които ходим.
Балевски е прав, ние гласуваме за снимката, не за темата.
Когато гласувам в конкурс се съобразявам дали е по темата
Гласувам и когато идеята е добра а снимката не чак толкова
Не е добре да се стеснява темата като се дифинира кое е по нея и кое не защото така се убива творчеството още в зародиш.

Редактирано от администратор , 22.07.2005 14:24:20

Da a kogato e v konkursa triabva da se gleda i temata spored mene !
eto primerno za tazi snimka http://www.4coolpics.com/show.php?id=9109 komentar 18 vadin kazva 4e snimkata e po-uda4na za konkursa sinio liato zashtoto momi4eto bilo dete ! Az znam 4e na snimkata izglejda kato dete no vsushnost si e na 26 godini i imenno zatova ia slojih v konkursa turizum zashtoto biahme imenno na po4ivka v planinata !
Админ, поради тази причина е добре да има "сборна" оценка под всеки кадър (това, разбира се, не може да стане): както имаш опции при дадена анкета да избираш само един отговор, така и тук - за всяка снимка може да гласуваш по няколко критерия (но за всеки критерии - само веднъж)

например:
имаме снимка - под нея стандартни критерии и всеки с различни опции:
1 - композиция (за по-лесно: много добро, сполучливо, лошо)
2 - кадриране (същите критерии)
3, 4.. - .. други критерии (същите възможности за оценки)
5 - отговаря ли снимката на темата на конкурса (да, не)
...
така, от различните оценки да се формира обща оценка, която да класира снимката на определената позиция. Разбира се, изключително трудно е всеки един да гласува за снимка по няколко пъти за всеки критерии поотделно, но пък иначе какво оценяваме, всъщност?
тогава - всичко си остава просто публикуване на снимки в ... "я да видя къде да я сложа?!"
Балевски, не пропускай, че това е сайт за развлечения все пак, а не професионален фото сайт. Много хора не знаят какво означават тези понятия.....
МНД, така е, но това ще мотивира начинаещите да се учат и да знаят елементарни неща, към които да се стремят... "апетита идва с яденето" - така ще се влюбят във фотографията, не просто в снимки. Тогава снимането ще ги плени и ще се превърне за тях в изкуство.
Suglasen s Balevsky
Аз например

Редактирано от автора , 22.07.2005 14:42:26

Балевски - много си прав за последното. Наистина човек, който не е наясно с фотографията ( дори с основните принципи) като мен, след като прочете малко забавни дори критики и понятия свързани с тях, в един момент започва да се стреми към по-добро и да навлиза сам в терминологията.
Не съм съгласна да ме мотивират насила. Искам да се забавлявам.
Асинка, най-накрая някой да признае, че е добре да има смисъл от критериите... тук желаем да съчетаваме забавлението с възможността да израстване в областта на фотографските умения. Не мисля, че има хора, които не искат да стават по-добри в това, което въшат. Ако ще си доказваме как нещо не е добре да стане (защото, ако вземе, че стане, току виж се оказало по-стойностно), то няма смисъл да говорим. Нямам желание да влизам в безсмислени спорове, но съм готов да участвам в дискусии, които са от взаимна полза. Всеки от нас има какво да учи и затова се стремим към това по различни начини; който не желае - нека просто да не се включва.
И аз съм съгласен с Балевски !
Балевски е много прав за критериите. Може да се направи с check бутони т.е. избират се повече от една опции едновременно. Мисля че ще бъде полезно специално при конкурсите. Аз лично гласувам за дадена снимка според усещането което получавам може да не е например за конкурса но ми харесват други неща по нея. Нека Admin се замисли за критериите!
Балевски, сайтове за професионална фотография колкото искаш. Мисля, че 4coolpics.com много сполучливо запълва нишата във фото-интернет пространството със своята непретенциозност и достъпност и именно затова се радва на голям интерес. А колкото до израстването в която и да било област, човек ако иска винаги ще намери начин. Не е необходимо да му се натрапва.
А по въпроса че не всеки може да разбере смисъла на самите критерии и това не е проблем няма да чеква това което не разбира
Козмо, нямам ни най-малко желание да натрапвам на някого мнение или да ограничавам човека в творческия му процес.
Това е чудесно!
Ей, Козмо, знаех си, че ще се разберем с теб ;-)
Аз пък съм съгласен с Kozmo. Нивото на фотографските умения на хората в този сайт е толкова различно, че ако почнем много насериозно да взимаме нещата, ще откажем отрано тези хора, които сега почват да се учат. Ако ще се правим на професионалисти, вярно си има доста сайтове, в които всеки може да се реализира. По-важно е да се забавляваме и да направим един колектив, в който да си помагаме и да се учиме един от друг, защото от всеки може да се научи по нещо. Да не го обръщаме само на състезание, точкогонство и т.н. Много важно е първо да се научем да сме хора, а после фотографи.
Какво значение колко точки имаме или дали сме спечелили някъкъв конкурс Това няма да и направи по-добри фотографи.
Вадин, съгласен съм, че сме преди всичко хора и това не бива да се забравя. Не мисля, че сайтовете в Бг са място, където ще се доказва човек и реализира. Аз също съм тук да се забавлявам и го правя. Сбирките са невероятни възможности за положителни емоции и е чудесен начин да бъдем себе си, да бъдем и приятели (затова толкова се зарадвах на срещата на Панчарево и желая сега отново да сме заедно). Но, ето - ти снимаш добре, споделяш мисли и даваш съвети - невероятно е да могат хората, които са тук, да споделят своя опит и възгледи, за да си помагаме взаимно.Не мисля, че тук има хора, които парадират с изключителните си претенции за професионализъм, въпреки че снимките сами говорят за способностите на автора. Затова, продължавайки да общуваме в рамките на добрия тон, нека си помагаме и подкрепяме.
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола