Популярни снимки за

Всички снимки

Помощ при избор на фотоапарат за портретни снимки

Решила съм да се занимавам професионално с фотография. Ориентирана съм към портретната и модната фотография.
Като напълно начинаещ,двадесет годишен студент с не много високи доходи си търся фотоапарат(нов, не искам предкложения за втора ръка). Бях избрала Никон D90, но реших да се допитам и до вас. Не съм убедена, че той е подходящ за портретна фотография.
Силна се надявам цената да е като на Д90. около 1500-2000 лв. без обективите.
Благодаря предварително. Помощта ви би значила много за мен!
Препоръчвам ти по-евтино тяло и добър обектив:
Sony DSLR-A350
1049 лв с ДДС - мога да ти уредя 8-9% отстъпка - 960лв
http://4coolpics.com/catalog_product.php?id=212
обектив
Zeiss ZA Sonnar T* 135mm f/1.8

Виж снимки с тази комбинация:

http://4coolpics.com/author_pics.php?aut=13&pg=7
ако търсиш добро, доказано тяло - Sony DSLR-A700
http://4coolpics.com/catalog_product.php?id=195
с отстъпка ще ти излезе около 1380лв.

Редактирано от автора , 24.12.2009 08:26:32

D90 e добър избор. Но преди да купуваш техника си изясни точно някои понятия. Запиши кратък курс по фотография, прочети 2-3-4 книги по темата. После всичко ще си дойде на мястото.
И няма да пишеш глупости по форумите от рода на "Бях избрала Никон D90, но реших да се допитам и до вас. Не съм убедена, че той е подходящ за портретна фотография."

пс.
Plam се опитва да продаде на всеки noob фото техника Sony.
-----------------------------------------
Весели празници на всички!
важни са обективите и знанията...тялото на следващо място...с много тела можеш да снимаш портрет
виж за модната фотография други приказки ще ти изпишат )))
Въпроса ти е грешен. За повечето жанрове е важен обектива, а не фотоапарата. За тези за които е важени фотоапарата (например спорт) пак е важен и обектива.

За портрет ти трябва обектив който да ти дава фок. растояние от около 50мм(за цял ръст) до 135мм.(бюст или лице), така че да не се завираш в лицето на модела. Ще го притесняваш така. Всеки китов зум (например 18-105 става). А и "късите" обективи изкривяват лицето. Моделката ти ще изглежда по-дебела и няма да ти плати после, например. Характеристика на обективите от 85мм фокусна дължина е че имат изключително малки геометрични изкривявания на образа,

Ето ти един съвет. Супер теле обективите правят хората слаби. Ако ти е малко по-дебела моделката (например прекалява с шоколада), я снимай с 300мм, Ще стане фина и ще бъде много доволна.

Много е полезен ъглов визйор. За Д90 има и е около 339 лв. Така поддържаш зрителен контакт с модела, и ако е дете се радва че ти вижда лицето а не ти е скрито (лицето) зад фотоапарата.

Дори и Д60 да си вземеш, а със спестените пари да вземеш един 85мм/1.8 обектив, пак ще имаш по-хубави снимки отколкото Д90 с по-лощ обектив.

Обектива ти е важен, не тялото.

Има няколко групи знания във фотографията. Можеш да определиш кой колко знае от въпроса му.
1. Тия които наистина знаят да снимат те питат с какво осветление снимаш. Или на снимки те питат какви обективи си взел. Никой не пита за фотоапарата, а за обективите.
2.Като те питат с какъв фотоапарат снимаш, а не питат за обективите, това може да са хора които не са много наясно с фотографията в дълбочина.

Редактирано от автора , 25.12.2009 15:13:22

а като снимаш ревю - много е важно да си наредиш чадърчетата и софтбоксовете (публиката и организаторите да си гледат работата - ти снимач ли си или...), моделите да се спират на подиума точно където си премерил осветлението, а ако минат крачка напред, да чакат да ходиш да премериш с флашметъра... да изчакат да си нагласиш точният обектив... или айде, че днес не е петък да спра

там неразбиращите може да гонят кадри в секунда, или колко да ти е голям буфера на апарата, колко бързо мята към лаптопа и едни такива други незначителни нещица - много далечни от осветление и обективи...

та за да не бъдем крайни като 35мм - в училище са ни учили да отговаряме със ЗАВИСИ
какви времена
ех преди 20 години като 20 годишен студент въобще не можех да допусна да си помисля за такъв клас фтоапарат.

А въпроса дали фотоапарат някакъв /тяло/ става или не става за портрет е напълно безсмислен просто!

В тази работа са важни обективите !
Професионален фотоапарат за портрет ... щом имаш такива амбиции трябва да започнеш поне от това.

Цена: $465 (минус $30, если без стандартного объектива)
Базовая модель - $465
Модель с TTL призмой - $465 + $20
Модель со Spot-TTL призмой - $465 + $70
Останалото...за обектива - Зонар или Калейнар според зависи байонета дето избереш.

Цената е поносима - около 600 $ за ново.
Ако искаш на старият винтов байонет, можеш дори да разделиш цената на две и да се пробваш.
След като си решила да се занимаваш професионално с фотография редно е първо да прочетеш. Принцип на действие на дигиталните фотоапарати, светлина, експозиция,портретна фотография, програми за обработка, техники и програми за обработка на снимките /Има добра литература в интернет, главно на руски и английски/. Ще възнкнат още въпроси на които трябва да си отговориш и тогавасама ще си изясниш какво точно ти трябва:)
В интернет има ревюта на различни фотоапарати и обективи.
В зависимост от това колко сериозно си решила да се занимаваш ще направиш избора колко сериозна машина да си вземеш.
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола