Популярни снимки за

Всички снимки

Папарашки снимки - КАК ?

Моля споделете как снимате хора, без те да забележат че ги снима някой ?
С 70-300мм вариото, става в навалицата отдалече да не се усетят че ги снимам. Обаче на по-близо се стряскат от дългия обектив и се "сковават" като чели ще ги разстрелва някой.
Предпочитам да снимам с ДСЛР-а, вместо с малката сапунерка, заради сериините снимки и възможността да стане снимката даже в МОЛ-ове и сенчести местта.
Всякакви идеи за укриване на фатоапарата в нещо като чанта, ще са добре дошли.
Предната леща на твърдия Никор 35мм Ф1.8 е с диаметър над 3 сантиметра. Та трябва някакси да не бие на очи, да не се забелязва от разни случайни хора.

Като се знам аз как ги усещам мъжете, когато се заглеждат по някоя добре изваяна мадама, и си мисля че вероятно и мен ме забелязват когато дебна с поглед дългокос обект в движение. А като се загледат в мен, четирима седнали на някоя маса пред ресторант и лицето което искам да снимам, ще си насочи и то погледа право към мен да види що ме зяпат другите.

Давайте смело и линкове към страници с полезни съвети на български, френски, английски и руски. Може и на други европейски езици, гугъл ще превежда.
Номера е да си нахален, безпардонен и готов за бягство:)
Иначе, първо питаш може ли и ако благоволят, снимаш. Разбира се, че добрите портрети стават, когато са непринудени, но пък и случайните работи рядко задоволяват критериите ни. Май повечето снимане му е майката:)
Поздрав!
Още не съм питал може ли да снимам някого.
Заставали са сами спонтанно за снимка хора като ме видят, че снимам на карнавал или на панаир или друго събитие където са дошли да се ПОКАЖАТ.
Само че то си е било по тяхна инициатива, аз не съм ги карал да го правят.

Това което ме интересува мен е да хващам истински, автентични, естествени случки или състояния на случайни хора. Да са на 100% такиви каквито са си, без режисура нито нарочно позиране.

Целта не ми е да ставам фотограф, спазващ някакви писани от други хора правила и модни тенденции на изразяване. Фотографията не ме интересува от гледна точка на художествено майсторство, притежание на скъпа техника, само процеса на снимане ( фото-лов ) ми е интересен. Ако можеха ситните сапунерки да правят снимки като АПЦ-С сензор, въобще нямаше да мъгна едно кило тежест през рамо.
В едно предаване за папараците по една от бг телевизиите, един от поканените "философи" каза че професионалните фотографи се обиждали на ПАПАРАК.
Значи на мен ми трябва да съм само успешен папарак, фотограф хич тамън не искам да ставам.
То не може всички да сме еднакви, нали.
на сони моделите( някой) са с наместване на дисплея ,т.е. апарата си стои на ремъка ,някъде около кръста ти и гледайки през дисплея отгоре ,можеш да снимаш без въобще да разберат хорицата че ги снимаш ... Аз снимам с сони ф828 и мен са ме снимали с моя фотоапарат по тоя начин ,и въобще не се бях усетил че ме снимат .. надявам се че разбра за кво ти говоря :)

Редактирано от автора , 25.08.2011 12:21:10

Мерси за включването.
Моят Никон няма въртящ се дисплей нито лайв вю.
Като застана пред някоя витрина и си сложа палеца върху спусъка, виждам че си личи че вероятно го натискам.
Пробвал съм да го нося с навит ремък около ръката и да го държа с пръстите така че да става за натискане на спусъка почти незабелязано, НО пак се усещат. Даже се побутват като чуят че щрака апарата и го сочат.
Мисля че погледът ми ме издава мигновено какви са ми намеренията. И като видят фотоапарата се стряскат.
Значи ДСЛР-а като го оставя включен не се изключва сам. А сапунерката след няколко минути си прибира зумчето и батериите й не издържат като тази на Никона. Та сапунерката не става за моментално отреагиране на непредвидена ситуация. Трябва да я пуснеш, да я чакаш да изкара зума и то птичката отлетяла.

Та мисля че цаката ще да е да успея да го скрия ДСЛР-а , да не го виждат. И ще трябва също да мога да натискам спусъка без да бъркам в чантата, защото самото движение на ръката ще привлича вниманието. И дистанционно няма Никона ми.
Абе сложна е задачката, но с ваша помощ може да измислиме нещо тарикатско и да напълниме после форума със страхотни попадения.
Eто така мисля че ще стане да го сложа в някаква чанта, може и специално направена за целта.

КЛИКНИ НА СНИМКАТА за да се отвори по-голяма

спусъка ще мога да го натискам странично държейки в долната част чантата, без да има видимо преместване на ръката ми.
Значи пред обектива трябва да има някакъв отвор, или кръгъл или правоъгълен.
Огледалото зад фотоапарата пък ще позволява да виждам резултата от снимката гледайки отгоре през отвор в чантата.

Казвайте как ви изглежда идеята ?
Критики, съвети, похвали всичко е добре дошло.

Редактирано от автора , 25.08.2011 15:43:05

хванах му цаката, качих я снимката.

Редактирано от автора , 25.08.2011 15:40:54

добре си го замислил :)
Аз също съм мислил подобен вариант , понеже нямам чантичка ,си нося апарата в една торбичка .. и някои път като пътувам в градският транспорт и се качи некоя яка мацка ми се ще да разкъсам торбичката ,колкото да се покаже малка част от обектива за да я снимам .. А един път бях на плажа и се целих в една мацка по цици :) и тя се обърна и ме видя - почуствах се много зле, даже и се извиних - помня че ме гледаше много злобно .. От тогава съм решил повече да не снимам мацки без тяхно позволение .
като искате папарашки снимки в автобуса - вземете си сапунерки - с тези големи ДСЛРи нищо папарашко няма ако не си поне с 200мм обектив
Папарашко не означава задължително да си надалече.
Папарашко е, когато го снимаш някой без той да се усеща или забелязва, навираш се в същестуването му без негово съгласие.
Ето как е определен раздела папарацци:
"Фотографии, подсмотренные фотографом, в которых объект съёмки не знал, что его снимают."
или така:
"Категория папарацци, предназначеная для фото, герои которых не подозревают о присутствии фотографа."
Иначе думата paparazzi е от италиански - http://it.wikipedia.org/wiki/Paparazzo
Хората изкарват доста пари като успеят да заснемат някоя звезда, къде е била, как е била разсъблечена, колко се е напила и т.н.

А 70-300мм обектив имам, ама предната му леща е с по-голям диаметър от 35мм обектива, та е още по-трудно да се замаскира да не бие на очи. Освен това няма да може да снима в МОЛ-ове ( големи търговски центрове ) щото на 70мм почва от ф4 а над 200мм е от Ф5 нагоре. То на Ф1.8 и ИЗО 1600 едвам се уцелва да стане някоя снимка да не е мътна или размазана или пренаситена с цветен шум, та на Ф5 ще е само ядове и резултат никакъв. И като нямам намерение да давам 4000 лв за Никон Д700, само заради едни папарашки снимки, търся начин да се справям с каквото имам вече.

Пък навън на слънце отдалече на 300мм като снимам, после като видя лицето на мадамата на компютъра и ... тя па не била същата както съм я видял с просто око на голямо разстояние. Та си е по-добре от по-близо да ги разгледа човек и да си прецени дали стават за снимане.

Редактирано от автора , 26.08.2011 11:11:22

като не си далече -снимай със сапунера - крие се в ръката удобно, или се правиш, че си разглеждаш нещо в него и снимаш... вече има сапунери до 800мм... при папарашкото снимане не задължително да ти е върха качеството - все пак това е вид репортаж. Колко ти е голяма лещата едва ли има значение ако си скрит в храстите или си на горния етаж на МОЛа и с 200/2 да снимаш едва ли те бърка.

ако искаш да вадиш пари от нещо - трябва да инвестираш... както се казва с трици маймуни не се ловят...

и най-накрая - ти просто искаш да снимаш готини мацки тайно... не говориш, че ще следиш някоя известна манекенка или певица за да направиш компромат, който наистина струва пари... а готините мацки са много - по добре ги заговаряй и после ги снимай, защото като не са известни личности - в Конституцията пише едни неща...)))
lansky

жена ми не ми разрешава да ги заговарям готините мацки, ще ме бие после, мани мани.
Пък и не снимам само мацки, понякога като видиш някой образ с особена мутра и ти се иска да го щракнеш. Ама как да му кажеш - ей monsieur искам са ти снимам смачканата кратуната ? И ако трябва да го питаш дали е съгласен да го показваш после на български и руски сайтове, хептем няма да се навие.

Значи като ги снимаш без да знаят, ловиш моменти които няма как да станат като нагласена, режисирана снимка. Пример:

Мислиш ли че ще се навие тая да позира с позинала уста и как ще му обясниш на оня какво изражение да изкара на лицето му ? Няма никакъв шанс да стане с нарочно позиране.

А на конституцията аз не съм подвластен, тя важи само на територията на бг.
.

Редактирано от автора , 26.08.2011 14:01:41

че то ако си в чужбина е още по-зле работата - и там имат конституции, само че ги прилагат за разлика от Бг... та още повече внимавай.
Еми то аз затова ги пускам снимките на бг и ру сайтове, та няма страшно.
Вижте какво може да го сполети папарака:
http://www.vbox7.com/play:d8904f85
тоя vbox7 при мене никога не е работил както трябва, нема никой, а когато има прекъсва и после нищоооооооооооо
Една тренировъчна, днес в ресторанта

значи понякога си трябва да е по-високо фотоапарата.
ей от тази снимка много пари ще извадиш )))

само не разбирам за какво са ти такива снимки - нито композиция, нито качество, кропил си някак... сигурен ли си, че не ти доставя по-голямо удоволствие тръпката да не те хванат, отколкото самото снимане?
Щастието не е в парите.
От фотографска композиция не искам да разбирам. Моите снимки си ги орязвам "на вкус", както ми скимне.
Да няма шум е добре, ама на ИЗО 800 и при такиви лапти, толкова може моят Никон.
Това което ми доставя удоволствие е фото-ловът на моменти. Например, чисто гола с гръб към мен на плажа, за да тръгна да я снимам ще трябва да е красавица голяма. Обаче грозничка с къса поличка и малко игрив вятър, това вече е друга работа. Ловиш момент на нещо интересно за определена категория публика. Като я пуснеш после снимката на братушките и се радват и коментират и гласуват. Веселба да става.
сега не ми се рови,ама не е толкоз сложно ,да и що ти е да са папарашки ?
За да се фукам че съм уловил страхотни моменти и че са 100% истина, без нищо позирано нарочно или уговаряно предварително.
За да съм различен от другите притежатели на снимачки. Да не вървя по утъпканите пейзажни пътеки и да не прахосвам пари на вятъра за студийно оборудване.

А иначе, ако разполагаш с два три синджира роби и ми ги даваш на заем да ги снимам , както аз искам, тогава може и артЪ да правиме, ехеее ...

п.п.
ти не си ли разбрал че, като те види някой че го снимаш и снимката не става ?
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола