Популярни снимки за

Всички снимки

Избор на фотоапарат

Здравейте!

Искам да си взема нов фотоапарат и от няколко дни се ровя из нета и проучвам различни марки, параметри, но се нуждая от професионално мнение.. За сега съм се спряла на Olympus E-400. Моля, дайте съвет.

Благодаря ви!
...може би трябва да напишеш какви са ти изискванията към машинката, за да може да се прецени коя е подходяща за теб:)...иначе ние имаме оли Е-500 и сме съвсем доволни, за китовите обективи казват, че са едни от най-добрите:) Успех в избора!
Също напиши откога снимаш, какво снимаш, какво искаш да снимаш, в какви режими можеш да снимаш = на ръчни, на ръчен фокус, лъжейки автофокуса, със статив и прочее, защото от това зависи избора на фотоапарат за тебе
Абсолютен аматьор съм и не мога да боравя с фотоапарати, но имам амбициятя да запиша курс и ми трябва нещо, с което да се науча, а и с което да продължа да снимам.. Пътувам много и обичам да снимам пейзажи, сгради.. такива неща.
А и до колко пари?
Бих дала до 2000 лв. Е-400 ми хареса и заради по-малките си размери и тегло, освен разбира се, добрите параметри. Кажете, заслужава ли си?

Благодаря ви.
Виж тук:
http://www.photosynthesis.bg/promotions/promo.php?id=63
Ако не държиш на мега пикселите виж и Никон Д50 с Никкор 18/70-1600 лева. До 2000 лева можеш да добавиш Сигма 70/300 АПО или Никкор 55/200. Никона е 6 Мега пиксела,но е с матрица с по голям физически размер и шуми по-малко. Ако ще купуваш външна светкавица-от Никонските по-хубави няма. Ето линк и за Никон-а:
http://www.photosynthesis.bg/promotions/promo.php?id=64

Редактирано от автора , 13.02.2007 21:27:26

Ако не искаш ДСЛР (както аз не искам) да препоръчам моя Панасоник фз50 = фокусно разстояние 35 --> 420, ръчен фокус на обръч, пълни ръчни настройки, въртящ се на 270 градуса дисплей, рау, кино... ама ако си съвсен начинаеща може и да не може да се оправиш с него.
dexter - всичко дето изброи е хубаво... нищо не каза за картинката - а там нещата не са токова добри както биха били при ОЛИ-то ( или никона)

а поне за мен качеството на картинката е първо - глезотии като въртящ се дисплей не са толкова важни

ръчен фокус на ринг - звучи добре... ама пробвай да фокусираш ръчно на ЛЦД дисплей - меко казано е трудно (тогава що за предимство е това??)

В един друг форум прословутата Паналайка е обожествена.... но аз снимах с Паналайка 2 години... апарат от 1000 лева след 2 години сега не може да се продаде и за 200 лева... докато ОЛИто или Никона дето са предложили след 2 години ще са най-много отеснели бюджетно наполовина... инвестицията е по-добра

Андреа - щом разполагаш с парични възможности ( рядко пълен аматьор дава 2000 лева за машинка за щракане) горещо ти препоръчвам горната оферта ( за НИкон-а)...

От ОЛИ-то - нямам впечатления - само знам че обективите са му по-скъпи от тези на Канон/никона и разнообразието на обектви за ОЛИ е много по-малък -

Аз бих си взел , ако имах толкова пари, Канон или Никон.
Много ви благодаря на всички!

neptun61, благодаря за линка! Офертата с двата обектива звучи добре.

dexter, май наистина няма да се оправя с ръчните настройки..

nsirakov, много полезна информация! Може да изглежда странно, че аматьор дава толкова пари за фотоапарат, но да ти кажа честно, омръзна ми да правя компромиси с нещата, които харесвам, а и е крайно време да спра да върша всичко по трудния начин.. Благодаря отново!

vladimir666, сега ще видя и тези линкове. Благодаря!
Andrea - изборът ти е правилен (независимо дали ОЛИ - НИКОН или КАНОН) - повярвай ми евтиното виниаги излиза по-скъпо - а ако имаш ищях за фотография започваш начисто с хубава машинка която няма да те ограничи творчески!!)
nsirakov, много добре казано.. Благодаря!
Не случайно препоръчах Никон Д50 с Никкор 18/70,а не Никон Д80 с 18/55. Д80 няма да даде кой знае какви предимства на аматьор любител срещу Д50,а разликата между двата обектива е чудовищна. Олимпус Е400 е с матрица 17.3/13мм,а Никоните-23.7/15.6мм. Малката матрица на Олито шуми повече(над 400Исо шума поне на мен ми бърка в мозъка),докато с Д50 спокойно се снима на Исо 800. Дори на 1600 с леко шумоочистване стават отлични снимки. С Олимпуса това не става.
nsirakov, кво й е лошото на картинката освен че малко шуми на по-високо исо? Като не са ти важни глезотиите на въртяшия дисплей гъзи се и се взирай в окуляра. На дисплей си фокусирам като стой та гледай.

Andreа, значи с ръчните настройки на панасоника нема да се справиш, а с дслра ще се справиш?!?
Бързо движещ се обект на дисплей не се следи лесно-почти невъзможно е да го удържиш в кадър. Например това:
http://www.4coolpics.com/photo/neptun61/82449.html
А за шума-Аз давам за лош пример Оли Е400,а ти твърдиш,че ФЗ 50 шуми малко с неговата микроскопична матричка. Той шуми зверски още на Исо 200!
Абе момичето ти вика, че е начинаеща ти искаш да следи бързодвижещи се обекти...
dexer, нямам представа... Тепърва ще се уча, но знам, че предпочитам Никон или Олимпус..
декстер - ти си знаеш най-добре.. мой човек.... нещо на чест ли се засега... ех тези панасонаджии....
Andrea, аз кат снимал и с Никон и малко с Oly, не мога да кажа друго освен, че всеки си има предимства и недостатъци. Оли по-малка матрица. Съответно от тук 2 недостатъка:
- повече шум на по-високо ISO, макар, че аз даже на 1600 си снимам в RAW и не ми пука :-P

- По-трудно (и скъпо да се направи широкоъгълен обектив) ... но до нормалните 28мм Еквивалентно фокусно разстояние няма проблеми.
Предимството е при дългите обективи ;-)

Ако ще те е страх да се учиш да си чистиш матрицата от Прах ... Оли. Ултразвуковото почистване наистина работи. Никон-а ми винаги си беше за прахосмукачка, защото аз ходя често по прашни места и често сменям обективи. и ... все си имах 5-6 прахчета на матрицата, което беше досадно за мен.

За Е-400 не знам много. Сменен е вида на матрицата. Не знам дали производителя е все още Кодак. Ултра малкък е, но не знам дали е удобно.
Виж и това:
http://www.wrotniak.net/photo/oly-e/e400-fotopolis.html

Аз лично предпочетох Oly Е-500 поради няколко причини.
- от многото ревюта и снимки с него, знаех горе-долу какво мога да очаквам (Е-400 още не се ползва активно).
- цената (1399 лв. с двата обектива)
http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=2&cat=47&product=473&show=additional#slides-pane-1
.. и си има двете години гаранция.
- Въпреки, че го няма стандартно на Е-500 има начин да се снима с ИСО 50 (и ISO 3200, ама последното вече е неизползваемо)

Що до обективите ... само top-pro обективите Зуйко са много скъпи, но така или иначе надали някой от нас го интересува конкуренцията там (говоря за цени $4000 - $10 000), китовите обективи, взети като кит излизат евтино и са добри. Pro обективите от по-ниския клас са поносими си мисля. Ето всъщност цените и наличните стъкла:
http://www.wrotniak.net/photo/oly-e/lenses.html

Та такива размисли от мен. Поздрави и каквото и да избереш, не забравяй, че най-важното е да ти е удобно лияно на теб. Всеки от нас има различни предпочитания. Добър фотограф и не-толкова добра техника, ще направи по-добра снимка отколкото лош фотограф с ЕОС-1 Mark II
hridi, много благодаря!!
nsirakov, сега в другия сайт като го прехвалват панасоника дай тука да го оплюеме!? Аз съм от твойта партия = вечната опозиция = във ффнет пък пиша за недостатъците му

Andrea, не настоявам за марките = хубаво е че си се спряла на тези, но помисли дали искаш да започваш с дслр? Тука ше се намерят немалко разбирачи, които твърдят, че всичко което не е дслр е сапунерка и не става, но има и друго мнение. Така че наясно ли си с тоз въпрос?
Само да вметна и аз винаги казвам, че ДСЛР-а е за предпочитане. Предимствата му в основни линии са, по-добро бързодействие, многофункционалност и по-малък шум, но има и един голям недостатък - нужни за доста средства за добри обективи. Горе-долу за да покрие обхвата на една сапунерка от високия клас са необходими средства около 4-5 пъти цената на тялото. Разбира се, че може човек да си снима и с китовия обектив, но тогава се губи доста от изброенио-горе предимства.
Така, че човек първо трябва да реши доколко прецизизен иска да бъде във фотографията като технически възможности и на база на това да избере - сапунерка или ДСЛР. Оттам насетне въпроса е на вкус - всички апарати си имат и предимства и недостатъци ,но най-удачен е онзи който ти "залепне" в ръцете
Бих посъветвала и да се гледат модели имащи стабилизация, защото много често върши голяма работа.

Желая късмет и успех в избора!

Редактирано от автора , 14.02.2007 11:38:54

Olympus E-400 е добър избор. Камерата е компактна и достатъчно удобна за работа. Обикновено се продава в комплект с два обектива - 14-45 и 40-150 мм (28-90 и 80-300 в 35мм еквивалент), които покриват практически всички снимачни ситуации. Цялата система 4:3 в това число и ДСЛР камерите на Олимпус са проектирани наново, а не се базират на съществуващи отпреди 35 мм системи. Телата са с по-малък работен отрязък, а оптиката е телецентрична. Демек, цялата система е изградена в духа на съвременните дигитални технологии. Освен това към комплекта може да бъде добавен и макро обектив 3.5/35 мм, който е най-евтиният такъв на пазара - едва 380 лв.
Недостатъците на Е-400 произлизат най-вече от по-шумната матрица. Камерата не е особено подходяща за снимане при тежки светлинни условия - сценични изкуства, концерти, спорт в зала, стрийт фотография. В споменатите ситуации често се снима на ISO 1600 и повече, а олимпусчето хич го няма при тази чувствителност. При снимки в добри светлинни условия камерата се държи великолепно, тествана е от мен многократно.
Друг добър избор е NIkon D-40, който се продава с китовия си обектив (18-55 мм) за около 1200 лв.
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола