Популярни снимки за

Всички снимки

Приказка за Дядо Коледа и неговата Почитателка

Ще ви разкажа за Ледения дворец в Chena Hot Springs в Аляска. На някой приказката ми може да се стори глуповата... На друг смешна... На трети - просто забавна...
Всъщност - няма голямо значение. Далеч по-важно е да погледнем с усмивка и чисто сърце към идващите празници.

Редактирано от администратор , 18.12.2009 05:55:25

Приказка за Дядо Коледа и неговата Почитателка
(приказка за възрастни)

Имало едно време един Дядо Коледа... Но американски.

Защото живеел в градчето North Pole в Аляска, за разлика от европейския му братовчед, който казват, че живеел в Лапландия. За европееца – не знам. Не съм му гостувал. Но виж, американският съществува. Даже бях в къщата му.

И както е прието да се казва „пих от чашката му, ядох от чинийката му, седях в столчето му, спах в легълцето му...”, или това беше друга приказка? Както и да е!
Та Дядо Коледа, американският, имал една сериозна ухажорка, която непрекъснато го преследвала и се стремяла да направи всичко възможно, само и само да го впечатли. Правила това, правила онова, но Дядо Коледа си оставал непреклонен. Нула внимание. И тогава Почитателката решила, че трябва да направи нещо, с което да го разбие. Да го остави без дъх. Да го накара да припадне. Да изгуби ума и дума. Да налапа кукичката до... Знаете докъде обикновено се налапват кукичките.
Мислила, мислила и накрая измислила. Решила да направи Леден дворец, в който да прекарва, заедно с любимия си, дългите зимни вечери и още по-дългите летни дни...
И го построила. В Chena Hot Springs,

на около петдесетина мили от къщата на Добрия Старец в North Pole и на стотина мили южно от Полярния кръг.
Първо преценила, че за да поддържа всичко изрядно и да не й се разтопяват чашите или табуретките трябва да установи постоянна вътрешна температура. И се спряла на -7 С°. Защо не е -17 С° или -27 С° никой не знае. А и не мисля, че е толкова важно.
След това, като една истинска героиня от приказка за възрастни, отделила особено внимание на спалнята.

Покрила я с кожа от карибу, първо, защото била лесно достъпна (кожата, не Почитателката) – всяка година поне по четири – пет карибута давали фира в двора на Почитателката, защото тъпчели лехите й със замразен зарзават. Второ, защото кожата на карибу е една от най-топлите – има около 50 000 косъмчета на квадратен инч. А Почитателката не искала любимият й Коледа (за нея той бил само Коледа) да настине. Разбира се, тоалетната също била от лед. Просто нямало друг начин.

И понеже тяхната любов щяла да даде добри плодове (Почитателката била сигурна в това), направила и детска стая.

Решила да оформи леглото като мечка Гризли, за да свикват децата от малки с домашните любимци.

Говорейки за разпределението на стаите в Ледения дворец, не може да не споменем стаята за гости. Тя била решена в червени нюанси, за да предразполага ползващите я към по-приятни занимания и забавления.

И за да бъде всичко издържано във възможно най-гостоприемен дух направила и кътче, в което гостите да ударят по едно питие преди да си легнат.

(С огромно извинение за лошото качество, на този кадър, ама на такъв студ понякога ръката трепва...)

Ставайки въпрос за питиета, трябва да отделим специално внимание на бара (който може да се разглежда и като хол).

Тук отново може да видим кожи от карибу (горките карибута), които този път са постлани върху столчетата покрай бара.

Голямата гордост на Почитателката били ледените чаши, в които сервирала Stoli Appletini, разновидност на Мartini-то с ябълков привкус.

За пиячите – интелектуалци била предвидена шахматна дъска (ледена, разбира се) с ледени фигури, отразяващи природата и митологията на Аляска – орли, мечки, лисици, тотеми и разбира се – карибу (този път изрязани от лед).

Имало едно-единствено условие към играчите – да не мотаят много шахматните фигури из ръцете си, защото се разтопяват. А все пак не е приятно да играете на шах и някаква полярна лисица да ви се разтича в краката...
И понеже желанието за брак с Дядо Коледа толкова било обсебило Почитателката, че изградила и цял брачен олтар. Нужно ли е да споменавам, че и той е от лед?

Със специално постаментче в средата, откъдето отчето щял да произнесе заветното: „Провъзгласявам ви за законни съпруг и съпруга! Можете да целунете булката!”...

Дали Дядо Коледа е поддал на атаките не знам. И хронистите също мълчат. Но пък Леденият дворец в Chena Hot Springs си го има. И вие можете да го посетите. Стига да прелетите през девет планини и девет морета, за да стигнете до Аляска.

* * *

А сега, нека с един далеч по-сериозен тон да отдадем заслуженото на творците, създали тази приказна красота. Това са двамата съпрузи Steven и Heather Brice. Steven е тринадесет пъти световен шампион по направа на ледени склуптури, а Heather „само” четири пъти (За повече информация вж. страницата на National Ice Carving Association http://www.nica.org ).
Една от най-майсторските им работи е „Двубоят” (“The Joust”)

- изключително прецизна и детайлна
творба, отнела им повече от 300 човекочаса за цялостната й направа.

И накрая, за да завършим в духа на приказния свят ще кажа, че и аз бях там и дори успях да се снимам с Heather Brice.

* За тези, които може би не знаят - за да видите снимките в по-голям размер, кликнете върху тях.

Редактирано от автора , 06.12.2009 02:45:56

А това е ателието, в което Steven и Heather Brice правят ледените скулптури.

Браво за разказчето и репортажа!!!!!:)
Браво!
..еее,интересно и много ледено;)....
Супер! Майстор си на фоторазказа - и снимането и писането ти идват отръки
Много хубаво разказана приказка с думи и фотоси! Благодаря и аз! П.П. Мислил ли са да станеш и писател!
Адмирации!!!
Интересна приказка...
Благодаря за увлекателната история и снимките! Определено допринасят за Коледното настроение .
Жестоко!Браво!
За мен беше удоволствие да прочета и разгледам! Много коледно ,много празнично!
Браво!
Удоволствие беше за мен да разгледам и прочета! Благодаря за споделеното!
Благодаря за прекрасната разходка и увлекателния разказ! За мен беше истинско удоволствие!
Поздравления и за, и за!

Редактирано от автора , 07.12.2009 16:01:20

Хубава фото-приказка С нея май откриваме Сезонът на чудесата, който според мен е по това време.
Удоволствие беше да чета и да гледам "илюстрациите"

Поздравления и благодарности! Проследих с интерес :)
Много готино !!!
Браво!Сбъднал си една от моите мечти - да посетя който и да е леден дворец ;-)Хубав разказ!
Радвам се, че ви е допаднало. Благодаря на всички за хубавите думи!
Браво! Определено имаш талант!!!
Много интересна историйка!
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола