За да коментирате, моля, влезте в профила
си!
В България то ще бъде частично, ще се вижда най-добре в северната част на страната.
На 1 август ще има пълно слънчево затъмнение. То ще може да се види от жителите на цяла Европа с изключение на страните в южната част на континента.
В България затъмнението ще бъде частично. То ще започне в 12:26 часа и ще приключи в 13:41 часа. С най-голяма продължителност и фаза ще бъде в северна България.
Заради различната географска дължина жителите и гостите на Смолян ще наблюдават явлението с пет минути по-рано.
Слънчевото затъмнение ще започне над северноамериканското арктично крайбрежие, ще премине над северния полюс и Азия и ще завърши над Китай.
Последното пълно слънчево затъмнение беше на 29 март миналата година. Най-добре то се виждаше от района на Анталия, Турция. На 11 август 1999 г. също имаше пълно слънчево затъмнение. То привлече множество туристи в района на Каварна, откъдето се виждаше максималната му фаза.
Слънчево затъмнение има когато Луната застане между слънцето и Земята и трите небесни тела са на една линия. Тогава Луната покрива изцяло или частично слънчевия диск и за кратко той става невидим.
Специалистите препоръчват слънчевото затъмнение да не се наблюдава с невъоръжено око. Най-добре е да се използват очила със специални предпазни филтри (това не са слънчеви очила). Ако не разполагате с такива, можете да си направите филтър с подръчни материали.
Подходящи са:
тъмното стъкло от предпазните маски на заварчиците,
основата с магнитно покритие от дискети, освободени от външната защитна обвивка,
метализирано фолио, което се използва за опаковане на цветя и подаръци,
стъкло, опушено със свещ.
На 1 август ще има пълно слънчево затъмнение. То ще може да се види от жителите на цяла Европа с изключение на страните в южната част на континента.
В България затъмнението ще бъде частично. То ще започне в 12:26 часа и ще приключи в 13:41 часа. С най-голяма продължителност и фаза ще бъде в северна България.
Заради различната географска дължина жителите и гостите на Смолян ще наблюдават явлението с пет минути по-рано.
Слънчевото затъмнение ще започне над северноамериканското арктично крайбрежие, ще премине над северния полюс и Азия и ще завърши над Китай.
Последното пълно слънчево затъмнение беше на 29 март миналата година. Най-добре то се виждаше от района на Анталия, Турция. На 11 август 1999 г. също имаше пълно слънчево затъмнение. То привлече множество туристи в района на Каварна, откъдето се виждаше максималната му фаза.
Слънчево затъмнение има когато Луната застане между слънцето и Земята и трите небесни тела са на една линия. Тогава Луната покрива изцяло или частично слънчевия диск и за кратко той става невидим.
Специалистите препоръчват слънчевото затъмнение да не се наблюдава с невъоръжено око. Най-добре е да се използват очила със специални предпазни филтри (това не са слънчеви очила). Ако не разполагате с такива, можете да си направите филтър с подръчни материали.
Подходящи са:
тъмното стъкло от предпазните маски на заварчиците,
основата с магнитно покритие от дискети, освободени от външната защитна обвивка,
метализирано фолио, което се използва за опаковане на цветя и подаръци,
стъкло, опушено със свещ.
надявам се колегите с големите пушки да не го изтърват ;)
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
Редактирано от автора , 01.08.2008 13:08:01
Частичното слънчево затъмнение ще е съвсем частично - има няма 10%. Мисля по време на протичането на природния феномен да хапна кюфтенца в кръчмата до офиса.
стига де :( аз тъкмо се навих да го снимам в пълен блясък
хоя р72+нд8+пол+2х1.4хтелеконверотр тамрон+70-200/4Л
хоя р72+нд8+пол+2х1.4хтелеконверотр тамрон+70-200/4Л
Батката nsirakov ще кърти
алоо Бургас не се пише на србски СЛУНЦЕ а СУНЦЕ!
borovinka, за коя кръчма става въпрос ?
MAISTOROV, благодаря, че подсети. Не че ще снимам, да се опитам да го "видя" .
MAISTOROV, благодаря, че подсети. Не че ще снимам, да се опитам да го "видя" .
DareDevil ,аз ще се пробвам да го щракна с мойта скромна техника ама мисля и да ударя някой друга бира
Редактирано от автора , 01.08.2008 13:08:53
MAISTOROV, със сигурност ще имаш по-голям успех от мен .
Примерът на Боровинката май е заразителен .
А часовникът на сайта изостава.
Примерът на Боровинката май е заразителен .
А часовникът на сайта изостава.
Отказах се да ходя до кръчмата, изтичах до "Фантастико" и си купих кюфтенца от там - две родопски и две картофени. Май природното явление вече се случва, ама не усещам да се отразява на вкуса на кюфтетата. Много съм разочарован, надявах се кюфтетата да реагират по някакъв начин на слънчевото затъмнение.
borovinka, стига де! От нас "Фантастико" е далеч .
Видях слънцето, но не и затъмнението . И все още виждам де .
Видях слънцето, но не и затъмнението . И все още виждам де .
Гледам, че има близо час до края на затъмнението и се чудя дали да не повторя експеримента, този път с вафлички.
получава се снимката идеално.. но чак довечера ще мога да покажа...
nsirakov
MAISTOROV, мислех, че снимаш, а ти вдигаш наздравици с бири в нета .
Редактирано от автора , 01.08.2008 13:16:54
снимам,снимам аз
MAISTOROV, пускай снимки, че да го видим, ние дето дремахме пред РС-тата
Браво, Ники!
За да коментирате, моля, влезте в профила си!