Популярни снимки за

Всички снимки

Упражнения за начинаещи и напреднали - ЧБ пейзаж

Подтикнат от предложението на spstefanov и желанието да тествам фототалант/к/ите в сайта си позволявам си предпетъчно да мушна една творческа тема :
Конверсия на пълноцветен пейзаж в ЧБ ,опишете накратко метода и основните параметри ,ако ползвате програма и кратка обосновка - кажете две думи защо така ,а не иначе
като снимка за заданието пускам с разрешението на автора ,долния кадър на фирефайтър

Много хубави упражнения

Общо взето, отначало image->adjustments->black & white (Рhotoshop CS5) . След което "рисуване" с dodge tool (най-вече по конете) и burn tool. Повишаване леко на осветеността и контраста на небето и на белия кон.
Пък критиците ще си кажат мнението

Редактирано от автора , 07.04.2011 16:27:04

Основно съм използвал image/adjusmens/black&white
; silver efex pro от плъгините за фотосопата, както и рисуване върху burn i dodge леари. Общо комбинация от десетина леъра като конвертирам няколко пъти цветния файл събирам слоевете в един файл и изтривам това което не ми трябва /или не ми харесва/. Още levels, brigthness и contrast по мярка. Вкараният шум е търсен умишлено за вдигане на детайл. Общо десетина минути. Поздрави!
Най-лесната възможна конверсия - LABColor - канал Lightness. В сива гама и отново в RGB. Доизбистряне с внимание да не се получат досадните бели ореоли над планината и по хоризонта. Замазване на облаците с Topaz Denoise 3. Дооправяне на черното по облаците със селекция от синия канал на цветното изображение. Промяна на светлината понеже имаме удачно място за акцент в средата - NikColor 3 - Darken/Lighten Center.
Това се прави за кадри извадени от ресайкълбина :) Поздравления за усилията и резултата
Очаквам твоето предложение, макар да знам че резултата ще е отличен!
Недей да го чакаш .... няма да има, най-малкото заради липсата на суровия файл и възможноста да пипна тъмните и прегорелите участъци в RAW* формата им При дигиталките, това е разковничето .... предпочитам да ме накарат да направя експонация от негатив в/у хартия от колкото jpeg* в jpeg* и едва ли резултата би се различил кой знае колко от твоя ... изключая факта, че няма да докосна photoshop-а с пръст ;)
Ето моя любителски вариант
Точно така е, предлагам за следващата задача грандмастър Фирефигхтер да достави оригинал. Има смисъл!
Ще се зарадвам ако *Грандмастъра, в следващата си задачка да предложи най-успешния си кадър в *NEF вариант за да видиме с какво можем да му помогнем всички снимащи
Не засенчвай Тук иде реч за А-групата - да едитнем ... да направиме онова, което се прави по време на снемането! и идеята - тя е мистерията! Всеки може да предложи кадър ... ще ти намалеят гласоете
Може би ще станат отрицателни
Ако искате може и в ПЕФ, но не гарантирам за най-успешност.
Хайде и аз да се разпиша като прохождаща в ЧБ
Хайде пак да се пробвам! :)))
http://www.prikachi.com/images/319/3193319y.jpg
...и пак не мога да го закача.....
Аха, ей го на....))))
135920489130B&W.jpg - разглеждане на изо...
Източник: prikachi.com

Редактирано от автора , 07.04.2011 23:22:53

Общо взето всички добре сте се справили с ОЧЕРНЯНЕТО на кадъра....с леки изключения разбира се ....за мен най добре се е справила Елена ....продължавайте да експериментирате

Редактирано от автора , 08.04.2011 10:55:23

Това Ч/Б изглежда по-хубаво както сте го направили! На SantiAgo за сега ми харесва най-много, а на holandeca не ми се отваря картинката.

Редактирано от автора , 08.04.2011 11:36:24

Поздрави на всички ! Предложение от мен :

Използвал съм две коминации от Silver Efex Pro като Layers. Поизтрил съм на места по мой вкус от единия. След обединяването малко на места махнах малко шум и помазах мъничко по облаците където белееше.

Използвала съм Photoshop - Gradient Map, Image-Mode-Grayscale. След това избирам Flatten за обединяване на слоевете. Image-Mode-Duotone и избираме стилът, който най - много ни допада в случият съм ползвала Black и PANTONE Warm Grey 11 CVC. Накаря с Burn tool - на 2% експозиция highlights замаскирам изгорелите участъци

Редактирано от автора , 09.04.2011 15:04:51

да се разпиша и аз:

Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола