Популярни снимки за

Всички снимки

РЕДНО ЛИ Е ДА СЕ СНИМА В БЪЛГАРСКИТЕ ЦЪРКВИ

Сантиаго, алчността е навсякъде, дори в Италия, но ти, заслепен от тази красива държава не я забелязваш!

Редактирано от автора , 09.12.2010 11:11:07

Не съм заслепен! :) Защо отнемаш правото на избор? В цялата тема на видях някой да е против молещите се. Но от тях се намират такива, които биха отнели правото на останалите да снимат. Всъщност това е в реда на нещата, църквата без сляпота и фанатизъм не би оцеляла...
Какво уврежда снимането в двор на манастир, та в Бачковския е забранено?
и според мен - не трябва да е забранено - по-горе е написано защо ...всичко опира до пари и това кой ще ги вземе ...за мен въпросът не опира до снимането на хора , етиката повелява да се иска разрешение от тях самите ...
jino: а какво ще се случи, ако снимаме в будистки храм?
не се изразих правилно .
Просто няма да можете да снимате .
Говоря за Китай /Тибет ,Юнан /,Непал и Индия.
В други части на света не мога да кажа .
Момчета и момичета, бедна ви е фантазията какви луди пари правят неколцина Божии служители зад гърба на Църквата в частния си бизнес със икони, картички, брошурки, диплянчици и други тем подобни дреболийки. Тиражите са мечта. Те имат сметка никой друг да няма кадри от местата и нещата, за които смятат, че им се падат по право да печелят от тях. На повечето места няма нищо да ти кажат, ако те видят да снимаш с телефон или някоя дребна сапунерка. Но ако извадиш някоя го голяма машинка, веднага се спускат като ловджийски кучета да те гонят.
Значи пак опираме до държавата и липсата на закони! Ето как е устроено в Италия: Всеки може да снима на воля, колкото си пожелае. Забранени са много малко обекти (не знам с каква цел), но и там спокойно може да направиш снимка, ще ти направят евентуално забележка :) Но когато дойде до комерсиалната част, законите са жестоки. Пространството се следи старателно от полицията, както по картички, така и в нета. Цените са: за права по продажба, интериор на една църква която е под закрилата на общината и местния манастир - 200 до 300е. Правата на по-големите обекти, които са под закрила на министерството на културата (т.е. държавата) - 900 до 1400е. В подобни сайтове, може да се публикува, стига да не се продават. Типичен пример е италианската част на Fotocommunity! Където е пълно с итериори на базилики и катедрали. А отвън вратата, всичко е позволено! :)
Ако държавата приеме подобен закон в България, от една страна ще получи процент от "бизнесмените в черно" и от друга хората ще снимат на спокойствие! И всички ще са доволни! Освен ония "брадати дяволи" и подчинената им паплач, които са обсадили храма божий! :)
SantiAgo, какво имаш предвид под "подчинената им паплач, които са обсадили храма божий"?
Имам вредвид хората, които са влязли в църквата да служат на бога, но всъщност си нямат и грам представа какво е делото на апостолите от всички векове и държави. Те просто си стоят под топъл и сигурен покрив, вършат разни служебни дела (за пари) като сватби, погребения и подобни... Гледат си спокойствието (най-много да се сбият помежду си за голям кокал) и на всичко отгоре пречат на останалите дори една снимка да си направят за удоволствие! Това е разбира се е нормално, ако човек е в социална среда и няма амбициите да бъде "свещ-еник" на вяра. Но да стоиш върху нещо подарено от народа през вековете (каквото е имуществото на църквата по принцип) и да орязваш свободата на точно този народ... не е ли идеална визуализация на наглост и безбожие? От къде всъщност тръгнаха апостолите, ако не от комуните?
А останалото за което питаш са онези сиви хорица, които ще изметат, ще почистят в църквата... ще стоят по цели дни на крак там (уж да я пазят). И ще се нахвърлят с истинско настървение и злоба ако човек мине, погледне и поиска за снима да речем. Те са в служба на епископа, в служба на доброто ;) Всъщност си пазят мизерната заплата, защото ги мързи да работят навън. И не ги е еня за справедливостта, тя никога не е била тяхен приоритет... Не ти ли прилича този характер на един вид куче в прерията :)
comorex Съгласен със теб безпрекусловни Някой владици снимани в този сайт карат Q 7-трябват им на служителите за да посещават послушниците от отдалечените места

Редактирано от автора , 13.12.2010 08:06:14

Аз също съм на мнение ,че не трябва да бъде забранено,но поддържам мноението на jino, че това е за да не се види богатството и ценноста, къде с предпазна цел, къде от страх да не лъсне състоянието на тези- уж скромни хора на вярата....Но напоследък забелязвам тенденция , че младите попове вече с охота позволяват да се снима и мисля, че в най близко бъдеще няма да има проблем....Надявам се! :)
аз не смятам че там има нещо което трябва да се крие ... не е редно да забраняват
Лесно е да се говори без да се поема отговорност.
mitakag в Бачковският манастир има 360 градусови снимки + Street view.

Редактирано от автора , 23.07.2021 13:25:23

А относно снимането на Параклиси? Там също ли се развалят иконописите от светкавицата или там просто няма кой да ти направи забележка?

Редактирано от автора , 23.07.2021 13:31:39

Наскоро ме накараха да направя няколко снимки на една църква с цел разпространяването ѝ, където църквата се поддържа от местните жители в малкото градче. Вътре има икона, която е много „силна“ и е с голяма стойност. Църквата не се охранява, нито има СОТ, но не ми се вярва, че някой ще отиде да е краде. Най- много да дойдат от Патриархията да е вземат. Не съм е снимал със светкавица, да знаете.

За мен изводът е, че където има църковно настоятелство там има проблеми със снимането на икони, иконописи и самата сграда отвътре и отвън.
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола