Популярни снимки за

Всички снимки
Кажете ми мога ли с обикновен фотоапарат да направя що годе сносна снимка на луната и на звездното небе.
Знам, че трябва да е стабилизиран фотоапарата иначе се размазва.(Поне на моя фотоапарат има един режим, нощен и затвора му е по-бавен и затова.)
хубаво е да напишеш какъв ти е апарата и да дефенираш понятието сносна
И мисля, че освен нощния режим ти трябва и статив
Ако искаш да снимаш луната, е сравнително лесно. Трябва ти телескоп + преходник за монтиране на фотоапарат или доста дълъг телеобектив (ЕФР > 600) /ЕФР - еквивалентно фокусно разстояние при 35мм./

Ако имаш някакъв ултра зуум (12-18х) слагаш на стативче, даваш максимален зумм. Режим "М". Ф / 8-11 (при ISO 200). Времето на око (~1/250) :-) ... и ще стане нещо, макар и да не е феноменално.

Статива е почти задължителен за подобни снимки.

Със звездите, работата става сложна. Там не съм се пробвал дори. Със "обикновен" дигитален апарат - е твърде вероятно да имаш повече шум, отколкото звезди в кадър-а :)
Фотоапаратът ми е Sony CyberShot N50
Под сносна имам предвид без шум. За техники като телескоп и големи обективи не може и да става въпрос , защото смятам да правя снимката в планината, т.е. не мога да ги нося. Затова питам, дали има начин да стане сравнително добра снимка ако е на статив и евентуално какви настройки да му направя. Опитвала съм, но става с много шум. Има ли начин да го избегна с този фотоапарат? :)
луната е лесна... трябва ти повечко зуум ( не ми се гледа твоя модел колко има)

слагаш го на исо 100, ф8 и скорост според зависи... правиш 2-3 проби местейки скоростта и си готов ( колкто апарата ти го може)

за звздите... ако искаш точки.. до 15 -20 сек мисля апарата ти го може ( ръчен режим??).. но да не е съвсем тъмно, че да хванеш и от пейзажа...

ако е съвсм тъмно и искаш чертички.. ДСЛР - ет ти 26мин експонация (има екзиф), наличната светлина е само от звездите и луната ( по време на затъмението и след него)...

ако можеш да чакаш и няма луна в пълнолуние ще станат чертичките дори още по-добре

Мерси много.Ще опитам, ако стане ще кача

Редактирано от автора , 19.08.2008 22:44:01

Забрави

В най-общият смисъл:

За снимане на звезди стативите са по-особени. Тежат десетки кг. и се монтират върху бетонови постаменти. Това се прави не заради няколкото кг. техника отгоре върху тях, а заради вибрациите, които неизбежно създава тялото на оператора (ако приемем, че само той е двигателен фактор на местността).
Върху статива се монтира екваториална монтировка. хоризонтира се чрез нивелация и се поляризира (осеверява). Същата има 3 оси за движение. Първата е за нагласа на географската ширина на района (за да може посоката на движение на телескопа да съответства на еклиптиката). Другите оси са хоризонтална и азимутална - за намиране на обекта в кадъра и за корекции при гидиране.
Гидиране - това е процес, когато за камерата е успоредно свързан телескоп с поне 10 х по -голямо увеличение от нея, в чиито окулярен кръг е монтирана кръстата осветена скала, в средата на която се хваща една ярка звезда и се "води" по нея, така в продължение на часове (най-често).
това разбира се категорично отхвърля използването на потребителска цифрова техника.
Забравих да кажа, че процесът на водене се извършва от електродвигателен механизъм, чиито обороти са хилядократно намалени чрез редуктор (ръчно НЕ Е възможен). Корекциите само се извършват ръчно, затова операторът трябва непрекъснато да е зад окуляра и с ръце на хоризонталният и вертикален коректор за фина настроика.
Забравих да кажа, че всичко това е необходимо защото звездите "се движат" във визьора, и то със доста бясна скорост
Mobby_Dick :
Ехеееееее, аз любителска снимка ще правя. И мерси все пак. Ако някой ден се реша ( и имам средствата за всичката тая техника) може би...
Снимките на луната, които аз съм правила със твърде много шум, дори и без особен зуум и ме интересува с любителския ми апарат мога ли да го избегна
Снимките на луната (като цяла в един кадър) са ама възможно най-лесната работа - въпрос единствено на техника и желание.
При снимките на звездите без по-горното обаче си в задънена улица.
Единственото което ще можеш да направиш е, да ги снимаш размазани по дъговидните им траектории на фона на ясни силуети от околният пейзаж - нещо дето бързо омръзва. (и само с филмов апарат).
Ако те влече звезното небе и снимането му с любителска техника, бих ти препоръчал снимане на метеори. Купуваш си един астрономически календар от БАН за годината, виждаш какви метеорни потоци има (сега лятото са доста), къде (в кое съзвездие-звезда) им е радиана, слагаш апарата и ....експонираш. Те са много ярки и бързи и сами се трасират върху филма. При визуалният им хаос обаче се вижда върху насложените им трасета на снимката как излизат от една точка -радиан.
Можеш да прибавиш пред обектива и една перка, задвижвана от електродвигател с ясни обороти - тогава трасетата ще се експонират накъсани, и след съответна математика можеш да установиш не само радиана, броя метеори за съответно време, яркостта им....но и скоростта им.
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола