Популярни снимки за

Всички снимки

Фотоконкурс на тема: "Макро свят"

Фотоконкурс на тема: "Макро свят"

Фото конкурса се провежда с любезното съдействие на Хотел "Черноморска перла" - Несебър
http://chernomorskaperla.com/

Приятни награди
http://www.4coolpics.com/k_makro_2008.php

Пожелаваме ви чудесни попадения!

Редактирано от администратор , 17.03.2008 14:58:33

еххх това се казва хубави награди жалко че с макрото съм зле
svetal ke se nau4im bace
Мен пък ме притеснява регламента... твърде малко снимки ще гледа журито - едва 20!!! Опасявам се, че много от добрите кадри ще останат извън тях
(Просто ние потребителите не сме се научили да бъдем безпристрастни... а да не говорим, че се искат и малко познания и умения).
Направо давайте наградата на СПСТЕФАНОВ, а ако не искате поне на ЕЛЕНАЙС... от тях по-добри макрота не съм виждал в този сайт...
...аз съм съгласна с мама, че 20 снимки по критерий гласове на публиката няма да обхванат най-доброто, което ще бъде качено в конкурса...трябваше да си запазите правото да изберете кадри от тези, останали извън 20-тицата
Колко снимки извън 20-тицата е разумния избор?
Всъщност, май е по-добре да гласуваме за снимки, които си заслужават.

Редактирано от администратор , 13.03.2008 13:12:16

Защото, според мен, заглавието е подвеждащо - "Макро свят" се асоциира с планети, звезди, галактики и пр. едри неща, а в конкурса става дума за точно обратното, т.е. Микро свят, заснет с помощта на макрофотографията. А терминът "макрофотография" идва от това, че изображението на дребния обект върху лентата/матрицата е сравнително голямо, но самите обекти са (най-често) от микро-света.

Редактирано от автора , 13.03.2008 18:57:01

Допълвам към казаното от Цецо с един цитат: (понеже преди време съм се интересувала що за чудо е това макрофотография)
"Мащаб - във фотографията това е отношението на реалните размери на обекта спрямо размерите на изображението му върху филма.

Мащабът може да се изчисли приблизително, като в равнината на обекта се постави линийка разграфена в милиметри. Ако във визьора се виждат по дългата страна 36мм (при 35мм филм), мащабът е 1:1. За точно изчисляване е необходимо да се вземе предвид и процентът от реалния кадър, който се вижда във визьора. При различните модели фотоапарати, този процент е 90-100. В масовия случай тези стойности са от порядъка на 90-95%. "
Няма определено (никъде) съотношение за начално за макро-фотографията. Най-често за добро съотношение се счита такова в рамките на 1:2-1:1 (като с обикновен (не-макро) обектив се достига макс 1:4).
С пожелания за добри попадения на можещите в тази област! (аз ще зяпам и ще си запазя правото да гласувам накрая за най-добрите според мен)

ПП. Сега попадам на един линк с малко примерче: http://www.tcinternet.net/users/nmolson/closeupphotography.htm

Редактирано от автора , 14.03.2008 21:18:58

Идеята за конкурс на тази тема много ми допада, "макросветът" е един чуден свят на малките неща край нас. Наградите също са много добри.

С интерес гледам какво се качва в конкурсната галерия и не съм особено убеден, че по-голямата част от авторите въобще имат представа от "макрофотография".
Радвам се, че mama е дала прекрасни пояснения в по-горния пост.
Към момента конкурсната галерия се е напълнила с кадри, които нямат нищо общо с темата и плаче за модераторска намеса, щото с тия определящи гласове - майка плаче
Хората гласуват определяйки дали даден хадър им харесва, или не, без да се съобразяват с конкурсната тема, което е тяхно право, но така се губи смисъла. Аз лично подкрепям всички по-горе в реда на мисли, че журиране си трябва, а от мен предложение, че да не се разводнява галерията е необходимо снимките които не отговарят за категорията "макрофотография" да бъдат изтривани.

Редактирано от автора , 15.03.2008 08:18:42

или всеки да има право на 2 снимки за конкурса.. и без гласуване после журито да определи победителите
nsirakov - Чудесно предложение!!!

Редактирано от автора , 15.03.2008 11:02:56

Ей, ше се изтрепете да почивате в Несебър точно по време на Фотоваканцията в Приморско! Хахаххаха...
и да ...аз не, че разбирам много, но май повечето от нас качваме не макро, а close-up,...уж има разлика именно в съотношението, реален спрямо изобразен обект. И все пак има и някои мастори тук(4coolpics) дето имат много готини макро кадри:)
Мдаа, и на мен ми се струва така!
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола