Популярни снимки за

Всички снимки

Ама такива ли сме?

Не знаех че се оправдавам
Поздрав за всичко фотографи
Снимано с некав омрял ериксон (телефон)
DareDevil, мила моя. Не аз, ти си модератор по правописа на всички ни тук, но за това съм те признал отдавна, знаеш!

Сега сериозно, от известен брой месеци не съм активен в качването на снимки, както би ми се искало, за това май повъзпитах очите си само в гледане и преценяване на чуждите кадри. Модератор — тЦ!

CMEXYPKO драги,
...Много снимки , малко фотография !!! си рекъл. Да не се съглася с тебе не бих могъл! Тук трябва да си дадем сметка обаче, че сме на гости всички в Кръчмата на Пламен. Тя не е елитарна, вратите и са отворени за всеки, в менюто има гостби за всеки калпак, и всеки е свободен да си танцува на музика по свой вкус в тази кръчма. Дали съм прав!??? Ако да, то политиката си зависи от хазяина, комуто казвам наздраве така или иначе!

Точно по тази причина, vache, 4coolpics.com трудно си създава собствен стил или школа, както го е нарекъл Чани по-горе. А може би моето впечатление е погрешно, което също е възможно. Във всеки случай продължителните контакти на една общност несъмнено водят до изкристализиране на вкуса, предпочитанията към определен стил и подход във фотографията. Така в Култа се харесват едни неща, други тук, при нас и трети другаде. Нормално според мен!

Много се разписах, хайде до довечера! :)

Редактирано от автора , 31.07.2008 16:04:42

VoxGabrieli, не ти поправях правописа, а ми направи впечатление, че говориш за потребителите, или юзерите, както предпочиташ, в трето лице. Та затова попитах дали се смяташ за модератор.
Мдааа....
Повечето потребители на този сайт не се стремят да достигнат някакви шеметни творчески висини, а търсят социализация покрай своето хоби - фотографията. Като цяло средата във 4coolpics е толерантна към всички добронамерени хора, които споделят своите изображения в публичното пространство. Това е колкото добре, толкова и опасно при формирането на достатъчно ясни критерии по темата "Що е то добра снимка ?". Каква е всъщност добрата снимка ? Тази под която има десетки "Ох !", "Ах !", "+++++" или "Много хубава снимка !" ??? Излиза, че е точно така, тъй като изобразителните достоинства на една творба се определят от това, до колко тя въздейства на зрителя. Щом има "Ох !" и "Ах !", значи въздейства, значи снимката е силна. Ще дам пример с една снимка, която определено предизвиква резонанс през последните часове (нищо лично към автора) - http://www.4coolpics.com/photo/Ninski/222069.html. Според коментарите отдолу, очевидно има въздействие върху публиката. Гласували са даже хората ! Излиза, че това е силна снимка, нали така ? От друга страна, такава снимка може да направи и дете на пет години - "Яяяяя, сладкиши !!! Щрак една снимчица !". След това идва ред на зрителя - "Яяяяя, сладкиши - щрак енин глас !", "Ох", "Ах".... Да призовавам всички потребителите в сайта да се въздържат от първосигнални реакции и да се стремят към усъвършенстване на своите фотографски критерии ми се струва ненужно. Който има желание да се развива като фотограф е добре дошъл във 4coolpics, добре дошъл е и този, който просто иска да се забавлява. Както писах по-горе - хората търсят социализация и по-добре да го караме така, отколкото сайта да се превърне в поредната темерутска общтност с множество рестрикции, злоба, завист, и безкрайни опити на едни или други МногоСпециалИИЕстественоНеразбраниОтОвчедушнатаМасаТворци да доказват някакви неща, които май съществиват само в болните им глави. Нека на първо място остане толерантността, това е ценното на 4coolpics !

Когато се виждаме по сбирките или комуникираме по ICQ и Skype, оставам с впечатлението, че ви вълнуват немалко неща, имате въпроси или желаете да споделите нещо. Това ми се струва достатъчно добър повод за писане във форума или май греша ?!?

Редактирано от автора , 31.07.2008 17:50:21

Боровинка, впечатли ме. Много верни наблюдения. Присъединявам се. Само ще добавя, че кратките коментари, дори само препинателните знаци, са по-добър отзвук от нищо.

Сираков, не знам за чии снимки си писал критики, но сигурно има значение колко категорично се изразяваш. Категоричността неизменно предизвиква негативни чувства у хората.

Чани, тая тема много ми харесва, наистина, макар да имаше няколко подобни наскоро. Само дето смятам, че и 100 такива да има, пак няма да получаваме критиката, която искаме. Освен всеки самч да си се критикува, друг изход не виждам :Д
Настане вечер, месец изгрее, звезди...
Та да се върнем на темата

Боря, много си прав, нещата стоят точно така. И все пак ми се струва, че те би трябвало да се побутнат в някаква положителна посока. Съгласен съм - сайта е за "ПРОХОЖДАЩИ ТАЛАНТИ" - естествено за масовост.
Не съм съгласен с коментара на ПЛАМ, че форума ни е под снимките. Там много рядко се получава диалог, много рядко се засяга някакъв "творчески" проблем. И мойте наблюдения съвпадат с тези на БОЗО и Ники, че критиката се приема като кръвна обида.
Според мен има няколко аспекта и собствениците на сайта трябва да ги анализират:
Какво става с вече по-проходилите фотографи?
Могат ли да се въведат гласуване по различни критерии (оригиналност/cool, артистичност, обработка...) и да има оценки по всички тях?
Може ли да си сменим лесния стереотип и да почнем повече да критикуваме или да хвалим какво точно ни харесва или не?
Можем ли да степенуваме колко ни харесва или не с оценки от 1 до 6 примерно? ( и то по различните критерии)?

Мислите ли, че от това сайта ще загуби и няма да е толкова funy. МИслите ли, че така ще има отлив ?
На мен ми се струва , че сайта само може да спечели от това и да има още по-голяма притегателна сила.
От: tchani
Изпратете лично съобщение | Премахнете от вашите контакти
Дата: 31.07.2008 23:49 Отговори

Настане вечер, месец изгрее, звезди...
Та да се върнем на темата

Боря, много си прав, нещата стоят точно така. И все пак ми се струва, че те би трябвало да се побутнат в някаква положителна посока. Съгласен съм - сайта е за "ПРОХОЖДАЩИ ТАЛАНТИ" - естествено за масовост.
Не съм съгласен с коментара на ПЛАМ, че форума ни е под снимките. Там много рядко се получава диалог, много рядко се засяга някакъв "творчески" проблем. И мойте наблюдения съвпадат с тези на БОЗО и Ники, че критиката се приема като кръвна обида.
Според мен има няколко аспекта и собствениците на сайта трябва да ги анализират:
Какво става с вече по-проходилите фотографи?
Могат ли да се въведат гласуване по различни критерии (оригиналност/cool, артистичност, обработка...) и да има оценки по всички тях?
Може ли да си сменим лесния стереотип и да почнем повече да критикуваме или да хвалим какво точно ни харесва или не?
Можем ли да степенуваме колко ни харесва или не с оценки от 1 до 6 примерно? ( и то по различните критерии)?

Мислит­е ли, че от това сайта ще загуби и няма да е толкова funy. МИслите ли, че така ще има отлив ?
На мен ми се струва , че сайта само може да спечели от това и да има още по-голяма притегателна сила.
Ники, цензурираха ли ме или аз го пратих не там където трябва?
Благодаря!
прати го доста нагоре, затова го копирах
nsirakov: Ами много си категоричен....морето верно прилича на боза, но мометата са прилични, не е ли? Човекът е видял нещо хубаво и го е заснел.
пример за внимателно поднесена критика(от мен ) и реакцията на автора.
http://www.4coolpics.com/photo/Tristia/220959.html
ОЛЕ БОЖЕ... РАДВАМ СЕ ЧЕ МАХНАХА МОЯТА СНИМКА

КАТО НЕОТГОВАРЯЩА НА ПРАВИЛАТА НА СПОНСОРА...

в сравнение с такива прекрасни творения носещи послания като показаното от светъл моята просто нямаше да има шанс...

Светлий, някъде по-горе писах ей това:

„Трябва такт, доброжелателство и не на последно място ненатрапливост към тези които по една или друга причина не възприемат.“

Що си губиш времето и си тровиш нервите с пътниците от второкласните вагони!? Имаш добро място и добра компания във вагона за първа класа, какво друго ти трябва!? Влака е все от и за същата гара, така че прекарай времето си приятно и благотворно.

И още нещо, дори да се настаниш в Интерсити (най-бързите и най-луксозни влакове), около теб пак ще има оръфляци, способни като теб да намерят място там. Преведено на езика на тази тема — дори и измежду снимки които имат всички най-често пожелавани тук качества, като: добър фокус някъде, сносна композиция, интересно уловена светлина, па понякога и добре ловнат момент..., та и измеджу такива снимки има и то не малко "баси бозата резлива"!

Вижда ми се най-добрия способ за възпитаване на усет в широката аудитория тук ако вместо да изобличаваме бозите, се постараем да покажем добрите снимки в сайта, като добре и простичко обясним защо намираме снимката забележителна. Тоест да подчертаем добрите качества там, където ги има, а не да клеймим лисата на каквото и да било добро там, където... От нулата никой не се учи, драги! най-много да падне в нея!...

Редактирано от автора , 01.08.2008 11:33:58

Сираков, не е много на място винаги във фокуса на позитивните ти примери да поставяш собственото си творчесто.
Вокси - нали умре циганката...

Не е.

Снимката е на dexter.
Вокси защо да не го поставя ,не те разбирам,неговото творчество е неговото виждане!
Звучи егоцентрично но в това няма нищо лошо когато става въпрос за творчество, а не за война напр.
разводняваме темата...
Да вметна един въпрос... защо се съсредоточаваме повече в снимките "без елементарна техническа и естетска" стойност и колко често авторите правещи това са хвалили някои новодошли или развиващи се отскоро автори... ей-така просто като насърчение, че вървят в добра посока?!
И добре казано от 1, казано от 2-ма.... вижда се, че авторът няма намерение да се поучи от критиката... защо всички се втурват да го налагат под една и съща снимка.
ПП. Лично аз все по-често тихомълком гласувам под хубавите и събралите вече достатъчно коментари снимки и гледам да нипиша нещо под хубавите, но незабелязани или недооценени кадри.

Редактирано от автора , 01.08.2008 12:01:38

Уф, уф, уф...как някои хора бързат да откриват топлата вода! Знам, че всички мнения са искренни и добронамерени, но по-голямата част от тях са лишени от каквато и да е реалност или прогностика на последствията от развитието на нещата, както ги предлагат..
Защо така бързате да модерирате, йерархирате, систематизирате? Толкова големи и опитни ли вече се смятате?
Ако трябва да свалим маските и да си говорим откровено и критично (както всички искат), това са искания характерни за новоизлюпената форумна буржоазия. Това са хора, понаучили се вече по-добре да снимат и да виждат снимките, които смятат, че са ощетени от пълната некадърност в снимките, пасивност и незаинтересованост на просто снимащите, намерили това място и пускащи снимките си също най-благонамерено ей така. Това са хора, които отделят вече по-голямо време в сайта и внимание на фотографията и апарата си въобще. Нека обаче тези хора се запитат как биха възприели подобни правила (които сега искат) ако някои друг ги предложеше и реализираше тогава, когато те пускаха първата си снимка тук? Дали тези "ограничения" не биха им се сторили планина, или по-скоро несправедлива бариера пред тях и нарушение на правата им и принципа за либерализъм с които ни надуват главите вече 18 години.
Не може! Трябва да сложим аршин! Откъде-накъде! Аз се трудя и съм недооценен/незабелязан а той...обира точките щото братчедите му видяли сладоледа или детенцето му тука!(справедлив гняв) Трябва да променим реда! Как да го промените? - Ами така, както е угодно ТОЧНО на мен, дето се намирам ТОЧНО СЕГА (на еди какво си ниво от фотографското си развитие без обикновено да виждам, че съм почти на същото светлинно разстояние от голямата цел...открил правилата на златното сечение и реда на Фибоначи и станал тотален догматик за тяхното спазване, като бих се нахвърлил и върху...ехе, всякакво име стига да видя доколкото мога, че в снимките му тези правила не са спазени. Открил как ЧБ снимка е екзотика, само защото не съм работил 15 години само с чернобяло, когато цветното е било бленувано и свръхоценено само защото е било супер-рядко да се види въобще).
Знам кога възникна този сайт, мисля си, че знам за какво. В заглавието му ясно е казано какви са целите му. Прави го доколкото знам човек за когото фотографията е хоби и удоволствие а не задължение, и го прави със свои средства и не иска пари от нас за това, че си слагаме снимките. Намерил е начина как да го прави, негова си работа....поставил си е достижими цели които добре постига, а не глобални, общонародни или международни. Именно за това е доста толерантен към всеки дето си качва снимките тука - от пълен неделен любител с подарена "сапунерка" та до професионалист.
Хората са еднакви по цял свят, и амбициите им сходни. На запад отдавна са намерили начина как да удовлетворят всички потребности от егоестество - с парите си купуваш и по-голяма квота, и по-големи права, и си четкаш самочуствието като после можеш да назидаваш другите (скъсвали са се да ми го предлагат в западни сайтове след първоначалният период на "зарибяване".....тук има само нещо подобно, но явно е неизбежно....аз не съм бизнесмен, но зная, че живеем в страна дето май сме/са избрали пазарен път а неговите правила са такива)
Знам, че всичко това което казвам изглежда абсурдно на някого, дето сега прохожда във фотоснимането/фотопускането по-скоро в и-нет. Знам, че самият аз преди години предлагах чистосърдечно, трудех се, мислех най-добронамерено....как да станат по-добре нещата еди къде си. Ако се върна назад и чета това, не бих се съгласил сам със себе си.
Лесно е да се изгради една строга йерархична система на сайт, но много е трудно да се СПАЗВА. Нашенеца веднага ще намери мекото, а администратора не разполага с квалифициран и платен професионален детективски екип, че да удържа нещата в руслото. Повечето тук са се запознали с явлението клика, комплексар...и цялата "тайна" организация на доноси, клевети, маскарене, гласуване под строй, конкурсоредене, публикации....изобщо презентация на явлението във всички "благинки" дето може да се сети човек. Единствената "фотографска" заслуга на такива хора е тяхното поведение и организиране на групи, от което не им остава време да напреднат и йота фотографски. Несправедливостите тогава доста дразнят, защото нещата се обръщат на 180 градуса. Недоволните и алчни хора в една такава група нямат мира, докато не узурпират цялата власт, вкл. и досаждат на админа. В такъв сайт, където снимките ми още седят по първите им изложби ( а затова се искаше доста гласове под конкурсни снимки), после трябваше да ида в "представяне", да се представям вероятно на същите комплексирани люде, на които колкото по-добро нещо представиш, толкова повече им се умножава злобата - затворен кръг. Именно за да не провокирам такива явления, тук на този сайт пускам ама каквото ми попадне лично - да дам храна и на естетите, и на критикарите....всеки да може да самозадоволи нагона си ако посети моята галерия.
"А защо да няма и галерия представяне ?Нека си точат там сапунерите" - беше казал някои отгоре. Опасявам се, че въображението му за у-во на един сайт не надхвърля буквалното копиране на лоши идеи от друг, а уж трябва да сме по-креативни люде.
Съветвам новите потребители вместо да пращят от ентусиазъм за себедоказване и социализация, да прочетат някои по-стари и препатили, каквито има доста и на този сайт.
$borovinka
Както писах по-горе - хората търсят социализация и по-добре да го караме така, отколкото сайта да се превърне в поредната темерутска общтност с множество рестрикции, злоба, завист, и безкрайни опити на едни или други "

Обърнете внимание и на това изказване, с което съм напълно съгласен.
В така превърната среда после остават само най-бездарните, да афишират своят така трудно придобит виртуален "професионализъм", докато всъщност в реалният живот опъват тигела някъде.

НЯМА ЛОШИ ПРАВИЛА. Или ви харесват, или не...въпрос на свободен избор. Лошото е, когато правилата не се спазват!
Днешните радетели за революционни промени утре седнали на "трона" стават най-безочливите плебейски цербери, защото беден човек - жив дявол.
Така, че споко
Вокси защо ли? Ами защото снимката има 10 гласа и автора смята че са заслужени.
и аз бях така радвах се на гласовете под снимките ми и си мислех че съм страшно добър автор докато един ден не разбрах заблудата си .просто искам да предпазя автора от собствените си грешки
Оптиваш се да кажеш на Ганю че мирише! Ако все пак ще му го казваш, то ползвай популярния израз, обръщайки го на майтап: „Извинете, Вие от София ли сте или така си миришете!?“

В другия вариант не само не му го казваш, но и спираш да комуникираш с него изобщо. Сменяш мястото си във влака, ако той се е паднал до теб!...

Забележи – и в двата варианта никак не е сигурно, че ще бъдеш разбран или пък дори да си разбран, позицията ти ще бъде уважена.

Ганю си е Ганю и ако си дотолкова добронамерен към него, за да го поведеш по правлината пътечка първо трябва да му слезеш на нивото по отношение на общуването, комуникацията с него. Иначе няма шанс, щото ти си оставаш за него нещо чуждо, неразбираемо, префърцунено и накрая заслужаващо неговото презрфение или в най-добрия вариант - безразличие.

Поправи ме ако греша!

Редактирано от автора , 01.08.2008 12:30:47

VoxGabrieli,
Все повече се вживяваш в ролята на модератор с тези ненужни наставления.
DareDevil,
Току виж си ми издействала назначение с непрекъснатите си подмятания.
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола