Популярни снимки за

Всички снимки

Помощ, автофокусът не работи, но пък трещи като трактор!!!

Внезапно автофокусът ми реши да не работи. При включването на апарата 10 минути се чува грозно бръмчене, после то спира, но мога да снимам само на ръчен фокус. Апаратът е Sony a100 с обектив Minolta (доста по-стар, купувала съм го втора ръка). Тайно се надявам, че е повреден обективът, та тъкмо да си купя нов. Но откъде да започна с разрешаването на проблема? Моторът на автофокуса в тялото на апарата ли се намира, или в самия обектив? Някой чувал ли е техниката му да трещи така? Не помня апаратът да е падал, не се е мокрил, освен радиацията от Фукушима да му е повлияла
Почистих каквото можах, заредих батерията, чаках два дни да му мине от само себе си, остана само да пробвам дали с друг обектив ще работи. Но най-близкия магазин, където се продават обективи е на 50 - 100 км от града, в който живея. Моля за някакви идеи какво му става на обектива, или недай си Боже на самия апарат
Ох, глупости съм писала - бръмчи 10 СЕКУНДИ, не 10 минути (само това оставаше!!!!)
Както го описваш... бих се обърнал към сервиз. Можеш да пробваш за кратко с друг обектив, но ако звука се появи пак, носи го направо в сервиз, за да не влошиш повече положението. Освен в мотора, проблема може да е и в някоя предавка.

Успех!
Опитай да останеш на ръчен фокус - включваш апарата и констатираш дали бръмчи. Моторът, който върти фокусния винт "т.нар. по народному - отверка" е в тялото. Ако няма механична повреда в обектива /причинена от натискане, удар или друго силово въздействие/ вероятно механичните предавки на мотора в тялото са заминали. Това може да е причинено и от обектива, ако е "вървял" тежко и е претоварвал автофокусната система. Както казва Коко ориентирай се към сервиз. Сони имат сервизна база - потърси в нета къде още освен в София -
София 1404, жк. Стрелбище бл.1, тел.: 02 / 858 01 02, тел.: 02 / 858 20 03, e-mail:lasservice@lasbg.eu има такъв.
Благодаря за двата съвета и за координатите на Сони-сервиз, свързах се с тях. Между другото, казаха, че в останалите сервизи на Сони в страната не се отварят апарати. Единственото в посочения сервиз в София е възможен ремонт.

Редактирано от автора , 07.04.2011 13:43:51

Пробвай първо с друг обектив. На мен ми се е случвало със Сигма. Скъсани гривни на автофокуса. По описаните симптоми за мен е обектив, за това пробвай с друг обектив. Ако и с другият се държи така...значи проблема е в тялото. Успех!
В тялото мотори няма :) Поне не и за автофокус
100 процента обектив
Аз истървах моят апарат на земеята , от тогава започна да бръмчи , прави снимки но размазани:( Какво може да е?
Сервиз Здравец София, представен от фирма Стемарк, е първият сервиз в България, който разполага със оригинално специализирано оборудване на Сони за гаранционно и извънгаранционно обслужване на Сони Алфа и Сони NEX апарати.

Адрес: гр. София, 1700 Студентски град, ул. Проф. Кирил Попов 51

http://www.stemark.net/
Eмма ,щом грозно бръъммчи според мен е влязал брЪмбЪр вътре в сониту ,докат си сменяла обектива ---- ако в сервиза ти поискат 100-на лева да го изкарат ,махай го ,два реда под твойта тема се продава сони А200 с обектив комплект за 300лв ,не си струва ремонта ,това е стандарт при сонито ,развали ли се зимаш по нов модел на цената на ремонта на старото ,кеф голем и перманентен оргазъм е това сони;-)
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола