Популярни снимки за

Всички снимки

немога да разбера (пак)?

защо има толкова силно разделение между хората които ползват различни марки фотоапарати в разни форуми? на какво се дължи това нещо немога да си обясня. и то главно нали канони и никони? за какво става на въпрос, че на места дори си плюят в устата като последните цървули. а иначе снимки - бол, хубави, тъпи - всякакви и няма значки с какво са снимани в крайна сметка. ей това нещо се чудя от известно време и смислен отговор ненамирам, обосновка също? ако някой има някаква идея, нещо смислено, да ме светне, преполагам не само мене ме мъчи този странен въпрос.
Питай специалистите профита защо се хулят, аз не разбирам чак толкова. Всеки снима с това, което му харесва, така си избрах моя апарат - снимах с това и онова, гледах какво излиза и накрая си харесах Nikon, върши ми идеална работа и отговаря на изискванията ми и потребностите за момента.
Личното ми мнение е, че няма апарат който прави по-хубави снимки, има хора, които не умеят да си използват техниката.
Сега следващия спор е лентак/дигиталка, после идва спора за форматите (всеки уважаващ себе си фотограф снима поне 6х6, не позлва компютър а арт ефектите се постигат чрез благородни фотографски способи като гум бихромат, цианотипия, бромойл и диаморфин и т.н) после всеки напреднал снимач трябва да има в комплекта си поне една камера фф...
Драма....
Защото апаратите в общи линии са еднакви. Ако бяха различни, всеки щеше да прави добро впечатление и трудов стаж и нямаше да се занимава с глупости.ТатО марО щеше да има за всички. По-интересно ми е, защо фотографи, които снимат за разни вестници и отпечатват снимките им в стряскащо качество, размахват кютуци за по няколко хиляди долара, след като всеки сапун със сравнително голямо варио и 3 MPx матрица ще им свърши същата работа и снимката им във вестника ще изглежда по същия начин. И там драмата аха да надмине кроткопочившия Шекспир.

Редактирано от автора , 04.09.2007 17:56:35

BOINK, И много други неща не разбирам, но не се и напъвам да си обяснявам хорската глупост. Това като питаш "защо има толкова силно разделение между хората които ползват различни марки фотоапарати в разни форуми?"

BOZO , Абсолютно си прав като казваш, че "има хора, които не умеят да си използват техниката." Но повечето от тях нямат представа колко е добре да се поотърси човек от невежеството си. Нямат сетивата за всичко, което не е невежество – било във фотографията, било в други изкуства или просто в бита и житието!...

Редактирано от автора , 04.09.2007 19:49:12

Акцепт - позволи ми да не се съглася на 100% с теб.. може би на 98% само :)

представи си фотожурналист на футболен мач, дебне победен гол на ромарио в последната секунда... със сапунерка тип Фз-ка...

светлинни условия кофти, вратата на противника - далече, ромарио стреля - СИЛНО И БЪРЗО и ГОООООООООЛЛЛЛ

за това време Фз-ката ще е направила максимум 3-5 снимки, само дано е уцелила фокуса в тъмното... , а едно профи тяло на Бърст режим към 20-30 снимки...с перфектен фокус.... мдааа после кой ще пуснат във вестника...

така че хубаво профи тяло си има приложение за някого - ако си вади парите с него...

за такива като нас.. дали ще е 300Д, 350Д, 20Д 30Д 40Д или прочие Д... зяависи само от големината на джоба ни.. не от потребностите
Сираков, не съм се изразил завършено. Спортни фотографи въобще не съм визирал. Тяхната ария е от друга опера. Имах предвид снимане на предвидими и протоколни обществени случки.
Акцепт - снимах посещението на жената на немския президент с БГ президеншата - откриваха един център... здрависаха се набързо, прерязаха една лента, лиснаха менче с вода и влезнаха в залата дето беше verboten за журналисти и фото--- ами със сапунера повярвай ми нема начин да постигнеш нещо при бутаницата наоколо - а и не можеш да кажеш Фрау Президенша още веднъж с менчето ако обичате...
виждал сам такова нещо но с един поп.
Сираков, понеже нещо ме поднасяш - накратко:
Президентшата на Германия и благоверната на Гоце е можело и със сапунер да снимаш, защото ако е имало менче, то със сигурност е щяло да бъде ливнато нейде. Ако щракащите не могат да се сетят за това, възможностите на апарата не са им виновни.
Няма толкова бързо здрависване, което да не може да бъде снимано с 1 от 1 кадър.
Лента се реже обикновено с ножичка, която се поднася на табличка, взема се, надява се на пръстите и с усмивка /която няма да коментирам/ лентата се реже. Предостатъчно време, за да се направи и сбит фотоочерк на акта.
Ако пък има бутаница, непремено бих използвал сапун с чупещ се визьор, за да мога да снимам с изпънати над главата ръце, а не да съм ограничен с очето на визьора.
3 MPx сапун с голямо варио не покрива само спортната журналистика или папаращината /отчасти/. Да не говорим за мавзолейните погледи на нашия политически "елит"! Дори и им отива. /Встрани от темата/ и с телефон да ги снимаш пак ще е качеството в излишък.

Редактирано от автора , 05.09.2007 21:10:06

БЯХ ТАМ... та знам какво говоря...

но пък сапунери нямаше...
Ех, драги ми Сираков! Аз ли криво се изразявам, ти ли криво ме разбираш!? Тезата ми е, че за качеството на снимките в Бг. вестниците, като изключим спортните страници, въобще не е нужен ДСЛР. Готов съм да докажа това на който и да е. Организацията, обаче, няма да е мое дело. Условията съм готов да обсъдя.

Редактирано от автора , 05.09.2007 22:28:12

мого добре те разбирам приятелю, и съм съгласен с теб за качеството... но... за да хванеш момент, който да е достатъчно интересн за да попадне във вестниците си ти трябва сериозна техника...) това се опитах да кажа

Как ти се струват 25 кадъра в секунда с контролирана скорост на затвора? ИСО 800.
Както и да е. Обърнахме го на говорилня. Хай' наздраве!

Редактирано от автора , 05.09.2007 23:49:27

сериозно по темата

не смятам че на човек като мен ФФ ( фул_фрейм) му трябва... нямам пари за трошене няма и да вадя пари с ФФ...

имах панасоник фз10 - турбосапунер та дрънка.... да ти кажа акцепт стигаше ми... до момента в който не пожелах да си вадя снимките на хартия А4 и нагоре...

затова си взех евтин ДСЛР - цанон 350Д... сега наизлезнаха 400Д, 20Д, 30Д, 40Д, нам кво си Д... е па нема да си го сменя 350ката .. НЕ МИ ТРЯБВА ДРУГО ТЯЛО с него няма да правя по-хубави снимки.. виж от хубав обкетив не бих се отакзал...

та идеята ми е в това... 25 кадъра в секунда изглеждат идеални... но не ми трябват... дори на Авиошоуто с 2 кадъра в секунда ми беше достатъчно да си запечатам готини моменти... не съм журналист да ми трябва... но сигурно има приложение.. щом ги произвеждат
Не знам дали има приложение, но като се замисля никога не съм ползвал бърст режима или самоснимачката на моя апарат, дори картинга и други спортни съзтезания ги снимам на единичен, той си реагира достатъчно бързо, а и като свикнеш можеш да предвиждаш какво може да се случи в следващите няколко секунди при рязане на ленти и лисване на менчета. Времето за реакция при турбо сапунерите ако е достъчно добро би могло с тях да се снимат протоколни събития и какво ли още не, притеснително е само водещото число на вградената светкавица, при лоши светлинни условия големия оптичен зум се обезсмисля със слаба светкавица и малка шумна матрица...
Бозо - на авиобазата в графа ако нмаш бърст забрави да хванеш момента особенно с лаг-а на турбото... да не говорим за снимане на пиле в полет...
Сираков, кое наричаш "бърст"? Дори да ми е идиотски въпроса, моля, отговори ми, че явно не знам или го знам под друго име. Благодаря!
държиш бутона натиснат а апарата пуца без да се налага да "кликащ" за всяка снимка...
и като си го сложил на Континуъс автофокус само си следиш самолета и си избираш кадър-а който ти трябва после ( както по футболните мачове)
Благодаря, Сираков.
за теб винаги
Accept, със сапунер може да си щракаш наляво, надясно колкото щеш - именно това му е предназначението...

но журналиста иска няколко неща от апарата си

1. Надеждност - всеки път когато натисне спусъка апарата да работи (това е по-важно дори от бързодействието)
2. Повторяемост - когато зададеш дадена бленда и скорост (независимо дали ти или автоматиката ще ги избере) апарата да работи по един и същ начин - с други думи 1/250та от секундата да е винаги горе-долу толкоз... това също е много важно, също поне според мен е по-важно от бързодействието...
3. Бързодействие - не е толкова важно дали апарата ти ще прави 20 или 5 кадъра в секунда. Почти за всички случай 5 са достатъчно, но много по-важно е времето, което изминава от натискане на спусъка до сработване на затвора и реалното щракане... при про апаратите се говори за милисекунди, а на цитираните от теб сапунери, дори да са в режим на "ръчен" фокус, пак им трябва секунда - две...

има и още едно важно нещо, но снимащите със сапунери едва ли ще го оценят - това е времето, през което визьора ти е черен... тоест, огледалото вдигнато :-)
хубаво е това време да е колкото може по-късо...
В случая си прав, Торбалане. Така е.
Обаче, Торбалане, за мавзолейните погледи и пози на нашите първи партийни и държавни ръководители, нищо подобно не ти трябва в болшинството случаи.

Редактирано от автора , 10.09.2007 16:20:35

напротив
в 100% от случаите ти трябва...

най-малкото защото не знаеш предварително какво ще се случи...

имам известен опит в снимане на събития, знам какво е като ми тикнат някоя служебна сапунерка - мисията невъзможна...
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола