Популярни снимки за

Всички снимки

Открадната идея!

Vladislava1306 само извинение не стига , има ли престъпление требе и наказание - 10 дрянови пръчици на голо - даже предлагам аз да изпълня наказанието
файрфайтър... ако владислава (ако е вярна снимката у профила) се съгласи на вечеря за 2ма... аз ти давам мен да удариш :)
Така или иначе снимката я няма вече и мненията по нея са излишни.

Процесът на кражба на идей е непрекъснат. Всеки един от нас каквото и да твори, вътре въплъщава 99% от опита и идеите на други. Въпросът е в пропорцията, умисъла познаването, (творческо безсилие или неосъзната спонтанност), индивидуалността. По-опитните и запознатите могат да излъжат по-умело, че не са крадци, но само толкова, и само незапознатите.

Оправдано е неоснователна претенция за кражба на идея, и няма смисъл да се напада човека ако го е направил по убеждение а не със зла корист. Нужно е известно благородство, каквото ни липсва май. Всеки се развива по лека а конфликти от такова ниво нямат особен смисъл.

Кражбата на идея не е наказуемо деяние и обект на авторско право, но за мен е доста показателно деяние, често свързано с морала на човека.

От една снимка може и категорично да се каже - зависи от конкретната снимка. Най-често обаче може с твърда категоричност да се установи дали един човек непрекъснато "претворява" чужди идеи ...особено пък от насоката и "продаваемостта" им. Не малко са хората у нас, за които аз мога категорично да съм сигурен, че са творчески импотентни, ако и да са постоянно премирани. Нелогичната позиция у тях създава една несигурност, стрест и често злоба. Те са много докачливи на тази тема - което е още един сигурен признак ( тази "експертиза" е въпрос на необходимо количество "точки-признаци")

Всичко това е въпрос на усет, на душа....не е правна материя. Хората сме с различни натури, души и индивидуалности....едни усещат, други не....за едни това е нормално, за други -не, оттам идват конфликти.
----------
"От: tkostov
Изпратете лично съобщение | Добавете към вашите контакти
Дата: 14.04.2008 17:56 Отговори
Английският фотограф-пейзажист Дейвид Нортън, който има собствена колона в престижното фото списание "Practical Photography" спделя, че при всяко първо посещение на ново място първата му работа е да си накупи пощенски картички още от летището. Идеята е че местните фотографи най-добре познават мястото и най-подходящите места за снимки. Ако това беше кражба на идея досега да са го изяли няколко хиляди пъти. На шиш с печени картофи и лимон в устата."

Мисля, че въпросният има привилегията да е фотограф във "Practical Photography" и оттам има всички шансове на неравният старт да е примо и най, независимо на малките около. Така е там.
Освен това процесът е двустранен - много често големите и популярните просто "крадат" идеи от г-н никой. Такива снимки стават шедьоври само ако са направени от г-н ГОЛЯМ. Именно за това аз съм вечен радетел за анонимността при консумация на изкуството. Подобно на дегустатор с вързани очи, можеш да оцениш нивото си и да го коригираш само ако прилагаш ТОЗИ подход. Така не робуваш на никого, а само на себе си и моментното аз. Няма лошо и ако си се радвал на нещо обикновено - значи това е, което те радва и няма смисъл да се натягаш на пряко ниво.

За пейзажите специално (вчера пуснах тема). Всеки пейзажист се предполага, че добре познава правилата, идейте, техниката...и слуката най-често е въпрос на постоянство, търсене и труд...както и на духовният му потенциал ДА ВИДИ това, което никои не може да му каже или покаже, дори да са вкупом там. Ако се гледа обективно, най-добри са тези, които в творбата си са вкарали нещо РАЗЛИЧНО и ДОБРО, ХАРЕСВАЩО СЕ спрямо всичко познато преди тях!
Лично аз (подобно на въпросният фотограф) обичам да правя много добро разузнаване на терена на които отивам....както за времето и за много други неща. Обичам да имам предварителна информация още преди да съм отишъл там, за да са ми узрели идеи.Не е нужно да гледам шедьоври, а по-скоро проста документалистика. Според мен фотографа трябва да вижда потенциала на даденото място от една проста снимка + сбор от разкази, литература, карти и т.н., и така да види това, което може да направи и да се стреми да го постигне на терен, като впрегне качествата си.
Е, разбира се слуката по-често не идва. Тогава "щракаш" поредната картичка (да не иде зян ходенето) и се прибираш с ясното съзнание, че си уловил мряна, а не шаран (освен ако не си локумаджия, и очакваш да продадеш локумите си на много висока цена)

Редактирано от автора , 11.07.2008 20:46:11

Законът гласи: Никой неможе да има права върху идеи.

Така и аз бях окраден. Всеки е виждал бутилката
ох .. и аз снимах Народния Театър, и после - видях - много хора са го снимали преди мен, много хора - са го снимали след мен ... ся - в мен един дуализъм .. аз ли съм краднал, или са ме краднали ??? кажете, ако са ми откранали идеята - да си търся правата ? (не съм чел цялата тема - разбрах за какво става въпрос - още отначалото) ...
Ох, българинът умира да се прави на много умен или да заема контра на всичко. Това от една страна е добре, прави така, че спора да се избистря, но добре е да знае къде да спре

Както казах горе, всичко се крие в детайлите( тази "експертиза" е въпрос на необходимо количество "точки-признаци")
Ако се четем добре, може и да почнем да се разбираме.

Не става дума да се обобщава - бутилка, народен театър.

Обикновени снимки на бутилка или народен театър не могат да се крадат, защото първо вътре няма НИЩО за крадене!
Възможни са 1 000 000 идеи на тема "бутилка" или "народен театър", които гарантирано нямат аналог преди това, ако са направени достатъчно оригинално Ако обаче аналогът им се появи след като вие сте публикували оригинала си, а и не само този аналог, а и на серия от следващите ви неща - 1:1 , мисля, че няма място за съмнение дали идеята се краде, или е възникнала спонтанно и в друга глава.
Примери БОЛ
Интелекта ни е даден именно за това - да твориме , или дори като интерпретираме и доразвиваме предишни идеи да няма и сянка от опит за кражба. Ако автора не може да го постигне само с изображението - може да го вмести в заглавието. (което не е лошо и с оглед на разнородната публика и различният и потенциал в интерпретация на изображението).

Ако снимаш народният театър , а пред него на преден план - сценична завеса, и от нея се подава момиче, дето се охлажда в басейна пред него с бутилка в ръка....мисля, че ще е меко казано странно, да не си помислиш, че са ти откраднали идеята като срещнеш същото (особено ако поразгледаш и профила на автора назад, и ако имаш опит с повечето качени снимки по популярни сайтове).
Не всяка идея е значима или грабваща....но има снимки, които категорично могат да бъдат единствени в категория оригиналност. За масов сайт както и да е, но това е особено важно да се познава от членовете на разните журита. Човека оценяващ оригиналността трябва да е освен ерудит в областта, но и енциклопедист
У нас не е така дори и на най-големите годишни форуми. От години на първите места се срещат неща, 1:1 взети от....други автори от предходни конкурси на СЪЩАТА медия/организация дори!

http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=123081
Ето например последната ми качена снимка - интерпретация по популярна песен-притча. Мисля, че съм спазил това, за което говоря.(посочване на първоизточник, доразвиване) Освен това мисля, че ще е меко казано странно ако срещна сега подобно нещо.

Редактирано от автора , 14.07.2008 11:04:51

бутилка, сграда (на народният театър) снимани са просто предмети, конструктивни елементи.
Виж, народният театър гледан през бутилка, или вмъкнат в бутилка е вече някаква ИДЕЯ, която нещо ни разказва!
Това доколко ни харесва, инпонира....вече са субективни неща.
Не ми се говори повече за такива елементарни неща
Mobby_Dick само да вметна аз не съм снимал някъква бутилка,аз съм я измислил и направил.Изпратил съм я в накакъв конкурс на споменатия алкохол,след 3 години я пускат световна реклама...
Както казах в първият си пост, на ГОЛЕМИТЕ винаги е по-лесно да откраднат нещо и да го усъвършенстват, вместо да си го измислят сами.(цялата японска индустрия на това дължи своят бум)
Едно готово изображение, пуснато от някого....сравнено с много други + готовият безплатен маркетинг - това улеснява продукта и неговата себестоиност и спестява време.
ГОЛЕМИТЕ често крадат, а това дали ще ги демаскират....ако си малък, ще ти разберат протеста 50-100 души - какво от това.
Такъв е живота.
Целият и-нет поток в момента функционира като безплатен донор за ГОЛЕМИТЕ.
За малките остава да им теглят по една майна.

искам да сезирам ТРЕФГТЪХФ .На пленера в Несебър аз накарах девойката да са качи до маковете а Силвия държа рефлектора ,въпреки мойте протести всички снимаха и в крайна сметка се получиха около 120 еднакви фотки коя от друга по убави.
В този ред на мисли искам да помоля най-учтиво всички които са качвали въпросната снимка да земат да я изтрият .
В противен случай ще си купя семки и изпадам в дипресия а някой ден може да отида до Ихтиман по магистралата после има една отбивка у лево и там не ...знам кво ша праа...
http://vbox7.com/play:c340cd18
Бъди добро момче
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола