Популярни снимки за

Всички снимки

как можем да пригодим старите си неавтофокусни обективи на М-42 и К-байонет

Скоро четох как можем да пригодим старите си неавтофокусни обективи на М-42 и К-байонет да накарат апарата не само да потвърждава фокуса, но и да мери вярно, както и в режим АФ да снима само при преминаване през потвърждение на фокуса
Слагаме проводящо фолио или просто премахваме част от боята на обектива, така, че да окъсява контактите на тялото. При това положение апарата мери вярно /няма нужда да слагаме на +0,5 компенсация на експозицията при автоматичните режими или да мерим принудително с AE-lock на режим "М". При това положение и режим на тялото АФ апарата снима само при потвърждение на фокуса :)
Някой пробвал ли го е това, да сподели мнение.
Аз не бих заложил на окъсяване на контактите... някак си дивашко ми звучи...Все пак някой ако има челен опит в подобен експеримент да сподели...
BOZO
А преходниците с борд не работят ли на същия принцип?
Я приспособил к ф/а Samsung GX (Pentax K10) объективы от Зенита - Юпитер-11/4,500/8,объектив Mirage 80-200/3,5.Takumar 50/1,4. поставив на все адаптеры К-байонет.Только Mirage потребовал изоляцию контактов - его посадочный диаметр больше кольца контактов.Остальные - меньше диаметра контактов и их не касаются. Успехов!
Вчера имах проблем с един обектив Осава 80-200 на К-байонет, който продавам. Купувачът Димо Димиев от ГО, не успя въобще да подкара фотоапарата си (istDS) нито да мери нито да снима, нищо! Така поне твърдеше по телефона. Аз с моя istDL не съм имал подобен проблем! Крайния резултат беше, че аз горя с някакви пари за връщане и разкарване и разправия с куруери (от което се отказвам занапред). Та въпроса ми е, възможно ли е неговия апарат да е бил наистина несъвместим с обектива, което е странно, защото обектива е напълно механичен. Или просто фотографа не е направил нещо както трябва? Ето снимки на обектива (не за реклама, и без това му вдигнах цената двойно, щото се ядосах :))

Редактирано от автора , 05.12.2012 17:04:34

Страница 101 от ръководството за експлоатация на istDL http://mypentax.eu/download/istDS/OPM_ist_DS_BUL.pdf

Няма как да не работи. Колегата е бил достатъчно некомпетентен да си настрои апарата за работа.

Редактирано от автора , 04.12.2012 12:37:42

Благодаря!
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола