Популярни снимки за

Всички снимки

Обсъждане, критика и други полезни неща...

nesi - ако нямаш какво да кажеш по същество, а просто си търсиш забавление моля напусни

Редактирано от автора , 07.12.2009 20:19:33

Съгласна съм с firefighter. Нещото, което ми се струва странно и се налага като нормално в последно време е коментара на Светльо. Нали говорим за фотография?! Да започнем с чистата фотография. Можем да се изкажем за кадъра, за това кое Е и кое Не е добре в него. Да дадем съвет (ако се смятаме за компетентни). Но да го дадем не за фотошопа, а за фотографията. Небето е такова, каквото е, и е въпрос на техники и умение представянето му по добър начин. Какво имам в предвид... Ако смятате, че би могло да се постигне нещо по-добро, при показаните условия, то споделете го. Имам в предвид не това, което можете да направите вкъщи с цялото си величие с мишка в ръка, а това, което можете да направите на "терена". Това, което може да се направи в самия процес на заснемане. Ако имате такива съвети, то те биха били много по-полезни на масата народ, отколкото да им кажете какъв plug in да ползват и кое да засилят.Фотошопските трикове са нещо по-крайно. Нещо, от което всеки трябва да взима по малко, защото накрая пейзажа или портрета, или каквото и да е, става Абстракция или друг 3Д, 4Д и 399Д разред.
Не твърдя, че съм права. Просто аз съм За чистата фотография, с малка компютърна подкрепа и то само при нужда. Надявам се да бъда разбрана правилно.
Павлинче не си права знаеш ли защо - защото все още не е измислен фотоапарата който ще заснеме 1:1 това което вижда човешкото око,нито цветовете са същите нито дълбочината,динамиката,обем,перспектива....та всяка снимка малко или много си иска пипане (не визирам по-горната чийто автор има съвсем друга идея с тази тема),например една къща като я заснемеш винаги излиза крива нали,но като я погледнеш май не е така ...небетата толко ли са плоски колкото на снимките - не,цветовете същите ли са - не ......и т.н.Друг е въпроса и с каква техника се снима,но с каквато и да се заснеме 1 кадър разлика има а ако някой не я вижда това си е негов проблем.Незнам дали има статистика но съм сигурен че на 90% от хората (включително и на мен) им харесват обработени снимки И както доста можещи са го казали - ВАЖЕН Е КРАЙНИЯТ РЕЗУЛТАТ
И едно време когато думата ЦИФРОВ не е съществувала фотографите също са правили манипулации по снимките,по едно време са взели и да ги оцветяват......а това чистата фотография без обработка вече се е превърнало в клише по тези форуми както и градивна критика ама това е друга тема

Редактирано от автора , 11.12.2009 10:10:16

за мен най същественото е:

3. пресатуриране на кадъра или цялостно изместен цветови баланс
5. композиция - няма ясно открояващ се обект на преден план и цветово съчетанието на небето със задния план не е удачно

С повече тежест на 5

поздравление и за темата - добра е, във вярна посока
Светльо, по твоите думи мога да съдя ,че преди създаването на фотошоп, фотография не е имало?! А относно цветовете, ще ме извиняваш, но не съм съгласна. Това вече зависи от техниката ти и от това как си я настроил. Не използвам клишета, защото не ме интересува кой ще чете това и кой ще се съгласи с мен. Не се опитвам да бъда интересна, просто ми омръзна да гледам само гаври с това изкуство. Всеки 2 ри в тая държава хванал апарат или GSM а и започнал да прави ФОТОГРАААААААФИЯ. После се прибира, отваря фотошопа и събужда Микеланджело у себе си. Не ми харесва да гледам само снимки със зелени треви, никъде несъществуващи и небета със по 700 цвята. Искам чиста фотография, както и много други хора, ценящи изкуството като такова. Ако това ти се струва странно или неуместно, то не сме на една вълна.
Павлинче за мене въобще такива разговори са безсмислени.Не е нужно да чоплиме на кой какво му харесва и да казваме кое е хубаво за мен или теб,всеки си има вкус,за всяко нещо е така
А затова че казваш "Всеки 2 ри в тая държава хванал апарат или GSM а и започнал да прави ФОТОГРАААААААФИЯ." е извинявай ама по твоите думи какво да разбирам,че трябва да е забранено ли и да имат право само богопомазаните "майстори"(аман от "майстори" в тая държава,една от причините да сме на това дередже е,че станаха прекалено много)

И нещо друго в прав текст - след като има толко много недоволни в тоя сайт ами нека да помолят админа да изгони всички "мазачи" като мен и да си останат 20-30...50 човека за да си се радват на "творбите" за да спят спокойно.И още нещо - неразбирам защо постоянно се реве в тоя сайт при положение че никой не е задължен въобще да го отваря,на мене като не ми харесва в някой сайт просто го забравям а не рева по форумите.

spstefanov съжалявам че ти о*кахме темата

Редактирано от автора , 10.12.2009 00:19:06

Ако всеки правеше това, което може и от което разбира, всичко щеше да е чудесно. Проблема е ,че човека е такова същество, неспособно да се примири с недостатъците си и с това, че не всичко му се отдава. Майстори няма. Има хора, които се трудят и успяват, а има и такива, които решават, че могат да се представят за различни и да изискват общественото внимание. Фотошопа определено не е по-трудния начин. Незнам какво имаш в предвид с "богопомазаните" и кого визираш, а и неискам да знам, защото мога без да искам да изляза от границите на културния тон. Не изпозвай такива големи цифри за пфоцентното съотношени, защото ще се изненадаш от изтината. Лека вечер.
Пали се колкото си искаш,писал съм по принцип
Пак комерсиализира всичко и принизи смисъла на нещата. Не искам да участвам в това повече и ще предприема мерки още тази вечер.
Нищо не съм комерсиализирал но ще те помоля да ми обясниш това - "Всеки 2 ри в тая държава хванал апарат или GSM а и започнал да прави ФОТОГРАААААААФИЯ." ...и тук ще замълча че ако продължа ще се подпалиш здраво
Помолих админа да изтрие профила ми. Вече нямам желание за водене на каквито е и да е било спорове в тези сайтове. Желая ви приятно снимане и дано наистина изпитвате удоволствое от това, което правите, защото иначе всичко е безсмислено.
Павлинче сега очакваш да прачем ли
pavlina_vd - темата за "чистата" фотография и фотошопа е стара колкото света /образно казано/. В един такъв спор не може да се търси и да се достигне до "чистата" истина. Той просто е безсмислен. Хората харесват различни неща и това е добре. Едни от тях искат да изразят емоцията, човешката душа, динамиката на движението. Други са застанали на 4 крака и са си заврели обективите в света на малките неща. Трети ги удовлетворява само снимането и показването на красотата на голото тяло, четвърти обикалят като щурави из природата и по света и търсят да ни покажат невероятни гледки, история и цивилизация.
Всички тези хора имат различен поглед към фотографията - някои снимат с консервна кутия с дупка на нея и омазана с проявител стара фотохартия, други се палят по "висшия пилотаж" - черно бялата фотография, трети директно рисуват върху кадъра. Съвременната техника и технология ни е предоставила невероятни възможности в това отношение. И това тепърва ще се развива.
Нека всеки си харесва каквото му е на душата, каквото му доставя удоволствие да гледа, да си го сложи за тапет на компютъра или да си го закачи на стената.
С настоящата тема имах идеята да се опитаме да развием у зрителя /и у автора/ начина на харесване. Преди няколко месеца бях попитал един потребител - "това, на което току що написа "харесвам!" - наистина ли ти харесва? И той ми отговори - "Да, харесва ми". Всъщност кадъра по всякакви стандарти и виждания беше за кошчето. Това ми говори, че хората /и ние в това число/ трябва "да се учим да харесваме", да "вдигаме летвата" в харесването и да се стремим поглеждайки кадъра и усещайки емоцията струяща от него, идеята, която автора се е опитал да ни покаже и всичко останало да си кажем - "ей това наистина е прекрасно" - независимо дали е снимано с GSM или сапунерка или апарат за хиляди евра, независимо дали е черно бяло, тонирано, цветно или рисувано. Да се стремим да бъдем по-добри. По-добри фотографи, по-добри "мазачи", по-добри зрители. Да бъдем принципни, честни и толерантни към останалите.
Воденето на безсмислени спорове и триенето на профили няма да промени нищо. Благодаря, че се включи в темата и изказа мнението си. Мисля, че когато има инакомислещи хора край нас не е необходимо да им обръщаме гръб и да се махаме. Просто можем да ги приемем такива каквито са.
Сега забелязвам темата, нямам време да чета нагоре (а и май долових разни заядливи коментари), та само скролирах да видя картинките. И ето какво мисля поглеждайки пейзажа цялостно, без да се взирам в детайлите...
1. Пейзажът не грабва, няма в него животец (знаете, че има кадри с душа и те те задържат без да са перфектни в детайлите си). Та по-скоро е сухичка снимка за някоя диплянка, показваща национални забелижителности.
2. Почти всички редакции надолу ме отблъскват с пресатурираността си... и малко или много превръщат изходния кадър в излъскан електронен часовник от поредната поточна линия. Изобщо това е някаква мода в пейзажите и според мен ги бута към "фото-чалгата". Всъщност то си зависи и от вкусовете, но има голяма разлика между идеалните прецизни картини по курортните ни улици и магията на платната в художествена галерия.

ПП. Като илюстрация ще дам два "полюсни" кадъра на автора на темата.
http://4coolpics.com/author_photo/4942/181227.html
http://4coolpics.com/author_photo/4942/355788.html

Май малко по-конкретна е темата и ако леко се отдалечам.... просто прескочете поста
Хайде сега и аз да кажа нещо: камъните са ми в повече на преден план, знамето не ми харесва в средата и небето не е наред спрямо светлината, която пада. Това до тук! А сега да ви кажа нещо, колеги - спрете да се ядете! ....за всеки има място под Слънцето и всеки има право да снима и да гледа през неговия поглед и затова има право да гласува и да си казва мнението. Ние тук всички сме еднакви: едните снимащи по-добре, другите учещи се. Нека тези дето се учат да питат повече, а тези дето могат да казват повече . По принцип добрите фотографи занимаващи се с тази професия не са тук по форумите тъй като те са заети наистина с фотография и нямат време за дълги коментари. Хайде спрете да се ядете, няма смисъл- идва Коледа, а Вие пак почнахте с триене на профили и с каране, дайте да бъдем по добри !!!
И да Ви кажа най -смислените коментари тук бяха на Rokoko и firefighter та така че ,дайте да се учим все пак от по - добрите :))
Е те това е, автор сам да си иска критика.
Не мога му я откажа.
Като за начало - хоризонтално небалансиран откъм осветление. Небето дясно тежи, а ляво е доста ведро.Често природно си е така, затова фотографската работа е да го вкара в балансирана рамка !
Доста странни и остри сенки се получават от тази страна ... която е тъмна, а би трябвало да идва слънцето.
Предният план е с фотогеничен обект, текстурен ...скали, триъгълника води погледа в перспектива ...ама накъде и към какво ?!
Предният и задният план се сливат почти в един хоризонт, тясна ивица ... от задният няма много. Това е свързано с избора на гледна точка и обектив.
Понеже нямам ищах да чета всичко, защото повечето са кудкудякане с различен тембър, се извинявам, ако някой го е написал преди мен - виждам грешен подход, съобразно елементите в кадъра. Не може знамето да е в най-слабата област на кадъра, още повече, че е националния флаг! Или трябва да се заличи, или снимката смислово да се изгради около него. Понеже това ще промени цялото техническо изпълнение и естетическо решение, считам за ненужно да продължа.
Бе то и аз не четох нищо преди мен, та ми е странно как някои определя непрочетеното като "кудкудякане"!! Още повече, ако е тук от няколко дни, с 4 снимки и 14 разгромни коментара под ... собствените си снимки
Вероятно свръх интуиция (честа практика тук е да е затруднително четенето и да не се практикува, но да се правят оценки върху текста)
(е това му е хубавото някой, като не чете. Може да бъде критикуван)

Редактирано от автора , 11.12.2009 12:55:20

От двете снимки, посочени в поста на mama, за мен първата е по-добрата - ама много!

Моята скромна редакция, цветовете така много повече ми харесват, в оригинала нямат плътност и мъглата на жълто-зеления color cast прави кадъра плосък и безжизнен.

Небето също не ми допада много, но не ми се играе да го сменям, а и никога не правя такива манипулации на мои снимки.

Откъм композиция спрямо гледната точка, не виждам какво много повече може да се направи, освен да се снима със супер широкоъгълен обектив или да се направи панорама (което може би е по - удачно).

Както казват някои, това са моите 2 цента :).
Харесах тази тема и я намирам за много полезна от гледна точка на различните мнения тук.
Напълно съм съгласна със spstefanov, че трябва да възпитаваме, критерият и чувството си за естетика, както като автори на фотографии, така и като зрители.

Относно фотографията представена за анализ мога да кажа, че куца като композиция и като светлина. Композицията в кадъра зависи само и единствено от фотографа.
Съгласна съм, че фотошопа прави чудеса, но подчертавам ЧУДЕСА, а не фотографии.
За мен, ако се налага да местя знамена, да сменям небеса и пр. в един кадър или накратко казано да дам воля на собствената си фантазия за сцена, то това вече е колаж, а не фотография и ако резултата от обработката вече е задоволителен, то това си е чест експеримент.
Кадъра в оригинал е провал и ако нещо не разбирам, то е само следното. Налага ли се да мъчим да доведем един лош кадър до аплодисменти,ако имаме хъса на фотограф и желанието просто да успеем да направим добрия кадър.
Радвам се, че автора е самооценил кадъра си напълно реално и моите уважения за това.
Добре, че в снимката няма 2-3 различни национални флага, че щеше да настъпи хаос в борбата за смисловият център
Задължително ли е националният флаг да е ...в силна точка !!! Интересно .. това тук не е политика, а фотография. Всичко може да е център или да не е, и около всичко може нещо да се гради или руши. Тук така на полянка...той прави особено впечатление не с това, че е национален (всеки флаг би дръпнал внимание тук), а защото е нехарактерен за ланшафта и средата обект!
Освен това позитивизма, жизнеността и т.н. дето прочетох горе никак не са задължителни ! Смеската може да е всякаква - позитивна или негативна, добра или лоша, геройчна или цинична. Важно е дали е изградена така, че да постига ясно внушение, настроение, провокация или внимание.
Не мислете с клишета от други области.
Нищо и няма на снимката :) Леко ми е крива само, но не е непоправимо :)
Цялата тема заедно с приложените линкове отнема поне час четене.
За да искаш критика значи си готов за нея, но това трябва да е валидно за всички снимки не само за една или две а и за останалите някой да се сърди, цупи, заяжда и всичко, на което е способен гневния фотограф ...
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола