Популярни снимки за

Всички снимки

Критерии за оценка при гласуване и коментиране

Ще зачепкам една шчекутлива тема. Иска ми се! Искам да знам правилата и критериите за оценка във (не само този сайт).
Когато оценяваме една творба има общи правила, с които всички се съобразяваме. Защото всички знаем и разбираме тези правила ;) Те са ясни, всеобщи(Интернационални), и общо-взето световно-признати. (тук виждам една превъзходна цел да си уеднаквим критериите с най-изввестните фото-сайтове) и да съществуваме-комуникираме на една "честота"....
Та .... искам да предизвикам тази тема за да обсъдим, дискутираме, и утвърдим "нашите" критерии за:
-Композиция;
-Колорит;
-Артистицизъм;
-Техника;
-Оригиналност/идея
-..... (ако пропускам сте Вие)

Мисля, че това е много необходимо, защото м/у нас са истински светила:
ARGO, JUJATA,Borovinkata, Balevski, VADIN i Юри Бондер (благодаря Елриша), има и много други, но не мога сега даги изброявам.

Та, здачата е можемли да дефинираме/споделим (тук) ,нашите критерии за красота, и за всичко изброено по-горе.
Сега е момента светилата да засветят и да ни озарят, както и трънливия път пред краката ни.
А някой други да се о****т,по Default
Хе - хе! Първото светило по ред и по азбучен ред засвети. Високоидейно /показалец, сочещ нагоре/ и дълбокосъдържателно /показалец, сочещ надолу/.
Бегай да спиш!
A Accept go ugasihme vremenno :)
Админ, чувството ми за справедливост ми налага да ти кажа, че ако става въпрос за сега, значи си "угасил" някой друг вместо мен. Някой невинен, въпреки, че не виждам с какво съм виновен, но ти си вседържателя на сайта и решаваш. Та накратко, ако си искал да ме баннеш временно - някой друг го е отнесъл. Не съм аз. Моля, изтрий поста ми, когато го прочетеш, за да не се спами темата, че и на мен ми е интересен развоя и. Благодаря!
хубава тема макар че ако трябва да се пиши какви са критериите за Композиция,Колорит,Артистициъм,Техника,Оригиналност/идея­ в различните жанрове ше ни отнеми години.
за себе си мога да кажа че гласувам за една снимка ако ми харесва като композиция и техника.
аз съм ЗА такива оценки,въпреки,че голям % от юзерите тук нямат никаква идея как се оценява точно по тези критерии
Accept, а що спамиш, по-скоро бръщолевиш не по темата, след като разбираш, че не е гот!?

Чани, често трябва да се замисляме за това, та за това за темата!
За мен лично лошо изпълнение по един от критериите често ме спира да гласувам за иначе хубава снимка, но се случва и добро изпълнение по един единсатвен критерий да ме провокира да дам един "насърчителен" глас. Би било много интересно ако имаме система за гласуване, подобна на тази в линка: http://photography-on-the.net/gallery/photo.php?photo=953&exhibition=13&ee_lang=eng&u=785167,15
Тук има възможност за оценка на:
composition - композиция;
technical quality техническо качество, изпълнение;
wow factor "Брях!" фактор;
personality собствен стил.
И в добавка няма трупане на гласове, което да гъделичка алчността ни за въздушни целувки! (А когато се стигне до снимка в конкурс, при нас има кой да прави подбора и да гласува! )

P.S. tchani, аз бих добавил още някои имена в списъка ти по-горе, но понеже съм сигурен, че ще пропусна все някого, то още веднъж се убеждавам в съмненията си относно смисъла на подобно изброяване!

Редактирано от автора , 29.06.2007 12:52:26

Accept - 1 sedmica BANN(ne 4e ne moje6 da hodi6 po klub4eta i priatel4eta ) - sledva iztrivane na profila

Редактирано от администратор , 29.06.2007 13:56:04

sprete glasuvaneto!
pusnete accept ot zatvora!!!

svoboda za Accept!
naistina sled kato biaha nalozheni merki za zapazvane celosta na temata neka da si zadam vaprosite:

1. www.4coolpics.com sait za prefosesionalni fotografi li e ili za hora koito prosto imat fotoaparati i snimat ei taka za udovosltvie, ili za vsichki (koito niakakf interes ot fotografiraneto na zhivoto i nezhivoto)?

2. zashto za snimkite na edin aftor v www.4coolpics.com ne se glasuva, a v 5 drugi saita se glasuva? ne e li tova licemerie?

3. www.4coolpics.com miasto za chesane na egoto li e?

4. triabva li "насърчителен" глас kato iavlenie da bde anonimen?

stiga tolkova. da ne se okazhe posle che e boleznen za niakogo spama.

spored men triabva da se napravi reitin A, B, C i D.

A - reiting za vsichki glasuvali (vkl. +++++, !!!!!, yeah!)

B - reiting za glasuvali profesionalisti (sled pokazvane na diploima ot saotveten universitet kadeto liceto X e zavrshilo fotografia) {zhelatelno e da ima smisleni i obrazovatelni komentari celiashti natrupvane na opit i razshiriavane na mirogleda na daden avtor }

C - reiting za polucheni "насърчителен" глас (anonimen)

D - reiting za glasuvanbe po lichni motivi. (iaa, brei uli mali) - kachestvoto ne e vazhno, da ima poveche
i po malko , dai bozhe vseki poveche , ama nakraia mozaka stava na

prizovavam horata koito mnogo gi e napeklo da se priberat na sianka, a vsichki na borda na orbitalnata stancia da pestiat toaletnata hartia, ponezhe poleta shte e mnoogo prodalzhitelen. uspeh na vsichki miriani, da zhiveiat v harmonia pomezhdu si vsichki istinski bg fotografi po celia sviat, ot tuk do tam i obratno.
Ето моите критерии:

1. Познавам ли автора и в какви лични отношения съм с него/нея?
2. Имам ли роднински отношения с бебето портретувано на снимката?
3. Мястото изобразено на снимката дали е от масов фотопленер, на който съм присъствал и аз? Ако не съм присъствал губя всякакъв интерес!

Сега глей как че ме бамнат и мене
жалко за хубавата тема
dexter "Mrunnn" i ti po4na i kvo za mene glasovete v tozi ili koito i da e sait nqma zna4enie zashtoto nishto ne pe4elim ot tqh e purvo,vtoro i da pe4elim v bg nikoi nema da stane bogat ot tez glasove tui 4e ne si pravete koi znae kakvi temi za da opredelqte koi kakvo "Aresva" i koi na koi e priqtel,ako se "pI4eliha"ot glasovete "AZ" nqmashe da sum tuk.... tui 4e sprete da se "Ubijdate" i da se "Turmozite" s gluposti a si gledaite ili vurshete rabUtata a puk zdrave na seki mU pojelavam..........!
Май ударих на камък
Целта на темата е не да променям начина на гласуване, нито да обсъждам кой за кого и колко гласа дава и т.н.
Мислех, че наистина можем да поприказваме и обсъдим нещата.
Vox e прав и примера му е железен. Найстина, за мен автори с изграден собствен стил "personality" хващат много окото и са по-високо ценени във всички видове изкуства.
Гледайки по сайтовете ( и по различни галерии) установявам, че най-търсени са автори с подчертано различно виждане за нещата, или както у нас се казва "самобитни". На тях им прощават различни грехове като слабости в композицията, незавършен колорит, лошо техническо изпълнение и мн., мн. други.
Всички тези "дефекти" вече работят в полза на автора и още повече бетонират неговата самобитност.
Та нека всеки сам да каже, кое го грабва първо?
Е естествено, че в различните случаи това могат да са различни неща...
Как ги степенувате??
tchani az samo spodelih mnenie malko kovarno no kakto i da e vijte nqma da kazvam nishto pove4e ;) uspeh na temata
vox аз предлагам да има :
vox factor
Гриша казвай батковото зае.и забавлявай се !
tchani, сигурна съм, че на повечето автори тук им е ясно по какви критерии трябва да гласуват, но на практика това не винаги се получава! Ще ти кажа според мен защо:
1. Сайта е за забавление и достъпен за всички, които си имат апаратче!
2. Гласуването за приятели, познати, съпленерци, съграждани и т.н. , трудно се избягва!
3. НЕгласуването за снимки, чийто автори са ти неприятни /по някакви лични причини/, макар че, са показали добра работа!
4. Как да гласуваш по общоизвестните правила, като снимки публикуват освен утвърдените автори и деца, ученици и т.н.
Например: нов автор, без опит! Снимката е морски пейзаж с островче. Хоризонта е доста крив, липсва фокус, но пък цветове са хубави, композицията е добра, има идея! Какво правим в този случай?
Аз самата съм от новите автори! Искрено се радвах, че в началото ми обърнаха внимание, кой със съвет, кой с шега, но това ми даде стимул и кураж, защото искам да се развивам! Съгласна съм, че има сайтове, в които най-харесвани са авторите с утвърден стил, но за да изградиш такъв /ако изобщо можеш/, трябва да извървим дълъг път, а дотогава? За това другаде има публикуване по рейтинг, а тук всичко в едно гърненце се пуска и накрая резултата е плачевен! За една моя снимка имам 24 гласчета и в същия ден, автор, който много харесвам /утвърден и в други сайтове/ имаше по-малко гласове от моето цветенце, а неговата снимка беше страхотна! Ами....досрамяме! Тук цари голям хаос!
E, tochno za tova mislya che e hubavo da ima 3-4 kriteria. Az sushto kato nachinaesht bih iskal da znam koe v dadena snimka mi se e poluchilo i koe ne. A inache kato snimam ne mislya za glasove, a samo za tova kolko mi haresva tova, koeto snimam...
Ако има как гласуването да е възможно след коментар, мисля, че ще е по-практично. Казвам го, защото като форум всичко все пак опира до комуникацията. Не зная, но не съм се и интересувал дали има автор на който му е неприятно да почули мнение за работата си, докато гласовете са суха тема [beer]

Edit: разбира се, не искам да кажа, че е темата е безмислена

Редактирано от автора , 01.07.2007 06:32:30

tchani ... не е лоша темичката, та бих казал и аз.
- Естествено първият критерии е ... да видя снимката въобще. Все по малко време имам за гледане и писане, и все повече снимки се пускат, което съществено повишава тежеста на този фактор (с други думи грубо на седмица се пускат 500-1000 снимки /админ-а може да даде по-точни статистики/, а аз успявам да видя 50-100)
- Да се откроява на thumb. /поради липсата на време преглеждам кадрите на страници с thumbnail-и ... и ако там не ми направи впечатление ... няма да я видя/ - пак повтарям пиша лично за себе си.
- Да "казва нещо" или да показва нещо добре. Има много добри технически снимки, които поглеждам, казвам си даааа добре, знае как се ползва фотоапарата ... и я затварям.
- Накрая да не е с ужасни качество, цветове, липса на фикус и т.н. ... т.е. технически да е поне приемлива. (естествено предпочитам да е по-добре от приемлива)
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола