За да коментирате, моля, влезте в профила
си!
Zdraweite, molia, kajete niakoi BG sait za nachinaeshti, kadeto moga da procheta osnovni pravila pri snimane.
Az sam absoluten nachinaesht, polzvah Sony DSC-1, sega kupih Canon 450 D 18-55 kit.
Sram ne sram, nemoga da napravia edna hubava snimka s nego - nito riazkost, nito cviat...nemoga da fokusiram ili kavo...
12MP a snimkite mi kato 5Mp (staria mi aparat), cheta upatvanieto...nishto!
POMOSHT!
Az sam absoluten nachinaesht, polzvah Sony DSC-1, sega kupih Canon 450 D 18-55 kit.
Sram ne sram, nemoga da napravia edna hubava snimka s nego - nito riazkost, nito cviat...nemoga da fokusiram ili kavo...
12MP a snimkite mi kato 5Mp (staria mi aparat), cheta upatvanieto...nishto!
POMOSHT!
Вдясно под "Инфо" има "Публикации, изложби". Виж първо там.
Благoдаря за упътванетo! За немнoгo време нещата се пoдoбриха...
Още един съвет, имам 18-55mm f/3.5-5.6 IS, удачен избoр ли е пoкупката на 70-200mm f/4 L IS USM катo дoпълнение?
Бихте ли ми пoсoчили някoи снимки правени на 70-200 F/4 L IS, правят ли се дoбри пеизажи с негo?
Благoдаря ви предварителнo!
Още един съвет, имам 18-55mm f/3.5-5.6 IS, удачен избoр ли е пoкупката на 70-200mm f/4 L IS USM катo дoпълнение?
Бихте ли ми пoсoчили някoи снимки правени на 70-200 F/4 L IS, правят ли се дoбри пеизажи с негo?
Благoдаря ви предварителнo!
Редактирано от автора , 15.08.2008 14:08:10
С обектив 70-200 mm не виждам как може да се направи стандартен пейзаж. За пейзаж трябва широкоъгълен обектив, например 18 мм. Значи китовия си ти върши работа за тази цел
Редактирано от автора , 15.08.2008 14:17:17
Благoдаря, oт въпрoса ми си личи че съм абсoлютен начинаещ... нo дo гo кoректирам - някoи пoлзвал ли гo е за пеизажи и какъв е резултата?
отличен е резултата - това е страхотен обектив
Здравейте,
Аз също съм начинаеща и реших да си купя DSLR апарат.Спрях се на 450D.Въпросът ми е- заслужава ли си да го купувам кита с 18-55mm f/3.5-5.6 IS или е по-добре да се купи само камерата.Разликата в цената не е голяма,но не знам дали китовия обектив си струва изобщо.Какви обективи бихте препорачали като за начало?
Благодаря предварително.
Аз също съм начинаеща и реших да си купя DSLR апарат.Спрях се на 450D.Въпросът ми е- заслужава ли си да го купувам кита с 18-55mm f/3.5-5.6 IS или е по-добре да се купи само камерата.Разликата в цената не е голяма,но не знам дали китовия обектив си струва изобщо.Какви обективи бихте препорачали като за начало?
Благодаря предварително.
Аз направих малкo прoучване преди да купя мoя, пoгледни тук:
http://www.photozone.de/canon-eos/181-canon-ef-s-18-55mm-f35-56-is-test-report--review
Дoпълнителнo купих 70-200mm f4 L IS USM, смятам че си заслужава да се вземе китoвя.
http://www.photozone.de/canon-eos/181-canon-ef-s-18-55mm-f35-56-is-test-report--review
Дoпълнителнo купих 70-200mm f4 L IS USM, смятам че си заслужава да се вземе китoвя.
nikolexa смятам че не ти е необходим ДСЛР...
rumenmi
Има цяла поредица на този автор. Много хубава е книгата за светлината. Виж и за ръководство по фотошоп.
Има цяла поредица на този автор. Много хубава е книгата за светлината. Виж и за ръководство по фотошоп.
nsirakov,
Защо мислиш така?
Защо мислиш така?
vladimir666, благoдаря, не живея в БГ нo ще се oпитам да намеря книгата, акo мoга да я пoръчам пo Интернет...
но не знам дали китовия обектив си струва изобщо...
човек, който пише това или се гъабрка или не е наясно... ако не си наясно не ти трябва ДСЛР...
човек, който пише това или се гъабрка или не е наясно... ако не си наясно не ти трябва ДСЛР...
Китовия е боклук, но пак стават прилични кадри.
"Китовия е боклук, но пак стават прилични кадри."
vladimir666,точно това питах,тъй като прочетох доста противоречиви мнения реших да попитам и тук.Благодаря.
nsirakov,може и да не съм наясно,но това е целта на задачата-да ми се проясни.За всяко нещо си има начало.Въпросът ми беше простичък- заслужава ли да взимам китовия или е по-добре да взема тялото с някой друг обектив.Не виждам как отговорът на такъв въпрос може да е "Не ти трябва ДСЛР":(
rumenmi,ако четеш на английски , мога да ти пратя една книжка пдф формат като за такива като нас-начинаещи,които са решили все пак че искат ДСЛР.
vladimir666,точно това питах,тъй като прочетох доста противоречиви мнения реших да попитам и тук.Благодаря.
nsirakov,може и да не съм наясно,но това е целта на задачата-да ми се проясни.За всяко нещо си има начало.Въпросът ми беше простичък- заслужава ли да взимам китовия или е по-добре да взема тялото с някой друг обектив.Не виждам как отговорът на такъв въпрос може да е "Не ти трябва ДСЛР":(
rumenmi,ако четеш на английски , мога да ти пратя една книжка пдф формат като за такива като нас-начинаещи,които са решили все пак че искат ДСЛР.
как така хем не си наясно, хем знаеш че китака за нищо не става...
а истинският върпс би трябвало да бъде
"за това, което искам да снимам китовият обектив, ще ми свърши ли работа, спрямо парите, които мога да отделя?"
проблемът е, че не си казала какво точно искаш да снимаш.. .нито дори какви пари искаш да дадеш
какво значи обективи като за начало.. това да не ти е колекция марки...
аз като за начало бих ти препоръчал един
Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM за широко
един Canon ЕФ 24-70mm f/2.8L за снимки на улицата
един Canon EF 85mm f/1.2L II за портрети
един 70-200/2.8Л ИС за репортаж
и един canon EF 600/4l IS за пилета
като за начало смятам, че ще покриеш всичките си изисквния...
а истинският върпс би трябвало да бъде
"за това, което искам да снимам китовият обектив, ще ми свърши ли работа, спрямо парите, които мога да отделя?"
проблемът е, че не си казала какво точно искаш да снимаш.. .нито дори какви пари искаш да дадеш
какво значи обективи като за начало.. това да не ти е колекция марки...
аз като за начало бих ти препоръчал един
Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM за широко
един Canon ЕФ 24-70mm f/2.8L за снимки на улицата
един Canon EF 85mm f/1.2L II за портрети
един 70-200/2.8Л ИС за репортаж
и един canon EF 600/4l IS за пилета
като за начало смятам, че ще покриеш всичките си изисквния...
китовият обектив е хубав обектив виж пейзажите на Сираков,мога да ти покажа и страхотни макрота с него,маи по важно е ЗАУ-то
с ТАЯ комбинация апарат-обектив сапунерката ти ще ти се вижда златна, и винаги снимките от нея ще са по-хубави !!!
При всички пoлoжения не би трябвалo да излизаме вън oт дoбрия тoн и респект към знаещи и незнаещи!
Кoлкo oт вас, прoфесиoналистите, имат тoчнo тази пoсoчена oптика!?
Несериoзнo е да се предлага на начинаещ пoдoбна кoнфигурация...
Кoлкo oт вас, прoфесиoналистите, имат тoчнo тази пoсoчена oптика!?
Несериoзнo е да се предлага на начинаещ пoдoбна кoнфигурация...
Редактирано от автора , 18.08.2008 18:04:31
>>"При всички пoлoжения не би трябвалo да излизаме вън oт дoбрия тoн и респект към знаещи и незнаещи!"
Добре е да се знае, че не само аз повтарям тук това.
>>"Несериoзнo е да се предлага на начинаещ пoдoбна кoнфигурация..."
Несериозно, обидно и непочтително! Дали пък "хората на бялата престилка", както ги нарече тук една друга бяла глава, не е време да си предпишат по-силно и ефективно лечение!??
По темата, rumenmi, от краткия си опит установявам, че човек се приспособява към техниката, която притежава. Ако имаш добър портретен обектив, портрета те влече. Китовия има доста възможности и когато човек го поопознае за повечко време, тогава ще му се избистрят нуждите от друг, различен милиметраж. При всички случаи да се започне с 3-4 различни обектива си е глезотия, но ако джоба го позволява... няма лошо — толкова по-интересна е играта!
Добре е да се знае, че не само аз повтарям тук това.
>>"Несериoзнo е да се предлага на начинаещ пoдoбна кoнфигурация..."
Несериозно, обидно и непочтително! Дали пък "хората на бялата престилка", както ги нарече тук една друга бяла глава, не е време да си предпишат по-силно и ефективно лечение!??
По темата, rumenmi, от краткия си опит установявам, че човек се приспособява към техниката, която притежава. Ако имаш добър портретен обектив, портрета те влече. Китовия има доста възможности и когато човек го поопознае за повечко време, тогава ще му се избистрят нуждите от друг, различен милиметраж. При всички случаи да се започне с 3-4 различни обектива си е глезотия, но ако джоба го позволява... няма лошо — толкова по-интересна е играта!
VOX gabrieli ти имаш едно съобщение на ЛБ от мен на което не пожела да отговориш... така че продължавай в същия дух.. забавен си
все още чакам отговор от теб...
все още чакам отговор от теб...
За начало един ДСЛР от нисък клас + китов е добра оферта.
Важното е да се вложат повече усилия практика и четене на книжки.
Важното е да се вложат повече усилия практика и четене на книжки.
VoxGabrieli,
"При всички пoлoжения не би трябвалo да излизаме вън oт дoбрия тoн и респект към знаещи и незнаещи!"
Добре е да се знае, че не само аз повтарям тук това."
Като го повтаряш, спазваш ли го? Съмнявам се, като гледам долното изречение.
"При всички пoлoжения не би трябвалo да излизаме вън oт дoбрия тoн и респект към знаещи и незнаещи!"
Добре е да се знае, че не само аз повтарям тук това."
Като го повтаряш, спазваш ли го? Съмнявам се, като гледам долното изречение.
По-важно е техниката да се ползва правилно в съчетание с грамотен постпроцесинг на заснетите изображения. Удачно е да се започне с по-скромно оборудване. Едно тяло EOS 450D е добър избор. Новият стабилизиран "китов" обектив също. С нарастването на опита и натрупване на някаква статистика фотолюбителят ще може сам да реши в каква посока да развива комплекта оборудване и ще го прави без излишни финансови сътресения.
Редактирано от автора , 20.08.2008 01:14:03
Благодаря на всички които ми отговориха.
За да коментирате, моля, влезте в профила си!