Популярни снимки за

Всички снимки

След цветята дойде ред на пейзажите - или как се крадат чужди фотографии (серия 2)

Преди няколко месеца бях обвинена, че вдигам много шум за нищо, че ми били ползвали кадрите.
Е дойде време да кажа на доста хора в сайта:
Честито!!! Можете да си разгледате собствените фотографии във Фейсбук, споделени от г-жа/ца Венера Върбанова, която си е направила забележителна колекция с нашите кадри, но просто е забравила да упомене имената на авторите.
Сами преценете да ли си заслужава да се борите за правото си под Вашата снимка да стои Вашето име или просто някъде само да е упоменато: "Pictures of nice places in Bulgaria I have gathered (but not taken myself), decided they're worth sharing
."

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=547085065272&set=a.547082839732.2063137.29101115&theater#!/album.php?aid=2063137&id=29101115&page=5
Малка извадка от така създадения албум: Beautiful places in Bulgaria.

На въпроса, дали тя е снимала, в коментарите госпожата отговаря отрицателно и пояснява, че единствено колекционира кадрите.
Нарушение е обаче това, че авторите не са упоменати.
Но защо да се очудваме!? Някои живеещи българи в чужбина май все още са на мнение, че ние тук в България си оставаме аборигени. Ако бяха на щатски автори кадрите дали щеше така спокойно да си ги колекционира!? :)))

Редактирано от автора , 24.02.2011 13:55:02

Голяма трагедия
Уилям Шекспир — Много шум за нищо
Редно е да се упоменат имената на авторите, както и източника. Така авторите и сайта от който са "взаимствани" ще получават поне някакво морално удовлетворение...
firefighter: Като е много шум за нищо, защо не се свържеш с мадамата поне да и предоставиш твоите кадри с по-висока резолюция, че да стоят по-добре в албумчето и? Тя така старателно си е подредила има-няма двеста кадъра... пък може и някой кадър допълнително да и предложиш - хубави пейзажи имаш, които тя е пропуснала да види. . Пък може и специална папка само от твоите пейзажи да направи.

silvia: Не, не е трагедия, но едва ли въпросната колекционерка щеше да си позволи да "колекционира" подобни карди на американски автори.

Само защото си мълчим и не си търсим правата - за това в тази държава са възможни всякакви абсурди от всякакво естество.
Ти американското законодателсво чела ли си го?
vess_ta нямам профил във фейсбук ,дай назаем паролата си да влеза да я напляскам тази палавница Венерка на дедо Върбан внучката;-)
silvia , ти пък ти пък ...американското законодателсво ,българското е важно : мойто си е мое - чуждото общо !
ooooo firefighter ти па сега ами тогава защо бърка амерканците
firefighter: Направи си регистрация. За по- "оправЕн" те мислех. А ако не се "оправиш" с регистрацията... можеш да ползваш жокер: обади се на приятел, помощ от публиката или 50 на 50.

silvia: Не съм го чела и нямам намерения да го чета. Но колекционерката живее в САЩ (поне такава информация е предоставила за себе си). За това споменах братята "американци".

Редактирано от автора , 24.02.2011 16:35:11

firefighter: В случая не вдигам "много шум за нищо" само за собствените си кадри. Те са много малък % от общо 200 кадъра, които са "споделени" там.
Възмущавам се от "робското" самосъзнание на братята и сестрите от този сайт. На повече от 100 човека са ползвани кадрите, а всички си мълчат. Е да, ама моята мАкедонска кръв кипва лесно. И доколкото ми е във възможностите ще вдигам "много шум за нищо".
Ще ме извинят господа Админите, но колкото и да им се иска - няма да си мълча, защото те сами са го написали: "Всички снимки и материали, публикувани на сайта Забавления с фотография, са със запазени авторски права.
Използването им без писменото съгласието на автора е нарушение на Закона за авторското право и сродните му права."

Редактирано от автора , 24.02.2011 16:52:42

а според мен авторите требе да и платят на Венера за реклама и пиар в америчко
сайта са го налегнали големи проблеми бре
Е г-жа/ца Венера беше така разумна и "поизтри" въпросното албумче, но се оказа, че тя дори не е чувала за толкова великия ни сайт. Нейния източник на снимчици е поредната интернет страничка възхваляваща красотата на България (нищо лошо в това):

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=630594

Поразгледах. Много повече от 200 снимки има там. И се оказа, че някои от публикуваните кадри си имат и автор, и източник (направо да не повярваш). Но... доста от кадрите си нямат нито автор, нито източник. И хората с най-патриотичните nik-names са публикували най-много чужди снимки без да упоменат имената на техните автори.
vess_ta само да има мои снимки ш им скъсам ушите
firefighter: Споко, има на всички. И твои има.
мои нЕма, отдъхнах си
vess_ta последния линк който си дала го знам от отдавна,хората във въпросния форум ги тресе носталгията по БГ-то,не претендират да са автори и няма лошо че показват чужди снимки там,да под някои са упоменати авторите под други не,пълно е с мои там къде съм споменат къде не майната му,хората си се кефят на снимки от Българско.

Ето и един пример като автора е писал отдолу чия е снимката и от кой сайт е линка http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=57413097&postcount=2348

Редактирано от автора , 25.02.2011 17:16:44

За съжление най-вероятно ще има и серия 3 ... 4 ... и така нататък.В страна като нашата липсата на достатъчно ясни и строги закони за защита на Авторски права, както и институции които да следят за тяхното стриктно спазване - води до този резултат.Говорим за Америка, но все още сме в Ориента, а пътя до новия брат е толкова дълъг и изпълнен с трудности, че подбни сравнения със законите, които има там са меко казано безмислени.В България крадат всички - като се започне от политиците та чак до обикновенната рая.Лично мен това, което се случва с Авторските Снимки не ме учудва въобще.Жалкото в случая е, че това няма да престане скоро - не и докато такива хора като днешните нагли политици ни управляват.Рибата се вмирисва от главата към опашката ... нали.Не че не трябва България да се популяризира чрез Хубави и красиви Снимки, но това да не е за сметка на тези, които са ги направили.Може много да се пише и говори по този въпрос, но истината е че държавата ни е калпава с калпаво управление и калпави закони.Е след 50-100 години може и нещо да се промени.
Добре де, и какво загубихте вие, какви щети претърпяхте, че снимките ви са били показвани във фейсбук? Да ги е продавало момичето, да го е правила с каквато и да е користна цел да влачи облаги на ваш гръб? Да е писало, че са нейни, та да я обвините в плагиатство?
Какво точно загубихте, та ревете до Господа? Така и не разбрах...
seymour ... това е страшна кражба ,мъка неописуема ... Радини вълнения
Не е чак толкова страшно както се казва на родопски " Да нема убито " (да няма ударен или убит). По принцип всеки трябва да си има своите права над творбите си,но в случая с Фейсбу не е толкова страшно.Аз дори лично предоставих линк към моя профил от 4coolpics на модератора на една от страниците за Родопите.Мисля че това е реклама и за авторите и за самия сайт.Можем само да спечелим от по-голямото популяризиране на сайта във Фейсбук

ЗНАЕТЕ ЛИ, че съгласно правилата на ФЕЙСБУК-а, всички качени снимки ТАМ са негова собственост

Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола