Популярни снимки за

Всички снимки

Копривщица - за десети път Събор на автентичния фолклор

Участниците в десетия Национален събор на народното творчество са около 13 000, гостите - над 200 000

От 6 до 8 август в Копривщица за десети път ще се състои Национален събор на народното творчество.

Участниците ще са около 13 000, гостите - над 200 000, твърди кметът на града Любомир Цеков.

Според статута на събора участват певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи, които изпълняват автентичен български фолклор.

Съборът се организира за участници от различните краища на страната, българи живеещи в чужбина, както и чужди граждани, изпълнители на български фолклор.

Организатори са Министерството на културата и Община Копривщица, с подкрепата на Областната администрация на София област, Българска национална телевизия, Българско национално радио.

акто винаги, откриването е на 6 август в 11 ч. на централната естрада в местността "Войводенец" - поляните над градчето.

Два часа по-късно ще започнат програмите на седемте естради, където ще излязат представители на 28-те области, определени след регионални събори.

В петък и събота на всяка от естрадите ще има по десет часа автентичен фолклор.

В самия град има още две естради, където вечер ще се представят групите от чужбина, изпълняващи български фолклор.

А естрадата в двора на старото копривщенско училище е за изпълнители от читалища, които не са достигнали до конкурсната програма.

В събота, от 22.30 ч. в центъра на Копривщица - на пл. "20 април" - ще има изпълнение на нестинари.

Закриването на събора е на централната естрада във "Войводенец" от 11 ч. в неделя. Тогава ще бъдат обявени наградените, както и лауреатите от проекта "Живи човешки съкровища", координиран от Министерството на културата и Института за фолклор при БАН, със съдействието на Националната комисия на ЮНЕСКО в България.

Р Е Ш Е Н И Е
№ 321
гр.Копривщица 09.07.2010 година

Във връзка с чл. 17, ал. 1, т.1 и на основание чл. 21, ал. 1, т.7 и ал. 2 от ЗМСМА,

Общински съвет - община Копривщица
Р Е Ш И :

Във връзка с провеждането на Х-ти Национален събор на народното творчество – гр. Копривщица 6-8 август 2010 г. Общинският съвет приема следните такси:
- Такси за видеокамери:
1.) Подвижни многокамерни телевизионни станции – 1000,00 лв. /хиляда лева/ на ден;
2.) Професионални видеокамери, модели: DVC Pro; BETACAM SP; Digi Beta и други професионални видеокамери – 500,00 лв. /петстотин лева/ на ден;
3.) Професионални кинокамери, работещи с 16-мм. и 35-мм. филмова лента – 500,00 лв./петстотин лева/ на ден;
4.) Любителски видеокамери – 50,00 лв. /петдесет лева/ на ден и 100,00 лв. /сто лева/ за три дни.

- Такса „търговска площ” – 4,00 лв. /четири лева/ на кв.м. на ден за всички търговци.;
Не важи за постоянни обекти.

- Такса „паркинг”:
 за автомобили: 5,00 лв. /пет лева/ на ден и 10,00 лв. /десет лева/ на денонощие;
 за микробуси и автобуси: 10,00 лв. /десет лева/ на ден и 20,00 лв. /двадесет лева/ на денонощие;
Не важи за транспорта на участниците.
Циркаджии!
Искат да ударят келепира от веднъж.
Сцените ужасно семпли и евтини, организация не на ниво ... а пари да събират знаят. Е...аз само го прочетох там, и сега тук ... и лев такса не съм им дал и никой не ми поиска при 20 кила кино-фототехника на гърба и по мен Видео така и не вкарах...че нямаше време, а участниците от моя регион ги преместиха първо в 19 ч...после в 21 ч...и накрая в 22.50 ч. на последна сцена (ако, че са емблема на бг фолклор по света), и се гледаше само от тях и местни фенове които осветиха сцената със светлината на фарове. Аз не можех да дочакам това време...бях с организиран транспорт - който за разлика от организаторите на събора е точен.
Какво да се снима имаше (в профила съм си качил малко снимки...повечето чакат на филм), но то е да си хванеш обекта, и да го изведеш от калабълъка в гората и да го снимаш...или да ползваш 85/1,2 , 200/2,8 ...както и направих
Хората за разлика от организаторите бяха в настроение, лъчезарни и ведри, и чистотата беше на завидно ниво !
Браво на тебе :) Хубави снимки си направил!
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола