Популярни снимки за

Всички снимки

Фотоваканция 2011, Голямата награда - Плагиятство ли е или взимане на идеи :)

Редактирано от администратор , 13.09.2011 11:43:02

Пускам пак темата и се надявам да остане малко по-дълго
От вчера си задавам няколко въпроса, които искам да споделя с вас и да чуя вашата позиция.
Разбра се, че снимката спечелила голямата награда на Фотоваканция 2011

е взета едно към едно като идея, изпълнение и т.н. от

http://1x.com/photo/34384/portfolio/15797
Та се питам:
Кой е виновен? - журито, майката или детето
Трябва ли да се отнеме наградата!
Трябва ли да се върнат парите? А те не са никак малко!
Може ли да се оправдаме, че не сме виждали снимката и т.н.
Мен лично много ме впечатли факта, че дори краката на момичетата са кръстосани
Ако ви се чете повече
http://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&t=1370138&i=1370138&offset=0

Редактирано от автора , 13.09.2011 10:21:55

"До Димитрина Василева /DeePPaSSion/.
Бих желал сега да чета хвалебствия и да вдигаме наздравици за успеха на варненци, но ситуацията ме хваща за гърлото. Пиша ти, като твой пръв учител по фотография, с гордост за твоите успехи и болка за ситуацията в момента. Някой здраво поплюха, „приятелите“ застанаха в отбранителна позиция, но никой до този момент не каза простичко и ясно какво да се прави, за да можем да вървим с гордо вдингнати глави. Да, една от основните задачи на Варненско фотографско общество е защита на авторството и за това сега то трябва да бъде защитено. В уроците си винаги съм казвал, че е добре фотографът като художник да умее да възпроизвежда картини на големите майстори, но само докато се обучава. Да не ги счита за свои произведения и да не ги представя като такива. Какво да се прави сега? Организаторите на Фотоваканция, в лицето на Емануил Трейман, съгурно пазят протоколите от журирането. Предоставя им се наградата за връчване на следващия събрал най-много точки. Ще запазим достойнството на Варненската група и на Фотоваканция. Да замълчим с наведени глави или да кажем, че не ни интересува, не е добре. Зара ще е малко тъжна и наранена, но ще бъде добър урок за “copy-paste” поколението. След това админите могат да закриват темата."

Re: Фотоваканция 2011 + VS -
Автор: nenov
Дата: 13-09-11 10:23

http://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&t=1370138&i=1370138&offset=75

Редактирано от администратор , 13.09.2011 11:43:48

Между другото като видях снимката се сетих за една серия кадри на една авторка с подобен сюжет ,рисувани на асфалта сюжети с включена човешка фигура ,в случая снимката на Ал.Шмид е тотално копиране на идеята
Според мен идеята за снимката е на някой възрастен/вероятно родителя на детето/ ,а реализацията е на детето.Естествено подобно тактика на плагиатство лесно остава непорицана поради факта ,че автора е дете и снизхождението на възрастните е по силно от ... критичността и обективността в ситуацията.
За мен това е тотално копиране на идея и детайли .... не знаех ,че е наградена снимка ,просто мислех ,ме е някакъв реверанс за добре направена снимка от дете ,някакво невинно поощрение ,но това явно плагиатстване да спечели голямата награда бих квалифицирал ,като голямо недоразумение ... даже се учудвам как никой от присъстващите на конкурса фотографи с познания и виждане във съвременната фотография не е възразил на избора на журито
Надига ми се от конкурси! Поредното недоразумение Добре, че се намери човек, да го напише! Не така, неее
Просто са подценили са интелекта на българските фотографи :)) "Авторите" са преценили, че никой няма да се разтърси из нета...

Редактирано от автора , 13.09.2011 11:11:16

Ееее не...вчера много ме зарадва това дете с голямата награда...Как може такова нещо и то на Фото ваканция
Време е за извинения... ИСКРЕНИ извинения!

От страна на организатора и от страна на журито.

Авторите, които се опитваха в едно непейзажно време да заснемат пейзаж на място; авторите, които се опитваха да запечатат момент от фотоваканцията (с едно изключение), моделите, които с часове стояха във водата, осветени с отражатели и светкавици. Всички те НЕ бяха представени в селекцията на журито... и бяха разочаровани. Изместени от много фотошоп, брутални изображения, ФИАП-овски клишета... и много огорчение.

Не искам да нападам никой, защото знам, че от това няма да излезе нищо позитивно, но искам да заявя "ЦАРЯ Е ГОЛ" .

Крайно време е да спрем да се кланяме на чужди идоли и да мислим, че ФИАП е нещо като НАТО. Просто заместваме едни клишета с други. Трябва да имаме достойнство и самоуважение и да заявим, че не желаем да ни взимат за аборигени, да имаме свое мнение и да го отстояваме... тогава и другите ще ни уважават...
Идей се крадът винаги. Както е казал Пикасо "... добрият артист копира, а истинския краде ...". За съжаление в България няма законодателство за кражба на идей, както в САЩ и някой Европейски страни. Всеки от нас малко или много се е вдъхновявал от ярки произведения на изкуството и дори помъничко е открадвал идей. Проблемът не е в това да взаимстваш идея, а да я пресъздадеш по свой начин, така, че тя да е различна от оригинала, а дори понякога и по-добра. В сучая с Фотоваканция 2001 си е чисто плагиятство. Не е виновно детето, а този който го е подтикнал към това. Виновно е и журито, защото си е затворило очито, или защото е трябвало така да бъде, по онзи другия начин ...
Тук без съмнение става въпрос за предварително избран победител, на който е възложено да "измисли" някакво сполучливо плъгиатство от дълбочините на идейната фотография по света. Но той се е оказал повече глупав, отколкото предпазлив... А решението е просто, всеки уважаващ себе си творец, трябва да работи за критерия си. Защото високият вътрешен критерий не би го отпратил на подобни конкурси, потъващи в забвение след следващите две издания...
Голям купон тая Фотоваканция наистина...

Ееее аз Ви казах предварително,че ще е голям купон и да дойдете! Не сега да си с глупости!
Голям смях!!!
От: ZimendeN ти пък шо са смеиш ,кат си втория профил на фаерфайтъра
Ау, защо пусна линк към онзи селективен форум. Такива култивирани породи са кулминирали вече там, че се чустват направо удобно. "Сега виновни излязаха не крадците, а тези които ги разкриха. " Не бях го чел от години защото ми се гади, но помислих, че там ще открия истината, "Да видим" си казах... и отворих линка. А колко ми е позната ситуацията, като активен борец...бивш.Нищо ново ! От шуробаджанашки градители на темели като се мине до мазачи, замазвачи, фугирачи и полировачи, отклонители на вниманието и...се стигне до контранападатели....и накрая става правият крив, правият виновен, правият изяден....кривият "анонимен" направо, и оправдаван. "Кротките" овце станали още "по-милосърдни" и по - дашни на добрина и прошка...въпреки ауу, острите им зъби към правият -ДОНОСНИКА. Нека гинат там..
Жалко за новите наивни и искрени души, които виждам да се чудят в потрес и да не могат да повярват на ситуацията (не на случилото се, а на случващото се в обсъждането). Нека са живи и здрави и с ИСТИНАТА винаги напред !
Иначе за наградите....уф, бях се скапал да участвам по бг. конкурси, с голяма амбиция , мерак, средства и време. Е, установих, че дето има парса там чичовото винаги е намърдано на всяка цена. Ако няма парса, е ... печелил съм и аз дори.
П.П. честно казвам ....издрайфах се ,. вярно, много риба хапнах, ама ...
П.П. когато се оставят участниците на самотек да избират първи - то става най-активният приятел ... фотографията не играе роля, а и тя не може да се прецени никак от средноаритметичното на масата.
Когато бг. жури избира победител ... е тогава Ъбсурда е още по-голям.
Засега е така. Затова ми е през. Не гледам, и не участвам....еле пъ във вАрна.

Редактирано от автора , 13.09.2011 21:56:50

Пука му на някой за всичките тия скандални работи. Едната снимка плагиат /пък и в нарушение на правилата класирана при големите/. Другата с кенефа колкото и да е арт е пълна кичозна дупка на геврек, а тая със заека, дето го държи някакъв културист травестит направо ме уби със замисъл и излъчване. В крайна сметка голямата награда на Фотоваканция заслужава Калина, толкова труд и емоция бе въплътена в нейното слайдшоу - без грим и фотошоп, просто уловено на макс НАСТРОЕНИЕ !!!!!! Браво Калина!!!

Редактирано от автора , 13.09.2011 22:06:36

Mobby_Dick
Ако ви е кеф фотографията, пълни ви, тревожи ви, ... живеете с нея, ... не си разваляйте кефа с далавери. Не участваите и не съучастваите дори коствено в тях - дори с премълчаване
Фотографията не е колективно занимание, нито нещо от което ще се получи на момента признание.
Както всичко в живота, ако се наведеш веднъж ... живота ти става стерилен и импотентен. Няма ги идеите, страстта ...а идва страха от това , че ще те разкрият колкото по-дълбоко пропадаш., а то става по-явно

Наведи Се - Рамщайн (превод)
Видео споделяне / VBOX7
Източник: vbox7.com

Ще кажа още нещо тривиално.
На запад имиджа е нещо, по-силно от парите и живота! Изложиш ли се - сриваш се за поколения.
Тук имидж е нещо, което се търгува за стотинки. Може би, защото и толкова струва и само името му е така.

В България по новини, медии и прояви се спрягат и канят само шепа ограничени имена "интелектуалци" (антикомунисти с корени в комунизма обаче), факири във всяка интелектуална област, вкл. и искуство, поробители на културата и искуствата. Няма значение как и защо постоянно се излагат, че често топят човката де им падне - на първа пак са все те, и то от оня строй та досега. Затова и продукцията е .....

Редактирано от автора , 13.09.2011 22:28:40

Mobby_Dick

Редактирано от автора , 13.09.2011 22:59:00

Mobby_Dick: По-добре не може да се каже! Предполагам че много хора мислят като теб, иначе нещата изглеждат неспасяеми за десетилетия напред. А не трябва да е така. Защото пропадането едва сега започва...
Наградени снимки на Фотоваканция 2011
Голямата награда:
Любомир Сергеев - 8888/3 лв

Марин Каревалов - 8888/3 лв

Награда на фондация Трейман - Вили Тодорова - vilis

Димитрина Василева - Награда на Одесос Колор

Антони Генов - награда на хотел Панорама Равногор

Пламен Михайлов- AzzY награда на хотел Панорама Равногор

Честито!
Специални поздрави за vilis, AzzY и masteral!

Не разбрахме, коя е снимката на masteral, която е станала снимка на Публиката!
Още не знаем какво става със Голямата награда на детето и дали журито си е ревизирало решението след скандала.

Редактирано от администратор , 14.09.2011 07:46:28

Редактирано от автора , 15.09.2011 09:45:04

Ако ме питате мен , да избера 1 снимка от 3 те наградени , ще избера снимката на Зара , понеже е правена на фотоваканция
Снимка правена извън фотоваканция , за мен не би трябвало да е в конкурса
За кенефа с голата мацка е ясно Хамериканците за пореден пън ни го показаха , че сме си един кенеф
Едиснвено съжалявам , че цялата помия която изляхме и негативизъм и включително и аз е върхуорганизаторите , за които съм им благодарен , че все пак се състоя това събитие , така ще си вземем поука
Димитрина няма проблем да върне 1/3 от 8888 , но тогава и другите трябва да ги върнат и да се прегласува и ще затънем още повече в лайната
Добре де Гаф-е ,в такъв случай следващата фотоваканция взимам дъщеря ми с мен /тя е на годините на Зара/ правя там на място 10-на кадъра ама тотални копия / като идеи и реализация /на топ кадри от 1x.com ,избирам три кадъра обработвам ги аз ,но ги пускам от името на дъщеря ми ,та ако ме хванат да не ям аз "шамарите" и ... няма как да не впечатля журито със свежи идеи и реализация подкрепени с невинната детска визия на авторката
е това похвално ли е ,морално ли е ,и коректно ли е спрямо другите около мен !??
а иначе съм съгласен ,че някои кадри са предварително подготвени за конкурса на фотоваканция ,съвременните средства за манипулиране на снимки позволяват това
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола