Популярни снимки за

Всички снимки

Широкоъгълен обектив за Nikon D40x?

Аз съм с Nikon D40x и AF-S DX VR Zoom-Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6G ED и ми се иска да си взема широкоъгълен обектив, та бих искал да чуя какво бихте ми препоръчали. Проблема е, че искам да има автофокус, т.е. обектива трябва да е с "мотор"

Предварително благодаря
От горните - номера 2 и 4
Мерси! И аз съм за 2 и 4, не ми трябва Fisheye. Гледах във Фотопавилиона, там не видях Никона, ама най-вероятно ще е Сигмата, доколкото разбрах това HSM означава, че ще има автофокус с Никон D40x. Остана сега и парите да намеря :)
v_ern,
Нали знаеш за Nikon кроп фактор 1.5?
Обективите няма да са толкова широки на цифрово тяло като D40x, както ще бъдат на филмово тяло...реално Sigma 10-20мм приравнен ще бъде
15-30мм... Освен "широчината" е хубаво да се отбележи и светлосилата на различните модели...
Е,при всички случаи никоните са за предпочитане..въпреки че при съпоставяне на 12-24 Никкор и 10-20 сигма при сигмата имаш 2мм фокусно разстояние "в повече"
Обаче трябва да се внимава с приравняването при кроп фактора - ако един обектив от фф или филмов го преместиш на цифров с кроп фактор се променя ъгъла на виждане/изображение, но фокусното разстояние си остава същото, защото това е разстоянието от оптичния център до равнината на филма/сензора. То пък определя увеличението на обектива и переспективата и понеже остава непроменено те също не се променят при преместването от фф/филм на цифров с кроп фактор...та кадъра на цифровия ще е със същото увеличение и перспектива, но все едно кропнат (поради променения ъгъл на виждане)
10-20 на сигма и 12-24 Никор са оптимизирани за цифрови и на фф/филм ще има яко винетиране..но 12-24 може да се ползва на фф/филмови тела от 18 нагоре според Том Хоган _той го е пробвал на Д3, а според моя скромен опит от 20 нагоре (пробвано на Ф4)
BOZO, да, за кроп-фактора знам, ама по-широко така или иначе не може, пък относно светлосилата и 2-та май са на f/4, пък и аз си мислих, че то е по-важно при теле-обективите.
uri64, мерси за инфото. Трябва да си намеря нещо хубаво за четене за основите на фотографията, 4е до сега всичко е на база прочетено "от тук- от там" или малкия опит в снимането.
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола