Популярни снимки за

Всички снимки

За "портретната фотография" и моделите...

Гледах го преди известно време, но срещани кадри в нет-а ме връщат отново и отново към видяното:
http://rutube.ru/tracks/1043622.html?v=bd70e54bfc52513201f67cf4e0f6fe81
и сега ? да снимаме или да помагаме?
Точно това е номера..какъв избор ще направиш...
Като не можеш да помогнеш, снимай.
Фотографката от филма какво можеше да направи>? Най-много и тя да гризне куршум...
Не става дума само за военна фотография... аз съм от тия, които гледат по-общо на темата и ме интересуват неща като чувствителност към достойнството на модела...
аз не бих снимал в такъв момент....не споделям мнението "като не можеш да помогнеш снимай"...дори и да не бих могъл да помогна нямаше да мога да снимам в такъв момент...все някъде трябва да има граници
когато гледах преди около месец това филмче и аз си зададох същия въпрос...

това което мисля е... никой от нас не би снимал.. защото не му е работа... жената е военен репортер... тя това работи... в друг форум се чудеха, защо не е подвикнала да "уплаши" войника... мислите ли че разумен човек в такава ситуация ще излезе с голи ръце срещу автоматично оръжие.. никой няма да го направи.. защотоо тогва щеше да има 2 трупа...

алтернативата пред фоторепортера е да си седи мирно и да го остави да стреля... или да снима как стреля и да го покаже на света... тя е направила верния избор...

някъде си спомням следната случка...
просяк иска милостиня от фоторепортер, който вместо да му даде 1-2 долара му казва - нямам пари да ти дам, но ще снимам как и къде живееш... прави репортаж, койото докарва хиляди на изпадналите в нужда хора около просяка...
Разликата е в това дали моделът е дал съгласието си (макар и само с поглед) и още повече - дали, ако види снимките ще се почувства използван или не.
Именно затова по-горе писах, че гледам на филма не както конккретен случай, а като нещо доста по-общо - чувствителност към личността на модела, а не егоизма ни да съберем овациите за дадени "затрогващи кадри". Аз лично не осъждам репортера... а разсъждавам над "предателството към съвестта си" и личното удовлетворение. (затова и заглавието на темата не е военна фотография)
И не пускам толкова за дискусия, колкото "създавам" повод, който да ни накара да се замислим (всеки по свой си начин).
Гнусно ми е да го гледам.
Някакво игрално-забавно-"документално" филмче за закъснялата съвест. Нереалистична ситуация. Претъпкан холивуд с лицемерни усмивки и бални рокли. Всеки гледа да направи своят "щрак" на живота - и тоя с автомата, и тая с апарата...типично по американски, а сюжетните елементи са второстепенни и без значение, важна е единствено степента на риска, личният де, и другите "лични" чуства, водещи към Оскар. Абе баста.

"някъде си спомням следната случка...
просяк иска милостиня от фоторепортер, който вместо да му даде 1-2 долара му казва - нямам пари да ти дам, но ще снимам как и къде живееш... прави репортаж, койото докарва хиляди на изпадналите в нужда хора около просяка...
" - Това също е типично по американски. Примери бол. Нека аз припомня оня с пастирчето,перуанчето дето плаче и сгазените му кози, дето фотографа от НГ не му дава и един $ след като го снима в тази ситуация, ама после снимките му направили били така, че му купили цяло стадо. Дали това е спестило сълзите на детето и боя от бащата - не е, а 10$ щяха да ги спестят, както и да подействат на съвестта му доста по-добре.
Даваме ли си сметка, че гледаме ФИЛМ !?

Ако филмчето беше направено по друг сценарии (от другата гледна точка)
Момиченцето си играе с куклите. Помага на майка си, храни братчетата и сестричетата си. Става патаклъмата. Майка му тръгва да бяга с по-малките му братчета и сестричета на ръце и то изостава. Убиват я. Момиченцето носи в торбата последната храна за братчетата си. Не иска да я даде от прост детски страх.(тука с широк ъгъл гледната точка е от страна на очите на момиченцето в посока дулото и огромният воиник отгоре, а в далечината скрит дебне някакъв фотоапарат).
На чия страна ще са нашите " " и " " в този филм?

А такъв от гледна точка на воиника да направим ли? (например психопат , малтретиран дето в момичето и торбата дето не му я дават вижда своят мъчител)

Докато фотографа не е осъзнал значението на собственото си "АЗ" не е добре да се бута и да снима където трябва и не трябва.
То на днешно време цели войни се правят единствено със значението на себедоказване и създаване на патриотично-кинаджииски забавен формат за плебса, (зрелища), но това не е нищо ново и никак не оневинява геройте и участниците в този шоу-бизнес.
Доброто не се прави от мотивация, че ще те покажат или ще направиш (или си спестиш) шедьовър. Целият ни свят е един театър (а не подтеатър). Щом ти в дадена ситуация вземаш нулево решение, значи си нулева фигура - извън сценария. Обърнете внимание на евтините кинаджииски моменти в самият филм - снимат си там дваминцата, става напечено и мъжът се оттегля, а мадамата обира заслуженият плод на своят доброволно поет риск (с което трябва да ни стане особено симпатична освен това, че е хубава и се гримира 5 минути от 7-те във филма, добре че не се и съблече ма нямаше как де - рейтингосъбиращо е доста). На мен би ми било много по интересно ако бяха разширили филма и да разбера кои и как я прати точно нея точно там ;)
Отговора на това, "Какво трябва да се прави" е даден към нас в литературата и човешката история. Не е нужно да си го измисляме. Още повече, че за хора дето това им е професия би трябвало да има много подробни инструктажи по въпроса и да се знае дали стават или не още преди да се отива на терен.(също като войника). Разбира се, фотографа в общият случаи не може и не е нужно да е пример за добродетелност, особено в ранна възраст.(историята и практиката го показват). Често той е в ролята на спекуланта, дето трупа дивидент от мъката на другите, без и грам нужда или желание да я облекчи/сподели.

примери от книжки:
"Обитаемият остров" - братя Стругацки
там МакСим активно се включва в съпротивителната борба а не в сценария дето са забъркали от земята.
"Трудно е да бъдеш бог"
още една (заглавието ми убягва)....за пътешестие във времето назад на група туристи от бъдещето, дето идват в един хотел да наблюдават падането на метеорит, които ще унищожи целият град (без тях на тяхната точка). Можеха ли те да бъдат безучастни към смъртта на тези дето ги посрещнаха и нищо не подозираха.

Общо взето това са положителните герой в подобни сюжети, а също и геройте дето будят интерес и правят възможен сценария и драматургията.
Най-добрата снимка която не направих...
И още една техническа подробност (нормално е да не блести в техническите тънкости филма).
Доста добре се справи с меренето и Секоника мадамата :) (в такъв момент). Направо като в студио. Явно щото Канона не може да мери иначе или щото тя си няма хал-хабер.
Лошият всъщност не е войник, а е волнонаемен (нещо като башибозук), което личи от разпасаното му и скалъпено снаряжение. Доста симпатичен мъж е, за да може да спадне в категория главорези, дето ще утрепе детето за 2-3 круши "Дай меня крушка". (ама те щото много гладни тия изверги), пък и говори някакъв завален рускохърватски.
И още една.
Бе тоя юнак много време се дърпа с торбата от това момиченце 10 летно и не може да я изтегли. То цяла корида. Сигурно и на канадска борба ще я загуби.
Хайде и още една техническа подробност.
Ясно, че автомата е АК (Калашников) - обяснимо :) Само, че това оръжие (особено 5.45) нямаше да остави просто дупчица в главата от упор, а щеше да напълни пеизажа с кръв и мозък, но това няма да е фотогенично особено за NEW PHOTOGRAPHER THE YEAR и нямаше да има изразност на лицето някак. Да не говорим, че за градски бой то е еднакво опасно и за свои и за чужди, защото е с изместен център на тежестта, и след първият рикушет (а там ще са много) куршума ще снове на 180 градуса буквално, дори се връщат някои назад.(служил съм с такова, после ги забраниха. Времето на филма-събитията е след това)
Mobby_Dick
Най-добрата книга на тази тема се казва Ударът на Мосад. В нея главен герой е Дейв Мънгър, психически изтормозен военен фотограф, който Израелските тайни служби искат да вербуват.

Снимайки войната, той стигнал в едно село с американските военни, май във Виетнам. Те му казали да изчака, но Дейвид решил да слезе в селото скришом от тях, за да снима.
Става свидетел на грозна гледка: всички хора от селото биват избити, майка и дъщеря - изнасилени, а той докато снима, среща погледа на момичето, който остава ярък спомен в съзнанието му.

След тази случка разпродава оборудването си на търг и не практикува повече фотографска професия...
Тази мадамка нито за момент не се сети да обърне вертикално кадъра (както го изискват всичките и сюжети - бягащи единични изправени фигури на воиници и бежанци). Сигурно защото на Канона (филмов) и няма гриб (не видях точно модела , за да знам въобще без гриб може ли да снима в серия без ръчно зареждане).
Всъщност всичкият този зор за какво беше - за да направи една снимка, която може да направи със същият успех след 24 часа също. Поне да беше снимала в друг момент, или да бяха показали серия, че е наградена.
Изобщо се пръска по шевовете от технически несъответствия, но явно не е предназначен за фотографи както казах
Честно казано беше ми трудно да изчета изцяло разсъжденията по клипчето...

Но понеже го гледах преди време и така ме потресе, че ме държа 2 дена после ще се изкажа
Много коментари, Холивуд, Боливуд.. а някой всъщност разбра ли за какво става дума? Ако не е нека си преведе заглавието и тогава да поразсъждава..
Одна сотая секунды...

... колко е една стотна от секундата... един кадър и един човешки живот!

Филма е ПОСТАНОВЪЧЕН, а не документален (да не превръщаме фотофорума във форум mamabg)
Кофти постановка бих казал - издиша отвсякъде! Като пропаганда видяхме къде лови дикиш - точно там е насочен.
Хайде още едно несъответсвие (сигурно 50-то)
Трябва да я викнем тази мадама да ни покаже как се снима от 50 метра със 300 мм. обектив, а кадъра да има перспективна визия като за 24 мм. обектив от нисък ракурс

Всъщност не споменах ли, че вместо 1/100 сек. може да се заснеме и след часове с мехова камера с асфалтова плака ТОЧНО ТОЗИ КАДЪР. Мъртвите не бягат. А ако на почит бяха такива снимки то съдебните фотографи щяха да рутят рейтингите на журналистическите класации.
А ПАРАвоенният ЛОШ гащник-убиец кои знае защо не си е взел крушите от торбата за които толко се дърпаха та накрая дори застреля заради тях детето.
Сигурно ги е оставил така за да стане по-ефектна снимката на репортерката...или не, по-скоро тя е снимала преди той да се наведе да ги събира, и така е имала време да избяга (щото Канон си е това на врата и, не торба круши).
Уау! Впечатлена съм! Mobby_Dick не винаги многото думи носят съществена информация. По-скоро се получава словесна диария

Редактирано от автора , 14.10.2008 12:11:41

vache,
ако ОЧЕВАДНОТО за теб е диария ... то опасявам се, че няма никакъв начин как да ти се помогне.

хъм, какма гадна дума и то от жена
Спокойно, на мен помощ не ми трябва, ако си се притеснил много, да те успокоя
А думичката "диария" изобщо не е гадна, най-нормална си е... за някои обаче, е физологично състояние, а за други състояние на духа. Освен това във форум mamabg сме доста добре запознати с физологичното състояние, а тук се запознавам със сходното такова състояние на духа. Винаги има какво да научи човек.

Айде спирам, че оспамих темата на mama
Определено има какво да научи, стига да иска да се учи.(можеш да започнеш с това, как се досетих, че си и от мамабг като не чета този сайт)
Лошото е, че най-лошите играят точно на тънките струни на емоцията, дето е сляпа... за да създават своя електорат които им развързва ръцете и крои територия.
Ако беше гледала някои по-документални кадри как без война шиптърски снаиперисти се забавляват като изтребват сръбски деца тръгнали за гъби....и за това ни звук ни стон, ни филм тука...щеше съвсем да ти се изяснат техническите подробности, не само относно физиологията на диарията
Mobby_Dick, между другото сайт mamabg няма. Проверявай фактите преди да ги (се) излагаш А аз откъде съм.. от тук, от там, от някъде си.. има ли значение?! Факт е, че си опитал в рамките на 5-6 огромни постинга да ни обясниш своята гледна точка и познания във всички области на живота и техниката и .. майките...
Можел си да изчерпаш всичко само с едно твърде съдържателно изречение "Клипа е пълна холивудска боза". А това дето ти... направи е точно словесна диария, гарнирана със завъртяни словосъчетания и дъъълги изречения, които биха могли да се компресират до гореспоменатото съдържателно изречение.
Айде със здраве! Няма какво повече да напиша по темата. Сега ти си на ход за заключителния акорд. Да не си капо де.. без да си се изказал

Точно така.
Може пък такава да ми е работата, хобито...или забавлението ...(като на теб грижата за малките)
Както и да е, аз не обичам да говоря напразно...нито да твърдя глупости, без да се аргументирам в детаили (Ванче от мамабг - линк искаш ли? Когато ВЕЧЕ конкретно го казах, го знаех)
(този акорд хареса ли ти)
Mobby_Dick, като човек, който е пуснал темата, те моля най-учтиво да спреш с иронията.
Някакси мога да преглътна обидата към всички (и мен), за които все пак този клип е бил повод да се замислят над някои въпроси... независимо от явните несъвършенства в изработката му (видяла съм ги преди да ги посочваш, но все пак не съм целяла да го издигна за овации).
НО... наистина ми е неприятно да чета обиди към други сайтове и най-вече към майките, които ги е "грижата за малките". Презрително ми звучи.

Не искам да се раздува темата и отсега пиша, че няма да се защитавам пред тия, които се опитат да ме оборят.

(ПП. Във въпросния сайт и аз имам регистрация и 20-тина написани мнения преди няколко години. И макар да не го посещавам, все пак не искам моя тема да става повод за ирония)
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола