Популярни снимки за

Всички снимки

Защо не коментирам негативно?

През 1980г от един приятел и ценител на изкуствата, доц. в СУ, запомних следното златно френско правило за показване отношение към всякакъв тип худ.произведения:
" - ТОВА МИ ХАРЕСВА!
- ТОВА НЕ МИ ХАРЕСВА! Кога и как да покажеш личното си отношение е въпрос на Такт и Възпитание. Ако си словоохотлив, бързо ще преценят нивото на твоите познания, интереси или пристрастия."
Попитах - Защо?
Той /Мосюто - Да е жив и здрав!/се усмихна и каза: "В ИЗКУСТВОТО, творецът и потребителят имат равни ПРАВА! Всички творци работят за своите ценители или потребители, малцина го правят от гениалност. Не е срамно, дори в Лувъра, да споделиш -Тази картина, скулптура или фотография НЕ МИ ХАРЕСВАТ, или да ги подминеш… Кажеш ли, без да са те запитали причините, може да издадеш некомпетентност. Ако непознати те попитат -Защо?, избери един от двата варианта:
- НАПРАВИ СЕ НА ФРАНЦУЗИН - Благодаря! Харесвам други автори, други техни произведения и т.н...
-НАПРАВИ СЕ НА ЯПОНЕЦ - УСМИХНИ СЕ МНОГО ПРИВЕТЛИВО И ДРУЖЕЛЮБНО...
-Ако искаш, дай им да разберат, че си Българин..."
Дълго се чудих защо Мосюто ми каза, за избера един от двата варианта, а ми спомена три....:)))
В този форум някои автори са анонимни, други не. Чувствам обаче, че много автори се питат:
- Защо Илиев качва всеки ден по 3-4 снимки и гласува за 20 до 40 кадъра с !!!, +++, !:)), Харесвам!, Харесва ми!, Чудесен кадър! Хубаво! Браво!..... Цели две години, не му ли писна?
Реших, че е време да издам тайната :))
Първо - Качвам много снимки по форумите,защото снимам поне по 100 кадъра дневно, а не знам до кога ще го мога. Казват, че Възръстта не е порок, но когато си подкарал 63 лазарника чувстваш, че всеки ден ти е дар от Бога.
Второ - Вместо да гледам няколко часа всеки ден тъпи сериали или зомбиращи новини, снимам, влизам в няколко фотосайта и се кефя.
Трето - Гласувам еднотипно и скучно, защото в третата възраст, трябва да се пестят зрението и нервите...:)))
Четвърто - От снимките в сайтовете разбирам кои са Про-фотографи, кои са Про-фотоманяци, фотолюбители, начинаещи фототаланти и т.н....
Пето - От коментарите под снимките си правя догатки - Що за хора са тези автори, какви интереси имат и т.н...?!
Шесто - Следя какви са реалните възможности на новите фотоапарати, новите функци на фотошопа...
С много от непознатите автири, които следя по форумите, вече имам чувството, че сме Приятели. Щаслив съм, че понякога се случва да се срещнем и да си стиснем ръцете с някои от тях!
Последното ми щастливо запознавство с анонимен приятъл от форумите стана приди 2 месеца на Козята стена....
-Здравей колега! Много е красиво в Балкана нали? - Да, ама малко сме подранили. Другата седмица ще е още по-есенно.
- Извинявам се, но с теб се познавам и съм ти фен от 2006г, а не мога да се сетя за псевдонима ти? -Ами приятно мие - Цончо Балкански!...
-И на мен! Пенчо Илиев от Дряново...
-А аз от Павликени...Да поздравиш Адаша си в Дряново.... Стиснахме си ръцете и разбрахме, че сме сродни души....
По-горе обясних защо гласувам положително!
Моля Всички, които са се обидили от безличните ми коментари или пък тези, на които трия коментарите по-някога - да ме извинят! Знам, че на едните и на другите не им пука. Да ме извинят и майсторите, на чиито снимки искрено се радвам, но не ги стимулирам със скучните коментари. Всъщност те успяват да се стимулират по-между си /често с анонимно гласуване, без коментар/ за да не им завиждаме... Те също знаят френската поговорка, която на български звучи така: СА МЬО ПЛЕ! СА НЕ МЬО ПЛЕ ПА!
Желая на Всички автори много усмивки, хубави спомени и снимки, приятно забавление във Фотофорумите! НЕКА ФОТОГРАФИЯТА ВИ ЗАРЕЖДА С ПОЛОЖЕТЕЛНИ ЕМОЦИИ!
piliev: Уважавам позицията ти!
и аз
Е кой е казал, че не коментираме негативно? Аз коментирам. Пък на който не му изнася - да трие. Правото си е негово.
По принцим коментирам рядко. Защото като цяло не виждам смисъл. Ако снимката е добра и/или ми харесва, щраквам върху бутона "Гласувай" и готово. За да дам положителен коментар, трябва да съм останал много впечатлен. И като казвм "много", това означава МНОГО.
Отрицателни коментари не правя. Поне не от рода на: "Кофти", "Грозно", "Не ми харесва" и т.н. Ако критикувам нещо, то се опитвам да обясня защо. Или поне какво не ми се нрави. Но тези ми коментари са още по-редки от пложителните. Защото за тях съвсем не виждам смисъл да ги правя. Ако човек има багажа и желанието да се учи и напредва, то той го прави, независимо от коментарите. А когато не го бива, колкото и желание да има... все е тая. По тази причина рядко изказвам мнение, не защото се страхувам да не засегна някого. Всъщност, с извинение за израза, дреме ми на оная работа дали ще засегна някого. Нямам никакви амбиции да се изивявам като добър фотограф, още по-малко пък като професионал или пък като човек, на когото от фотографията му зависи хляба.

Така че аз смело си коментирам негативно, но рядко ми се случва.

Смея също така да заявя, че никога досега не съм изтрил коментар под моя снимка. Изхождайки от презумпцията, че ако е полезен, градивен и на място, си вадя поуките и изводите. А ако е злобарски или тъп (макар че не си спомням да съм получавал такива), го оставям, за да се радват всички на културата или некомпетентността (според случая) на написалия го. Считам, че и от това има полза - някой трети да си прави изводи за човек, разписал се под моя снимка.

С най-голямо удоволствие бих изтрил всички плюсове, удивителни и др. подобни под моите снимки, но ми е ясно, че това е загубена кауза. Пък и като се замисля, аз също съм оставял подобни "коментари", макар и да се броят на пръстите на ръцете.

Всъщнот темата беше за критиката. Ами критикувам си, стига да намеря за необходимо.

Наистина право на всеки е да реши какво да прави в този сайт.
Знаете, че наред с фотографията харесвам и стиховете. Затова по тази тема ще напиша едно от моите любими стихотворения-много подходящо за сезона.
Есенна приказка
Свърши се лятото.
Тънки мъгли
бавно се решат
с гребена на гората.
Тънък, бездомен вятър
цялата нощ шумоля
във липата.
Отиде си лятото....
Какво ще измислим за тая вечер?
Не ми се излиза в студеното-
не ми се ходи ни близко, нито далече.
Остани при мене!
Ще запалим огън като през зимата,
ще наметна големия шал,
ще седна в краката ти
/нали и руси циганки има?/-
и ще ти гледам на ръка.
....Ох, чорбаджи,
пътят ти много е лъкатушен:
много друмища ще извървиш
по вода и по суша,
кръв ще ти тече от коленете-
от падане и катерене,
не от коленичене.
Ту на ястреб в небето ще си приличен,
ту перо по перо ще ти кършат крилете.
Ала ти господарю, си от яка порода:
на камък да паднеш пак ще поникнеш.
Злото от теб ще отскача,
като чукът -от челика.
всичко през главата ти ще мине,
додето сняг я накичи-
и пак малко ще са ти годините...
Жените много ще те обичат:
една уж ти седи в краката,
ала ти на ръце ще я носиш.
Май че е зеленоока,
май че е русокоса...
Не си издърпвай ръката!
Не искам сеге и да ме милваш.
Стига ми с пръсти да я докосвам,
стига ми да я усещам-
натежала от любов и сила,
от никого непокорена
и покорна само на мене-
твойта гореща,
твойта мъжка десница...
Свърши гадаенето.
А на дланта ми-
твойте устни вместо жълтица.
Станка Пенчева
Илиев, абсолютно подкрепям мнението ти! И абсолютно точно и вярно си го казал за френчитата :)
ХАРЕСВА МИ и НЕ МИ ХАРЕСВА ... Това е!
Участвал съм в няколко конкурсни изложби във южна Франция и мога да потвърдя на 100% казаното от твоят френски приятел...
С поздрави от френско:)
piliev Искрени Поздравления !!!
Критикувайте на воля,но обективно,който не му харесва да трие критиките.Мен ме е яд единственно когато ме трият разни модератори без обяснение(което явно не могат да дадат).Който се има за много велик фотограф и не търпи критика .
piliev:
piliev:
Тази тема е за хора които не се интересуват от фотография, а търсят социална среда за изява .... ако ще да са француци или италианци, даже и да са англичани :)))))) Всеки има право да прави каквото му душа иска, стига да не нагрубява останалите. Всъщност надявам се имаме право на морален избор. Да съжалим хората които освен - !!! или !!! :) не умеят нищо друго :)
Харесва ми – Не ми харесва — това е честна и почтена позиция, без място за обида или горчиви емоции. Истина е, че малцина автори се интересуват защо – нито в едната посока, нито в другата. А това е далеч по-интересния разговор, който би могъл да обогати автора с разни чужди повече или по-малко потребни гледни точки. Но и малцина зрители могат да спретнат смислено изречение защо аджеба харесват или не харесват, нека не се лъжем.

Но всъщност.... кой го е еня дали НЕ харесваш!??

Ако харесваш, пък, си има разни отразени благинки в егото на другия. Нищо, че и твоето, а и неговото харесване е по-скоро плод на криворазбрана любезност или приписване на художественост на разни умиления от какво ли не - тук палитрата е особено богата.

Споделял съм и преди една приказка: "Няма смисъл да се обяснява многословно някому нещо си, защото той или ще разбере от тънкия намек само, или няма да разбере и от хиляди обяснения."

Заради това спазвай добрия тон и етикета и се радвай на живота!

Не бих се съгласил с sp, че тук е място за хора, които "търсят социална среда за изява". Тази теза се разпространи от юзъри които винаги са били на ръба да са PRO (не според класациите тук!) или не, независимо, че повечето от тях си вадят хляба с дейност, близка до фотографията. Стефане, вече има такива големи и широки социални мрежи като ФБ или други конкурентни фотосайтове. Защо мислиш хората все пак са тук първо и после другаде!? Според мен хората тук имат нужда за да покажат нещо, да споделят нещо свое, каквото и да било то като краен продукт на фотографията. Нуждата от социален контакт се пръква после, като се разбере файдата от взаимността, но това си е порок, водовъртеж в бързея, който малцина са успели да избегнат според мене!
"Тази тема е за хора които не се интересуват от фотография, а търсят социална среда за изява ...." - т.е. темата, а не мястото! Мястото си е точно и ако не е така не бих си противоречил с 4 години и близо 2000 снимки присъствие

Редактирано от автора , 27.11.2009 22:14:40

piliev ме уби
Важно е не на колко си, а на колко се чувстваш !
Бившият ми шеф на тия години реши да смени работата и местожителството.
Имам колеги на тия лета сега,с които си делим работата успешно (е без компютърната част, честно казано).
Деликатен...или неделикатен, прям или дипломатичен - въпрос на личен избор, който не зависи само от възрастта !
За да има някакъв напредък или промяна на нещо, трябват и хора, който да казват истината. Не боли физически - само духовно, докато се изреди опашката от истински "позитивисти" отдолу , дето да оплюват доста смело и ПРАВОВО критикувалият
Затова няма критика - честно казано. На никой не му се носи торбата с хорските л....
Тези пък, дето отправят такава сами се абонират за нея - праведна или неправедна, както и на аут в точкоразпределителниците и т.н. Аз лично уважавам такива хора, защото някаквото развитие където и да е се дължи на тях, а останалите - просто консумират и осребряват ... "позитивизма" си.
Разбирам напълно и хора, на който им е писнало и си гледат спокойствието. Имат право да го правят разбира се, и май е най-мъдрата позиция в това време , дето ни учи на ценностите на АЗ и консумация
Към piliev.
Благодаря за чисто, по български топъл, изказ на становището ти по въпроса. Написаното от теб е много поучително и звучи искрено, което е най ценното!

Към spstefanov.
Мотивацията за всяка една авторска публикация независимо къде и независимо в кой аспект на изкуствата се проявява Е ТЪРСЕНЕ НА СОЦИАЛНА ИЗЯВА. Всички ние, както и ти Стефанов, публикуваме тук точно по тази причина. Ако не беше така, то нашите и твоите 2000 фотографии щяха да си стоят в семейните ни албуми.

Друг е въпроса дали една тема във форума е вид търсене на социална изява. В конкретния случай (темата пусната от мен) си в грешка!
Уточнявам, че е пусната във форум на сайт за фотографии а не в сайт за запознанства и ако не се интересувах от фотографии в момента щях да пиша не в този форум, и не в тази форма!
Къде и как оставям на въображението ти!

Отово благодаря на всички взели отношение по темата!
"Мотивацията за всяка една авторска публикация независимо къде и независимо в кой аспект на изкуствата се проявява Е ТЪРСЕНЕ НА СОЦИАЛНА ИЗЯВА"
Не обобщавай така с големи букви!
Може да е портфолио, с обществено-възпитателна цел, или просто забава.
А и нека не говорим за искуство, а за снимки! Все-повече липсва и тук и там, с лупа да го търсиш.
Чети внимателно и не възприемай нещата чисто лично и в тази връзка съответно да се засягаш като конкретният автор на темата. В тази тема участваме много хора и това също е търсене на социална изява. Тук, в горните постове определено обсъждаме човешкото поведение в социалната среда 4coolpics , а не конкретни фотографски теми. И в това няма нищо лошо.
Piliev,
Благодаря на всички за разбирането и коментарите...
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола