Популярни снимки за

Всички снимки
#1
#1
Ние, българите, за разлика от много други страни пием чай само като е студено. Но ако знаехме колко е полезен той, сигурно често щяхме да го пием по цял ден. Още повече, че чашата чай не е само течността в нея, колкото и полезна да е тя. Пиенето на чай е и ритуал, емоция, усещане, което кара всичките ти сетива да избухват във вселена от вкусове и аромати.

Затова следващия път когато решите че ви се пие чай опитайте да следвате тези съвети:

* Вземете си истински чайник и чаени чашки - усещането за пиене от такава чаша е много по-добро. На мен лично много ми харесват японския тип чаша за чай, която няма дръжка и я хващаш с двете си ръце, поднасяйки я към устните си. Добре е чашата да е бяла или прозрачна, за да можете да се насладите на цвета на чая.

* Създайте си атмосфера - чаените свещички наоколо, ароматна лампа, релаксираща музика - пробвайте тази на William Levine например. Cafe del Mar или Buddha Bar също създават необходимото настроение.

* Избора на чая е много важен - едни чайове могат да ви успокоят, други да ви изпълнят с енергия.... С чаша зелен чай с мента ще усетите свеж полъх и ще събудите сетивата си. Ройбос (африкански храст) с щипка подправки - канела, джинджифил, карамфил, ще ви стопли и замае с уникалния си аромат. Вдишайте дълбоко с чай от мащерка, евкалипт и босилек. Премахнете стреса с чаша чай от лайка, който с нежния си, подобен на ябълка аромат и нежен вкус ще ви помогнете да заспите като бебе. Чаят от листа гинко билоба пък ще засилят концентрацията ви. А повярвайте ми, краката ви ще омекнат ако опитате марокански чай с подправки и сок от сърцевината на портокал. Както виждате избора е огромен.

Според китайска легенда, Шенонг, легендарен император на Китай, положил основите на селското стопанство и Китайската медицина, някъде през 2737 година преди Христа, пиел купичка гореща вода, когато листа от съседния храст паднали в купичката му и я оцветли и й придали аромат. Той бил възхитен от вкуса, аромата и свойствата на чая. Има много легенди за това как е открит чая, но той е много важен за Азиатските страни и придобива все повече известност и по жял свят.

Ето и малко факти за чая, които може да са ви интересни. Видовете чай се разделят в зависимост от степента на ферментация на чаените листенца.

* Бял чай - направен от младите пъпки листенца, които още не са се оксидирали.

* Зелен чай - процеса на оксидиране е спрян след кратко излагане на топлина. Листенцата или се оставят така или се завиват на ролца.

* Оолонг - оксидирането е спряно някъде между това, необходимо за производството на зелен и черен чай. В Китай на този тип чай казват "син чай".

* Черен чай - направен от напълно ферментирали чаени листенца. Процеса отнема между две седмици и един месец. Китайците наричат този чай "червен", защото течността, получена от него е червена. "Червен чай" казваме още и на Ройбос - африкански храст, известен със свойството си да успокоява нервната система, борейки се със стареенето. Някои дори твърдят, че действа и като афродизиак.

* По-ферментирал чай - такъв, който е преминал през последващо оксидиране, или наречен още Пю-ерх, Люан и Любао.

* Жълт или златен чай - преминава през същия процес като зеления чай, но е с много по-високо качество и се сервира в Императорския двор.
Навремето изгоних едни гости, като цяла вечер им четях откъси от "Шогун"

Надявам се да съм успяла да ви потопя в света на чая и да успеете да изпитате и вие удоволствието от чаша горещ и ароматен чай в този студен и дъждовен летен ден.
#2
#2
няма да успееш лично мен,мразя чай.
п.с Шогун е велика книга
#3
Пия. Силен черен чай с много мляко и захар, сутрин, по около 1/2 литър
#4
#4
И аз пия. Откакто спрях цигарите (декември` 2004) всяка сутрин пия по чаша зелен чай с лъжица мед. Слагам и малко жасмин за обогатяване на аромата. Аз лично си бъркам пропорциите зелен чай (два вида - руски и китайски) и жасмина.

P.S. Svetal, за "Шогун" две мнения няма - велика книга! Въобще Дж. Клавел
#5
#5
Мдамм ... всеки ден ... студен чай от хмел :)
#6
#6
Зелен чай по всяко време с повод и без повод но винаги с наслада
#7
#7
Зелен чай с мед и лимон!
#8
#8
Mr_G, и то ферментирал .
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола