За да коментирате, моля, влезте в профила
си!
Здравейте имам един въпрос...Някой знае ли - как може да се изведе дата и час в/у направените снимки?!?...Гледах инструкцията, но не намерих нищо подобно, освен как да сверя датата и часа...Предварително благодаря
Не се занимаваи с глупости а ходи да снимаш, пък после качи нещо да ти се порадваме.....
Редактирано от автора , 20.10.2011 13:54:20
Ако този апарат не те устройва,продай ми го ,ще му сложа и дата и час ...
Разбирам гневните ви словоизлияния /deadlirics теб визирам/, за съжаление апарата не е мой, просто се опитвам да бъда полезна на приятел, който не разбира от фотография и не е запален, но въпреки това си взе Nikon D90 заради газарията и явно желае да го ползва като обикновено апаратче от "клас 100лв". Разберете, просто се опитвам да бъда полезна, аз също не харесвам тази практика с датата и часа /малко ми е селско/, ама...
Страници 152 и 155 от ръководството,ако го нямате на БГ да го дам на мейла !
neda_sb@mail.bg Много ти благодаря :)
Датата и часа се записват автоматично в EXIF-а на файла. Отпечатват се на снимката в процеса на печат (било от апарата (както ти е казал Jingo), било от фотошоп, било от кепчъра). Просто се чеква съответното квадратче.
Вариант за отпечатване върху самото JPG изображение в апарата няма. Ако това е необходимо за конкретно приложение (застрахователен офис например) е по-добре да се използва компактен апарат или при пост обработката да се отпечата допълнително.
За фотографско приложение обаче отпечатването на датата върху самото изображение е недопустимо! В много фотографски сайтове такива снимки се трият без предупреждение.
Вариант за отпечатване върху самото JPG изображение в апарата няма. Ако това е необходимо за конкретно приложение (застрахователен офис например) е по-добре да се използва компактен апарат или при пост обработката да се отпечата допълнително.
За фотографско приложение обаче отпечатването на датата върху самото изображение е недопустимо! В много фотографски сайтове такива снимки се трият без предупреждение.
Благодаря :)
Не разбрах защо моето мнение е разбрано като гневно. Съвсем кратко и добронамерено споделих мнение. И наистина ми се иска да видя снимки на автора.
:) За съжаление нямам финансовата възможност да се снабдя с подобаващ апарат, за да снимам.../колко и много да го желая, защото обожавам хубавата фотография/...затова събирам мнения и знания от хора като вас, които знаят какво правят и как да го правят...съжалявам deadlirics за погрешното си впечатление :) Когато имам възможност и аз да снимам със собствена техника - ще видиш и мои снимки :) УСПЕХ НА ВСИЧКИ ВЪВ ВСИЧКО :)
Но специално за теб ще кача снимки правени в ученическите ми години, т.е. преди около 5 години...и с един смотан Canon http://www.dpreview.com/products/canon/compacts/canon_a420
Редактирано от автора , 20.10.2011 14:18:22
Byrzinska: Аз снимам с фотоапарат произведен преди 8-9 години, Веста снима със сапунер, много други хора снимат с каквото имат, някои дори със телефон. Това е сайт за споделяне на фотография и се радваме на всякакви снимки. Относно моите Коментари : много рядко ще видиш такъв , дори и да видиш ще е по скоро критичен. Но това не трябва да те пали, критиката дори и неподходящата изгражда автора....
Deadlirics...съгласих се, че си прав още при предния ти коментар :) Между другото имаш уникални снимки...Надявам се някой ден и аз да съм се усъвършенствала толкова! Лек и усмихнат ден от мен
Д90+18-70мм.+4гб. карта за 1100 лв. техниката е в перфектно състояние. 0882 285 861
За да коментирате, моля, влезте в профила си!