Популярни снимки за

Всички снимки

Я ли съм тъпия, или Архимед

Вчера жега мор, а аз снимам на мотокрос в Самоков.
Слушам моторен рев, и не вярвам на очите си. Еврика ! Удари ме една нютонова ябълка под бора и разчовърка слънчасалият ми мозък.
По отсрещният склон на "Ридо" на галоп се катери един кон, мъчен от товар цяла тумба млади цигани в каруцата
Аз имам едно МЗ с 18 конски сили. На тоя байр ще ме тегли само мене.
Да, Архимед ли е бил тъп, аз ли съм дебел, или конете по негово време са били като зайци.
Ей, 18 коня ако ме теглят...ще ме качат на Еверест
Мдааа.
Видео споделяне / VBOX7
Източник: vbox7.com
не разбрах за архимед какво общо има... иначе от уикипедия...

Исторически погледнато под конска сила се е разбирало средно необходимата постоянна мощност на един работен кон, за да задвижва една мелница. На практика един кон при движение в галоп или при прескачане на препятствия кратковременно развива мощност от около 20 к. с.

та МЗтката с 18 коня може и да се озори по баира )))

1 к. с. = 75 kgf · m/s = 735,498 75 W
Тази мощност съответства приблизително на мощността на кон, който тегли 500-килограмова кола нагоре по път с 10-процентов наклон със скорост на пешеходец (5,4 km/h).

Уви, имам и Тула с 200cc и пак толко к.с., но тя не тегли дори колкото МЗ-то. Това е така, защото гумите и са дебели като на Татра
Та .... колко цола са гумите на тая 500 кг. кола ? Лагеровани ли са? Напомпани ли са ? А по асфалт ли? Само тия факти коренно променят необходимата теглителна сила - който е бутал мотор по нанагорнище знае, а аз много много добре, щото имам 5
Разбира се, че тая история с к.с. е пълен боклук , и вече отречена- и в енциклопедията го пише.
Та Архимед си е умен. Мислех си, че той е автора...но уви, съвсем друг тъпанар е
Освен това, два крака качват човек и по алпииски височини, там където и мотор от доста повече к.с. не може !? А и да ги има, няма да има необходимото вцепление по отвеса, ако не е със засилка и за кратко р-е.
Какво значи това?
Ами човек има неограничено количество от предавки, не са само 5, а и най-зацепващите гуми
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола