Популярни снимки за

Всички снимки

Обработка на сканирана фотография

От известно време снимам с Praktica L на лента (естествено..) и за да ги прехвърля в компютъра, сканирам ги, но после трябва да ги обработя за да имат същото (или почти същото) качество като на лента. Виждал съм тук фотографии от лента и така изглеждаха, все едно са с цифров снимани..

Мерси предварително

Редактирано от администратор , 26.10.2007 14:18:04

та какво ти трябва? обработката е същата
Скенерите започват от около 300лв. и се простират до около 5000лв. Както и оптиката, както и лентите. Качеството - според цената.

vladimir666, като ги сканирам ми излизат с по-малко контраст и ...някак си по-размазани. сканирам на 300 дпи, но и на 600 (и на 1200) няма разлика...
Ами нормално е. То и от матричката излизат така. Затова на фотошоп. Шарпваш ги , оправяш цветовете , контраста. След това ги обезшумяваш и тн. Зависи и от филма и от скенера. Я дай някоя да я видя , след скан намалена на 800 пиксела
еми виж ми профила, последните 5 снимки са с лента.
Колкото до шарп - или аз не мога да работя с този шарп... щот кат ги шарпна излизат много зле..
Е тва аз на всяка снимка го правя.. ;)
Е някъде значи бъркаш. Сканираш си филма и после правиш нужните корекции, ама като гледам какъв бандинг прави скенера ти лошо ми става....

http://www.4coolpics.com/pics/0130/094440130817.jpg
Дам... на някои снимки не го прави..
отскоро сканирам с Ерсон перфекцион V100 и нямам много опит но много си зависи от негатива а си има разни настроики за изчистване на петънца корекции цвят и щарп но гледам да не ги използвам предпочитам на фотошопа а и за тая цена неочаквам много от него
Моя е HP ScanJet 2400 за 200 лв преди 2 години си го взех..
с него могат ли да се сканират негативи
Мне... но точно той прави този бандинг (линиите, виж поста на БОЗО)
последните ми три са сканирани като гъбката е от диапозитив а котката негатив несъм ги барал на фотошопа а чб е от доста стара лента с доста дефекти работих я на фотошопа в лаб колор но се издъних при качването - файла беше с по голям формат
нали снимаш на по затворена диафрагма не на 1.8 аз нямам обяснение от какво се губи детайлноста нямам и опит с филмите защото скоро си купих филмово тяло
jorostam, нали виждам последната ти снимка е снимана с филмовото тяло и качеството (като изкл. небето) е перфектно... Къ го праиш ?
FinTaRa, що бре на небето какво му е може да се вижда зърно защото се прецак та снимах само с филми 400ИСО, иначе тези снимки почти не са обработвани филма си вади цветове по различна тоналност сравнение с дигиталния и на 18мм много се кефя
jorostam, дам, точно за зърната на небето говоря ;) Иначе аз снимам ИСО100.
Какъв ти е скенера и какви си вадиш снимките (9х13,10х15 и т.н.)
FinTaRa, да си дойдем на думата - снимката е снимка, когато е на хартия. 10х15 е минималния формат в който копирам, предпочитам 13х18, а най се кефя на широкия печат 60х90см., ама там излиза соленко...
BOZO, съгласен съм, но как тогава да се покажат в и-нет и да видиш мненията - добри или лоши.. :)
FinTaRa,
Редки са хората в интернет, които биха дали точна и безпристрастна оценка, в това число и критика, от която би могъл да научиш нещо полезно...
Прав си BOZO...
Тогава къде да се търсят такива точни и безпристрастни оценки + критики от които да науча нешо
FinTaRa и аз си задавам този въпрос.
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола