Популярни снимки за

Всички снимки

Разходка с Токина 80-200

От известно време на сам се заглеждам в обективи с повечко милиметри по тях, Естествен стремеж на всеки начинаещ бърдлотчър. Омръзнало ми е да гоня гълъбите и врабчетата с наличните 200 мм. От няколко седмици се заглеждам в един Обектив Токина 80-400 f/4.5-5.6 AT-X AF-D, седящ на витрините на ФОТО ПАВИЛИОН. Срам не срам примолих се да ми го дадат за един тест и от там в парка.
ЮЖЕН ПАРК в София е известен с богатото си птиче царство и особенно езерото с патките. На там се запътвам с надеждата за по малко хора тичащи по алеите.

Още на входа попадам на ято гълъби щъкащо из треволяка. От около 3 метра един от тях запълва достатъчно кадъра без да изглежда стреснат.

На клончето над него се повява таз годишна мартеница. Замислих се дали няма да имам късмета да видя щъркел почти в центъра на София.

Ходя по алеите и леко се ядосвам на липсата на късмет. Маи целия град е излязъл на слънце точно тук и точно сега.Песента на птиците се чува някъде горе високо по дърветата далеч от човешкото гъмжило долу.

Високо , ама много високо горе виждам една сойка. Дори и на 400 мм. е почти недостижима. слагам един телеконвертор Х1,4 и вече имам нещо в кадър. Въпреки че пилето не мърда ми е трудно да го удържа в кадър. Обектив+ Апарат+ конвертор =910мм. Подпирам се за опора на едно дърво и правя серия кадри без голям ефект. Трептенето при 1/500сек е неудържимо. За късмет слънцето проби между два облака.

Най-сетне стигам до езерото. Патки няма. Има една патка и тя се протяга сънено. Снимам я от ръка и пак с конвертора. Наи сетне се убеждавам че така няма да стане. Толкова милиметри от ръка... ами само на маса сред приятели. Това си е нещо като онези рибарските митове. Иска ми се да си забия някъде статива и да видя дали работата няма да потръгне.

Да но това и още няколко от неговия род се разхождаха и изхожаха на почти всички достъпни места.Не броя хфърчащите велосипеди , деца, маики електрически моторчета и други забавлвния.
Наистина си мечтех за едно тихо и спокоино блато някъде далеч.

На другия бряг забелязах храсталак един самотен. Разпънах такъми там:

Гълъбите кълвът на кифла. С мармалад.
Лошото на храсталака е че е доста сенчест.Не можеш много да се въртиш. Пък и не става да се овъргаляш как си трябва се пак си е градско езоро, личи си че бая народ се е извървил там.

И врабците кълвът на кифла. Ама са много бързи. нямаш ли опит с дълга оптика ти се завива свят . Напред назад, ела ми доиди ми. Се едно не го снимам а ще го стрелям. За 15 минути имам два врабеца в кадър другото гола земя.

Успокоява ме неподвижноста на това цвете. След гадните врабци ти се струва че е настанал световен мир. На 400мм и бленда 5.6 имам доф около 0.7см. от 2.5 метра разстояние. И добре замазан заден фон. Туй нещо се е отрепало за снимки на водни кончета и пеперуди , пък и друг плашлив добитък.

С макро екстендер 25мм се приближавам още малко. Как се радвам че не снимам врабче .

Всеки следобед рано или късно свършва. Разходките с обектив също свършват.
Токина 80-400 f/4.5-5.6 AT-X AF-D е един не лош обектив. При достатъчно познания и търпение може да ти помогне да направиш добрия кадър. А познанията идват с много работа. Работа над книгите, работа със техниката и разбира се работа на терен.
Като любител фотограф излизащ за първи път да снимам с подобен обектив не съм използвал пълния му капацитет.Но ми беше интересно. Накара ме да мисля повече. И със сигурност бих се радвал много да го имам с мен при следващото ми истинско приключение.
Благодаря на екипа на ФОТО ПАВИЛИОН в София, за това че ми даде възможност да разширя малко хоризонтите си.
Оправи си заглавието :) Токина 80-400

Редактирано от автора , 01.04.2010 14:01:07

зачетох се в увлекателното представяне на Дедлирикс-а и по навик реших да надзърна в екзифа на фотките - да ама не ,няма такъв ...и щот ме заинтригува горенаписаното рекох си я да видя какво казват за туй стъкло тестовете на авторитетния за мен http://www.photozone.de/

...и така , сложена на кропматрица
Tokina AF 80-400mm f/4.5-5.6 AT-X (APS-C DSLR)е показала определено слаби резултати :
Performance :
-на отворена бленда в късия край /80мм/ оценка: poor (1 от 5) ,
-на затворена бленда в късия край : горе долу (2 от 5) ,
-на максимално длъжко /400мм/ пор, пор (1 от 5),

Поглеждаме по нататък - по отношение на изкривявания и винетиране - обективът е добре - little distortions and little vignetting (4 от 5), следва цветопредаване - и там бива - неутрално ,но по отношение на flare ефект теста ,показателя е heavy flare (1 от 5) , това ме озадачи защото е описано в хар. че оптиката има многослойно покритие против flare ефекти от слънцето ,
автофокуса е доста бавен - very slow (1 от 5),
качество на изображението good(3 от 5),

цялостна оценка - poor (1.81 от 5.00)

-------------------------------------
общо взето ,като имам впредвид горното ,липсата на стабилизация и високата скорост и затворените бленди,които трябва да ползваме при снимане в дългия край ...се налага извода ,че обективът създава доста ограничения и е неизгодна инвестиция
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола