Популярни снимки за

Всички снимки

По една студена вода

Има нов форум в който се обсъждат теми касаещи МВР!
www.police.ba4ka.com
ЗАКОН ЗА ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА РАЗБОЙНИЦИТЕ

Утвърден с указ N: 721 от 07.12.1922 г. и обнародван в ”Държавен вестник ”, брой 205 от 12 декември 1922 г. Чл. 1. Разбойник се счита онзи, който по навик или занаят сам или с други лица извършва грабеж, насилие или убийство с цел за ограбване. Чл. 2. Изтреблението на разбойниците в околията, дето са се появили, се възлага на полицията, жандармерията и войската. Ако тази сила е недостатъчна за изтребление на разбойниците, околийският началник може да образува потери, с които да ги преследва.

Във всяко населено място, където се забележат разбойници, кметът веднага назначава потеря за преследването им и донася на околийския началник. Чл. 3. За началници на потерите ще се назначават лица, каквито околийският началник намери за добре. Чл. 4. На отличилите се при преследването потераджии се дава възнаграждение от общия кредит, който се отпуска за изтребление на разбойничеството. Размера на възнаграждението ще се определи и дава от Министъра на вътрешните работи. Чл. 5. Потераджия, който убие или залови разбойник, получава награда от 5-20 хиляди лева. Ако ли потераджията или длъжностното лице, което ги преследва, бъде убито, семейството му получава до 50 000 лв. обезщетение и инвалидна пенсия. Ако ли само осакатее, то получава награда 20 000 лв. и инвалидна пенсия. Лекуването на всички ранени и заболели по преследване на разбойниците е безплатно. Наградите се отпускат със заповед от Министъра на вътрешните работи. /тук не са имали в предвид министъра на водоскоците и шадраваните - бел.публикатор/
Чл. 6. Околийският началник или началникът на потерята се разпорежда до общинската власт за храненето на потерите от самото местно население, където това е най-удобно за потерята. То е длъжно да им дава и квартири, когато това се намери за нужно. Чл. 7. Ако някое лице, посочено от общинската власт за член в потеря, искана от околийския началник умишлено откаже да участвува в нея или като участник в нея скрие или избегне да изпълни дълга си, като откаже да изпълни заповедите давани му от началника, наказва се с тъмничен затвор до 1 година. Със същото наказание се наказват и онези административни и общински власти, които умишлено не изпълняват постановленията на настоящия закон. Чл. 8. Министерството на вътрешните работи може да назначи, колкото намери за нужно, специални лица агенти за преследване на разбойниците, които агенти могат да бъдат изпращани в разпореждане на околийските началници в борбата им с разбойниците. Тяхната заплата ще бъде определена по щат изработен от Министъра на вътрешните работи, одобрен от Министерския съвет. Чл. 9. Така образуваните потери и назначени агенти, заедно с другата въоръжена сила, преследват разбойниците. Като общ началник на тази сила в окръга е окръжният управител, а в околията - околийският началник. Чл. 10. За разбойници се обявяват и онези лица, за които полицията, въз основа на събрани доказателства донася на надлежния съд, че те са извършили разбойничества. Съдът на другия ден след получаване полицейското донесение, прави публикация в най-близкия местен вестник и съобщения до всички общини на околията, където е местожителството на подозряното лице или където е станало известно като разбойник, и ако в двадесетдневен срок никой от роднините или познатите на това лице не установят къде се намира, съдът го обявява за разбойник и обнародва това в ”Държавен вестник”. Чл. 11. Заловените разбойници се съдят от областния съд в околийския център, в района на който са заловени, в 7-дневен срок от залавянето им по закона за углавното съдопроизводство (чл. 649-656). Съдът веднага с пристигането си взема всички мерки и разпоредби да гарантира бързото разглеждане на делото. З а б е л е ж к а: Всички власти са длъжни да дават най-голяма спешност на разпоредбите на съда. Чл. 12. Осъденият на смърт разбойник се обесва на публично място в центъра на околията. Чл. 13. (1) Осъждат се на повече от 5 години строг тъмничен затвор, или на доживотен строг тъмничен затвор, онези лица, които като узнаят положението и качествата на разбойниците, им стават укриватели без да са били принудени за това с насилие. З а б е л е ж к а: (1) - Чл.13 от закона за изтребление на разбойничеството, доколкото се отнася до дела за грабежи се отменява съгласно & 3 от закона за допълнение на някои от наказанията и на съдопроизводството по делата за грабежи - обнародван в ”Държавен вестник”, брой 264 от 23 февруари 1922 година. Чл. 14. Всяко лице, което знае къде се намират разбойниците и не донесе веднага на властта, се наказва с тъмничен затвор до 1 година. Чл. 15. Настоящият закон отменя всичките закони, които му противоречат.

"Държавен вестник”, брой 205 от 12 декември 1922 г.

Препечатано от:
Защо депутатите......
http://www.police.ba4ka.com/viewtopic.php?f=2&t=8&sid=f11efd413ede45d51dbb73fe13e222fc
Да, имало е държавници, а сега кво има!??
Щом като бюджета на МВР е малък, недостига, защо за догодина не издействате по-голям?
Защо в Правосъдното министерство имат толкова пари за премии и 13,14-та заплата?
След като няма пари, променете закона и позволете на служителите на МВР да работят втора работа!
Г-н министър,къде бяхте, когато на колегите от ПСО им повдигнаха обвинения от СВОП и им наложиха мярка "парична гаранция" колкото една тяхна месечна заплата?
След като изменихте Закона за МВР и актуализирахте Правилника за прилагане на закона за МВР, Каква точно е структурата на МВР в момента?
Господин Министър къде работите или по правилно е да попитам работите ли изобщо?
Защо няма униформи за състава, не е ли грозно да ходи изтрит и зашит, разпокъсан?
Кога ще кодирате радиоефира? Не сте ли чували че ни СЛУШАТ?
До кога ще текат далаверите с униформеното облекло? Не може един глупав униформен панталон да е по скъп от панталон в приличен магазин за официални дрехи...

източник:
http://www.police.ba4ka.com/viewtopic.php?f=2&t=11&sid=3d3c9f0777f3402f0c014bbe9ed04e08

police.ba4ka.com
Заглавие: ОГНЕБОРЕЦ - ЩО Е ТО?

Бих искал да видиш мъката в очите на човека, когато целият му свят е обгърнат в пламъци или когато прибиращото се семейство заварва цялата си собственост изгоряла и разрушена.

Бих искал да знаеш какво е да претърсваш горящата спалня за скрило се малко дете, и пламъци търкалящи се по тавана и изгарящите длани и колене докато пълзиш по пода, извит от тежестта си, а кухнята над теб гори.

Бих искал да разбереш ужасът в очите на съпругата в 3 часа посред нощта, докато търся пулса на нейния 40 годишен съпруг, а не го откривам, започвам АВС-мероприятия с надежда да го върна, със съзнанието, че е вече късно и желанието съпругата и семейството му да знаят, че съм направил всичко възможно.

Бих искал да разпознаваш уникалната миризма на горящата изолация, вкусът на разкаляните сажди, чувството за прекомерната жега нахлуваща през екипировката, звукът на пращящите пламъци, безсилието когато не виждаш абсолютно нищо в плътния дим – усещания които добре познавам.

Бих искал да разбереш чувството да се качиш сутрин в градския транспорт, след като си прекарал нощта потушавайки огромен пожар.

Бих искал да ми прочетеш мислите когато отивам на пожар в жилище: „Дали е лъжливо обаждане или развиващ се пожар? Какво е вътрешното разпределение в сградата? Какви рискове ме очакват? Има ли застрашени хора? Дали ще мога да ги спася? .. или просто някой ме очаква с пистолет в ръка?”

Бих искал да си в спешното, когато доктора съобщава часа на смъртта на 5 годишната красавица, за чиито живот съм се борил през последните 25 минути, която никога няма да отиде на първа среща или да каже на майка си „Обичам те!” отново.

Бих искал да усетиш чувството на безсилие, което ме обзема когато на кръстовището ми отнемат предимството, а аз махам с едната ръка с другата натискам клаксона отново и отново, а когато имат нужда от нас първите думи с които ни посрещат са „Защо се забавихте толкова много?!”

Бих искал да знаеш мислите ми когато спасявам младо момиче от смачканите останки на автомобила и – „Ами ако това беше сестра ми, или приятелката ми, или някой, който познавам? Каква ли ще е реакцията на родителите им, когато заварят на входната си врата служител с шапката си в ръка?”

Бих искал да знаеш какво е чувството да влезеш през задния двор и да поздравиш семейството ми, и да нямаш куража да им кажеш че за малко да не се върна от последното произшествие.

Бих искал да усетиш болката ми когато хората, словом и понякога на практика, ни обиждат или омаловажават работата ми, или както те сами изкажат начина на мислене „Това никога няма да се случи на мен.”

Бих искал да знаеш, да разбереш физическата, емоционална и умствена суша или пропуснатата вечеря или изгубения сън или пропиляното сплотяване на хората, като добавка към всичката трагедия разиграла се пред очите ми.

Бих искал да разбереш приятелството, и личното удовлетворение когато помогнеш, спасиш живот, или нечия собственост, да се отзовеш на помощ или да създадеш ред от един пълен хаос.

Бих искал да разбереш какво е да държиш в ръце малко момченце вкопчило се в ръката ти с въпроса: „Мама добре ли е?”, без дори да имаш силата да го погледнеш в очите, с очи пълни със сълзи и да нямаш отговора. Или да държиш дълго време на страна мъж, чиито най-добър приятел е изваден от смачкания автомобил и откаран с линейка пред очите му, и да знаеш, че той е бил без колан – добре познавам това чувство.

САМО АКО СИ ЖИВЯЛ ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕ МОЖЕШ ДА РАЗБЕРЕШ И ОЦЕНИШ КОИ СМЕ, КАКВИ СМЕ И КАКВО ТОЧНО ОЗНАЧАВА ЗА НАС ТАЗИ ПРОФЕСИЯ.
източник:
http://www.police.ba­4ka.com

Това ме развълнува и то до болка!

Редактирано от автора , 21.12.2008 21:31:02

Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола