Популярни снимки за

Всички снимки

Може ли някой да ми препоръча хубав статив?

Сигурно може. Едва ли няма поне един тук който да разбира от стативи.С информацията която си предоставила, ако някой ти отговори, значи или нищо не разбира от стативи и фотография, или ще пише толкова много, че сайта няма да позволи да се пусне постинг с толкова много букви. И няма да разбереш нищо.

Напиши каква ти е техниката която ще слагаш на него, какъв тип фотография ще правиш с него - това има огромно значение за главата на статива, и не толкова за краката, колко си висока, условията в които смяташ че основно ще се ползва.

Значи, направо се чудя как може да не се усети човек колко е празен въпроса му зададен така.

Искам да ти помогна но не мога понеже не си указала нищо за употребата на статива.

Редактирано от автора , 09.04.2010 22:40:18

Преди време, във друг сайт, дадох мнение там на потребител който питаше като теб за статив, но ясно си беше казал какво търси. Копирам тук текста. Извади си сама от него съвети и информация която да ти помогне за избора:
---------------------------------------------
Автор: 35mm
Дата: 04-12-09 02:57

Манфротто казват че най-добрия статив е този който взимаш със себе си! Понеже сигурно ходиш на повече от едно място да снимаш, така и най-доброто решение е повече от едно.

Не знам колко може да носиш, но според мен правилния въпрос за статив е дали искаш да го носиш и дали ти изискват типа снимки които правиш да го (имаш) и носиш.

Въпроса ти не е лесен и отговорите няма да ти харесат ако не си готов да даваш много пари за самия статив и аксеосари към него.

На пазара няма статив който да върши работа във всички условия добре.

Фирмите производители често пишат как "сериозните фотографи трябва да имат повече от един статив". Нали все пак идеята е да ти продадат колкото може повече неща. Това е много хубаво, но в същото време много трудно защото същите тези фирми сериозно не са се погрижили да премахнат сериозните трудности при сериозно снимане с някои от продуктите им - т.е. въобще не са направили качествено стативите си и аксесоарите си пък искат да ти ги продават.
Пък и като ти напишат така, на много потребители им заработва едно чувство и искат да стават, или да се правят на серизони фотографи, и си казват:
-"Ще видят те сега, ще си накупя няколко статива и ще изглеждам като сериозен супер фотограф."

Ще ти споделя някои мои мисли от позицита си на съвсем обикновен, плах и скромен фотограф който въобще не смее да си мисли даже да се класира да използва "сериозните" продукти на сериозните фотографски фирми за стативи.

-Опитай разпънат максимално да е толкова висок че когато сложиш главата на него и после и фотоапарата на нея, визьора на фотоапарата да ти е на нивото на очите.
Високите стативи са по-нестабилни в сравнение с ниските за едни и същи от многото иначе параметри - диаметър на тръбите, дебелина на стената на алуминия и конструкцията.
-За снимане от ниски гледни точки - обратното - виж да ти е нисък достатъчно за да не те боли врата ако снимаш легнал - да ти е на нивото на очите визьора когато лежиш.
-Разтяжката е важна. Много важна. Повечето много евтини модели имат фабрична вградена(понеже иначе биха се саморазпаднали без нея).Професионалните са на нивото на пода. Трите върха на краката опират до откат в разтяжката и колкото и да го товариш, тя държи краката да не се разчекват и да причинват така нестабилност в системата. При неравен терен не можеш да използваш наземна нееластична разтяжка. За тежки камери и обективи се ползват само метални. За среден клас стативи се продават еластични наземни разтяжки. На средно ниво не стабилизира толкова добре но я има все пак. Модела който аз имам, е с вградена регулираща разтяжка на средно ниво която държи краката да не се разчекват, така че мога да използвам статива дори и на неравна и камениста местност.
Добре е да се маха. Ако даден ден нямаш снимане във вятър с 300мм обектив на ф/5.6 - остави си я вкъщи да не ти тежи. Ако краката все пак имат приемлива стабилност и без нея.
-Краката как се носят. Хубаво е да намериш презрамка за статива която тя самата ги обхваща в единия си край при носене.
-Вземи си удобна чанта. Така няма да имаш синини по тялото и ще ти е по-лесен за носене. А ако и е скъп - да си го запазиш ако паднеш в планината с него. Чантата ще те шредпази и от нараняване при удар в статива. Тя ще ти предпази и багажника (и другите предмети там) на колата, и корите на вратите ако при движение статива се разхожда насам натам по задната седалка.
-Вземи си грес и отвертки (например за Манфротто-то което аз имам - фирмата си продава комплект отвертки) - питай производителя каква точно - за смазване после на затягащите механизми ако си се правил на сериозен фотограф и си разположил краката на статива по средата на 1 метър (или повече) дълбока, кална река (ти си с гумени ботуши и гащеризон от рибарски магазин). Всични фотографи на диви животни си умират да се снимат така за собствените си сайтове. Например ето една на която много харесвам работите - Джени Рос:

Страхотна мацка изглежда без гажеризона. :)

Интересно ми е колко от масово известните марки за стативи ще ти предложат грес и ще ти отговорят дори каква да е. И даже дори дали въобще ще ти отговорят. Някои фирми използват до 6 (шест) различни по вискозитет и химично съдържание смазки за различните части на стативите си. Дават ти и подробен чертеж на краката как да си ги разглобиш, как и с какво да ги изчистиш (например четка със средна еластичност), къде с коя от смазките да смажеш, и после как да си ги сглобиш.

Още ли ти се снима сериозно след горното изречение?

Според мен желанието, е това което е решаващо дали ще искаш да носиш статива. Ако искаш много добра система, и снимаш във силен вятър, или просто искаш стабилност за каквото и да си купиш в бъдеше - инвестирай в 2 статива, един голям за нивото на очите, дриг малък но много нисък - за снимка от ниско. Той ще е и по-лек и ще можеш да го носиш без да се мъчиш.

Ако трябва да направиш резки снмки в лощи условия и/или с теле обектив, въпроса ти и темата не биха съществували. Просто го правиш и си намираш и носиш за целта нещата които са ти нужни.

Ето ти моя отговор колко аз бих носил:
Сменям сегашния ми 8кг статив Манфротто(11 кг с главата) за такъв който е около 15 кг с наземната си разтяжка(28 кг с главата, трите вида накрайници за краката и твърдия калъф).
Статива е модифициран за допълнитела якост и не фигурира в такъв усилен вид в каталога на фирмата. Има допълнително добавени затягащи механизми (по 2 а не 1 затягащи врътки) на краката, усилено захващане на горната база(с диаметър 150мм), 2 куки а не 1 (за повече тежест да се окачи или за кабели които да го опъват от две противоположни посоки). След модификацията, вместо стандартните 140 кг техника, краката вече могат да се държат стабилно с 200-210 кг техника. С фирмата производител обсъдихме заедно проблемите което ме притесняваха по отношение на стабилността на статива зависеща от терена, теглото на техниката, размера на техниката, поведение при силен вятър, нивелиране на равнината на базата където ляга главата,лесно почистване и ремонт и достигнахме до решение което ме зарадва. Основния дизайн и идея на статива са проектирани от фирмата през 1967 година и оттогава има само дребни доработки по дизайна. Все още правят резервни части за клиенти които използват статива от първите бройки от 1967 година - това ми хареса понеже стативите явно карат по над 40 години, а и имам фирма зад гърба си която ще ми изпрати резервна част ако се нуждая в бъдеще.
Не мога да не призная че когато си взех през 2007г и Манфротто-то който е най-големия модел (8 кг), от АРЕКС си ми казаха че винаги мога да разчитам на резервна част от тях и да не се притеснявам. Това беше една от причините да си купя тогава статива - спокойствие за инвестицията си в статива че ще може да бъде възстановен в работещо състояние след счупване или/и повреда.

Така че отговора е статива е такъв какъвто ще ти свърши работа за различните ситуации.Сега това ми трябва - 15 кг статив - това нося.
Друг път може Манфротто-то да е О.К

А ако ме питаш защо ще сменям 8 кг статив с такъв от 15 кг само краката без главата и съм готов да го сложа в 5кг калъф и да нося (влача с мъка, по-скоро) всичко това?
Защото ще вземе някой ден и на мен да ми се прииска да се преструвам и да се правя на супер "сериозен" фотограф като големите сериозни батковци и какички фотографи (супер разбирачи които имат повече обективи в чантата отколкото идеи в главата си и още по-малко знания как да ги реализират), и като ще взема и аз да влезна и наджапам хубаво навътре в една река - тогава ??? - тогава такъв тежьк статив ми трябва за да се вържа за него та да не ме отнесе течението. Сега разбирам какво е станало. Като са ме видяли във фирмата с която умувахме статива колко съм хилав и слабичък, те са ми предложили втората кука за да има за какво да се връзвам за да не ме отнесе течението или вятъра. Обаче от добро възпитание, са премълчали тази причина а ми казаха че е за допълнително усилване.

Редактирано от автора , 10.04.2010 00:20:06

Благодаря ти за подробната информация която ми даде тя, ще ми свърши работа. Висока съм 170см. Техниката с която разполагам е Olympus C -350 ZOOM статива ми трябва предимно за пейзажни и панорамни снимки.
e толкова писане... а накрая дори нещо от този род ще ти свърши перфектна работа )))
http://magazin.photosynthesis.bg/offer/237415010002.html
Iansky Благодаря ти.
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола