Популярни снимки за

Всички снимки

Зоркий - 6 и обективите за него.

Здравейте, нов съм във форума ...
Наскоро изрових добре забравения Зоркий - 6, постегнах го... Тъй като съм нов и във фотографията, бих искал да ви питам, кои обективи стават за него освен индустар-те и юпитер-8.Искам да питам и всички М39 обективи ли стават, и това всъщност стандарт ли е? От вчера се ровя насам натам, и разбирам че има адаптри с които мога да сложа и други.Разбирам и че с евентуален адаптер, ще изгубя infinity фокуса.Друго ... примерно ако сложа 85мм, ще изгубя ли rangefinder-а (и визйора сигурно ще "лъже", та ще трябва отделен).Предполагам може да става дума само за твърди обективи.
В момента е с Индустар - 50, F=50mm, 1:3,5. Малко е позапекъл, ринга на диафрагмата едвам го помръдвам понякога, но като цяло става. Бих искал да имам един бърз широкоъгълен, и може би един 85мм. Загледах се нещо по Jupiter-9. (няма да откажа съвет и за тях)
Също препоръчайте от къде филми и въобще проявяване/сканиране, че лелката като ми каза 5,60лв за най ефтиния филм и около 25лв за 4 филма сканове ми стана лошо(всъшност ако са 4000x3000-може). Колко варвят най-ефтините филми примерно ISO 100 ... да се уча ... ;)

Съжалявам за многото въпроси, но желанието ми да снимам със стари лентови е огромно! На сън съм говорел за фотоапарати, обективи, бленди, скорости, фокуси ...мокуси... Така казва приятелката ми (вижте само в колко часа пиша )
Благодаря ви предварително.
Той не беше ли телеметричен?
Какво наричаш "бърз широкоъгълен"?
Такава е цената на филмите. И мисли за от ISO 200 нагоре, както и за светломер. Личното ми мнение за въпросния Зоркий е, че не ти трябва на баир лозе. С парите за филми и скениране за 6м. ще си вземеш един добър компромисен сапун, а ако скаташ година - DSLR. След като имаш приятелка и сега ти е дошъл мерака, значи може да изтрае и още малко. Инъче се вкарваш в многосериен филм.
Такъв е да. Бърз широкоъгълен не наричате ли някой 1.5/35 примерно? Според мен не е нормалнa цена за ефтин iso100... но аз не разбирам, затова съм тук.

Може би нормално е човек да се научи на сапун или DSLR, но аз винаги вървя наобратно. Ще скатавам за SLR тогава. Искам да снимам на лента, незнам защо, не разбирам.

Пък да речем, че съм искал да ви питам що е то M-39?
"бърз" се отнася до скоростта на автофокуса. Това, което ти наричаш "бърз" е всъщност светосилен.
За цената на филмите - това е положението.
Ученето - първо е от книга. Ако ти е толкова голям мерака да снимаш на лента - снимай, но ще дойде момент, в който целта ти ще е повече от снимка на фокус и тогава ще влезеш в многосерийния филм. Например за нощна снимка - масово продаваните филми са балансирани за дневна светлина /5600 градуса Келвин/, но ти искаш да снимаш град... Най-лесно е да имаш конверсионен филтър, обаче - такъв филтър, ако въобще намериш въобще не е евтин. Другия вариант е да си купиш филм, балансиран за 3200 градуса Келвин - осветление от крушка, а такъв филм лично аз не мога да ти кажа къде се продава. И това всичкото само за да имаш правилно цветопредаване. Мериш със светломер, смяташ необходимата компенсация, за да е все пак нощта на снимката. Отпукваш поне половината филм, за да имаш сигурна експозиция такава, каквато я искаш, обаче... Какво правиш с другата половина от филма? Ако е 5600 - добре - става за дневно снимане или снимане на мълнии, обаче ако е 3200? Щеш - нещеш правиш още 1 нощна снимка, за да можеш да си използваш пак апарата. Може и да срежеш филма и да си запазиш останалата част за по-нататък. А ако пък решиш да снимаш мълнии, приготви си минимум 4 филма и се надявай да хванеш 1 мълния която да става за нещо. И пак смяташ компенсация на експозицията, за да ти е нощна снимката и все пак да се виждат светлините на града под мълнията /ако си в град/. Всъщност, за мълниите Боровинката е написал чудесен материал - прочети го, ако ще снимаш.
С цифрака цялото това приключение отпада и разходите са ти само за ток, демек - никакви.
М-39 е диаметъра на резбата обектив - тяло.

Обективи за Зоркий можеш да си намериш евентуално от магазина в улицата, която е в дясно на Дома на киното - пряка на "Екзарх Йосиф" в посока "Сливница". Ама ще купиш котка в чувал при положение, че не можеш да си погледнеш през обектива /защото апарата ти е телеметричен/. А там как ми обясняваха, че олята по периферията с нещо неизчистваемо предна леща на обектива няма отношение към снимката...

Лентата е за много напреднали и си заслужава да се дадат пари за хубава техника и скъпи филми.

Редактирано от автора , 20.01.2009 10:01:02

Благодаря много за изчерпателната информация. Викам им "бързи" защото всичко от което съм чел е било на английски. Ученето както казваш, първо е от книга. Не се разбра, но доста изчетох и то английска литература. Там ги наричат Fast Lenses, предполагам заради по високите скорости при най-отворена бленда,и затова така предположих :)
Знам че не виждам през обектива, но много ме грабнаха тези антики... всъшност искам да имам него и един SLR. За всичките неща съм обсолютно съгласен, но аз имам един nikon e2200, елементарен, но бая съм изснимал с него. Сега реших да разбера магията от самото и начало, и то с един от апаратите на дядо ми, който ми завеща, и е правен 1960-та :) Аз си снимам с Nikon-чето доста, но искам детайлно нещата да разбера от лентата, и винаги да снимам И на лента. Дай боже един ден да имам 2-3 лентови и толкова цифрови ;)
Обективи мислех от ebay да взимам, но непременно ще мина и през магазинчето. Повече от 50мм не му трябва, пък като взема SLR ще мисля за други.Ще погледна и матерялите за мълниите, благорадя :)
...а това за лещата, последното, май не го разбрах...
Благодаря още веднъж за съветите!

пп: Днес проявих първия филм, и съм много приятно изненадан.Може да кача нещо, но незнам дали ще се хареса :)
Това за лещата ще рече - много-много им нямай вяра. Ако купуваш от там оглеждай дълго преди да дадеш парите. Продават 1 българин - възрастен човек и 1 чужденец /май грък/. На възрастния човек можеш в общи линии да вярваш, но с другия - чужденеца бъди предпазлив. Много е нАлетен като търговец и плещи онова, което си мисли, че искаш да чуеш. Направи се на по-неразбиращ, отколкото си, за да усетиш къде те пързаля.

Аз па имам е тва,е ся го снимах ... ма нз как се снима да го е** искам и аз некви обективи за него, да вида ко ше стане...
Ънстебълен, още ли не си се гръмнал? Стига цапа света със съществуването си.
Лудият пак е тук ...

Редактирано от автора , 24.01.2009 20:27:17

Да, наистина "бърз" обектив означава че е сравнително по-светлосилен - позволява по-бърза (по-краткаІ скорост. "Бърз" се използва и за филм - например такъв с по-висока чувствителност. Пак защото позволява по-бърза скорост.

Аз знам за 6 обектива за Зоркий. Реално можеш да се надяваш на 4 от тях.
20mm f/5.6 Russar
28mm f/6 Orion
35mm f/2.8 Jupiter
85mm f/2 Jupiter
135mm f/4 Jupiter
И нормалния който имаш.

Русара е много скъп - около 600 Евро поне защото е мнооооого труден за намиране.

Ако слагаш друг обектив освен нормалния, ще ти трябва и универсален визьор - иначе не знаеш какво вижда обектива (зрителното поле на всеки обектив, разбира се е много различно от другите в серията) и не можеш да кадрираш точно.

Аз лично не харесвам М39 резба (това е Лайка стандарт), понеже се губи повече време за да завинтиш един обектив (правиш много движение допкато завинтваш резбата), а предпочитам обективи които се захващат на тялото на фотоапарата с байонет. И имам Киев 4А по тази и някои други причини.

Снимал съм с ФЕД 4 преди време, който не е много по-различен от твоя Зоркий.

Фотоапарарата ти е телеметрияен, и има толкова много предимства пред огледално рефлексните че....
Двата минуса на телеметрията е че не виждаш през огледалото каквото вижда обектива - може и капачката да си забравил на обектива и пак ще си виждаш сцената и може и така да си снимаш докато не се усетиш че снимаш капачката през цялото време докато модела ти позира. :)
Няма и макро. Телеобективите са малко неточни в това всъщност къде си фокусирал на далече, затова и новите телеметрични фотоапоарати се предлагат до обективи 85мм, ако са качествени и от реномирана марка - например Цайс Икон.

Но, липсата на огледало ще ти позволи да снимаш от ръка на много по-дълги скорости - няма какво да скача и прави вибрации във фотоапарата. Телеметричните фотоапарати са много тихи - стават за улица, зала и на места където не искаш да притесняваш хората.

Аз си снимам с Никон-а когато искам 300мм обектив или макро, но напоследък основно снимам с телеметричен фотоапарат.
Днес например снимах кукерите в Перник точно с такъв (Киев 4А). Хората едва забеляваха че ги снимам поради малкия размер на фотоапарата. Което ми позволи да си свърша работата - да снимам без хората да имат фалшиви изражение и пози защото знаят че ги снимам.

Обади ми се на Л.С. и ще те свържа с човек който може да ти намери 4 обектива за твоя фотоапарат.

Имаш хубава машина - дерзай.
Привет!Първо за филмите.Ако си от София има все още две места,където могат да се купят евтини филми - стари и нови. Едното е магазинът на вносителите Екуипекс на улица Голак.Там, ако си вземеш Фуджи Суперия по три-четири бройки ти излиза 3 лева и стотинки филмчето. А имат и всякакви други качествени филми на цени, на които във фотостудиата продават разни куче-марки. Имат и филми със скорошно изтекъл срок също с голямо намаление. Относно този срок на годност, когато филмите са правилно съхранявани, дори след години всичко е тип-топ. Ти с този апарат неизбежно ще допускаш доста грешки при експозицията в началото и за да не се кахъриш, че портиш качествен филм иди във фотото, което е срещу спирката на 280 на Техническия, в стара кооперация. Там имаше до скоро много качествени стари филми на 1 левче, но се изкупиха. Сега са останали само малко Фуджита и от обикновените Коники. Иначе в базара на ФотоФорум често излизат добри предложения, даже сега някой продава Суперии по 3 лева бройката. А можеш и да пуснеш своя обява, че търсиш. Всъщност, ако не си в София, май нямаш друг избор.Успех в снимането на лента, дано не се откажеш никога от филма!
от няколко месеца имам Канон канонет 17QL мога да кажа че от телеметричните фотоапрати по-хубави няма.. още повече моя не е със сменяема оптика, но за улична фотография е перфектен
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола