Популярни снимки за

Всички снимки

На сцената - Симитли 2012

току що седнах да си прегледам кадрите от вчера ,от ІХ Международен фестивал на кукерските и маскарадните игри Симитли 2012,много кадри много нещо ,а и много фотографи се събрахме ,повечето никонци ,тук там някой вражалец с канон - имаше и скромно петакско- олимпуско присъствие
Мисля е че се получи фотозабавление ,аз лично направих около 1000 кадъра ,имаше и колеги с които втепаха 16 гиги кукери ,че и отгоре ,а имаше и пазарджиклии с умрели батерии ,и измръзнали софияни
Пускам темата за да покажем настроението не само с кадри претендиращи худ. стойност ,но и с други ,показващи интересни моменти от празника ,които инак не бихме пуснали
и така ...
кукерския фест започна вместо в 10.00 в 10.40 ,и докато дузината купи ,гордо очакваха победителите в категориите

около стадиона където бе мероприятието запушиха скари ,които с ароматния си дим замъглиха визията на мърлявата престилка на чичо готвач

в идинайсе без двайсе след кратка реч на кмета Апостол Апостолов ,по пътеката на славата първи потеглиха Банцкалии

Банската група е група с традиции ... и младо присъствие

сега некой да не каже ,че банцкалииките са много мургави и веждалийки ,сред играорките имаше и бели убавици
Браво, Файтър! Да видим и ние купона, веселбата ...
Използвам момента да благодаря на firefighter , за организацията и въобще за възможността да снимаме в центъра на събитието!
Много снимки,много нещо..
в началото... - Снимка - 4CoolPics.com...
Източник: 4coolpics.com

Редактирано от автора , 15.01.2012 17:38:40

всички групи имаха музика съставена основно от два тъпана и две зурни ,достатъчни да създадат звук шашкащ несвикналото ухо на гражданите и създаващи музикална атмосфера на сцената

мен най ме кефеха младите кукерчета

и оригиналните кукерски маски и костуми ,наричани по нашия край - Бабугерски

те както е известно ,в повечето случаи се правят от кози и овчи кожи ,като най се цени козината на стар пръч ,която е и доста миризлива,затуй горната част на маскировачния костюм се сваля през време

инак не се диша

не по малко интересни са и ритуалите/сценките/ които се разиграват на сцената,най популярни са сватбените и годежни ритуали ,традиционни дейности - вършитба,оране ,гроздобер и тн ,но общо взето навсякъде на сцената си донася и раздава питка,вино и ракия и дребни сладки

тъй като фестивала продължава дълго н.в. фотографа също огладнява и аз също похапвах от питките на сцената ,направи ми впечатление ,че един COOL-ега ,видим на снимката по долу ,доста често опитва питката

тоя със светкавицата... та същия ,явно беше пропуснал закуската щот изяде половината питка и бабата хукна ужасена

аз през това време снимах група шантонерки /леки моми/

и така с крайчеца на окото забелязах лапащия питка колега и реших да уредя гладуващия и със зрелище,свирнах на шантажа да му скочи ,като ги уверих ,че щом и никонец е мераклия и му е корав обектива

шантонерките го награбиха ,като особено агресивна бе розовокосата ,гладко обръсната мома

колегата обаче изрази предпочитания към брюнетките

явно младежа с никона не се нави на тройка щот бе свален насила на тревата на стадиона

и момите му се накачиха

отнякъде се домъкна една баба ,стара ала мераклийка

таман да доди нейния ред и охраната доде та отърва колегата от изнасилване

Редактирано от автора , 15.01.2012 20:09:48

Малии, на косъм се е отървал никонеца. Голема веселба е паднало
Специална благодарност на firefighter за организацията на фото-събитието Симитли 2012. Аз за пръв път присъствам и ми беше много интересно. Освен това на такива сбирки се виждаме, което е много важно. А за фоторепортажа нямам думи. Точно предава цялостното настроение и емоции от този чудесен фестивал.
Тенк Ю бат' Венци, всичко беше на 6 както обикновено

Само за протокола да отбележа, че канонската група беше солидна и като брой и като представяне и не отстъпваше на никонианците. Лично в нашата групичка имахме никонианец (г-н Дуни Уанли), който горещо съжаляваше, че е предал правата канонска вяра и сериозно обмисляше завръщането към истината
Браво на бат' Венци за пореден път отлична организация. За протокола... и едно Сони ми се мерна
Бат'Венци благодарско големо!Просто отлично организация ,събитие а и за времето се бе погрижил!
От името на гореспоменатите измръзнали софиянци - имаше с какво да се сгреем и не без участието на Венци
и без апарат да остана, пак ще дойда
и така продължавам с някои от атракциите на кукфеста в Симитлий,
на мен ми хвана окото постановката - Стара баба тъче черги

фотографите бяха доста и понякога навлизаха в зоната на дефилиране и затова кукерите гръмваха по някой

кокофреша ,според мен направи грешка снимайки със светкавица ,щот шантонерките се впечатляваха от светканията и гъзарската жълточерна каишка Никон и му налитаха кат мехи на мед

ааз обаче забелязах че докато коко страстно пазеше никона и с пълзешком се измъкваше от набезите на шантонерките

,един канонец

/в червено горе на снимката/ с ехидна усмивка щракаше ,без да се досеща ,че съдбата във вид на доктор Хаус и чаровната му асистентка

щеше да му забие една 50кубикова инжекция ,профилактично

сещайте се къде
след като доктор Хаус си свърши работата ,забелязах че канонаджията не е сам ,придружаваше го една COOLежка която от стрес потърси шепа хапчета от смешната помощ

те не помогнаха и се наложи доктор Хаус и нея да боцне с инжекциона

добре че инжекцията помогна щот инак идваше ред на

двете малки санитарки и тате с пушката
....... като казах малки ,се сетих за най малкия участник във феста - едно бебе на количка ,возена от тате и неговата мама

това бебе бе кротко ,докато някой не му даде да пие вино /имунобор/ и ракия/скоросмъртница­/ ...и според мен това бе SMURFF-а ... някакси тази комбинация не му понесе на кроткия нрав

и бебо хукна по стадиона

зорлем го укротиха

на особен интерес се радваше ,групата мургави роми с униформи на БНАармия

с помощта на шантонерките те с нескриван ентусиазъм пресъздадоха епизоди от войнишкото ежедневие на бившите Трудови Войски ,или както му викат - КЕЧА

коронния им номер бе позата "трудовашка количка"

и позата - новобрански ласки с куче

та така имаше интересни постановки ,стряскащи пуританите и почитателите на Българските фолклорни кукерски традиции - нещо като Ню Уейв или Кукер Рап ...баа ли го
но да се върна на темата - най - популярната постановка бе - българска сватба
най напред идваха орисниците и гостите

след тях младите

по традиция ,булката също е преоблечен и напудрен мъж

които след като ги венчае дедо Поп

за де се уверим благочестиво ,че инвитрото няма да има почитатели ги карат да се целуват

после се пие вино ,руча се питка

и идва ред на празненствата ,оро се вие извива

както вече споменах музиката е основно от зурни и тъпанье,като на феста бяха най известните - например майстор зурнаджията Демир Куртов /горе на снимката с червена стрелка и долу на снимката/

Демир е толкова известен по Родопите ,че на сватба взима хонорар колкото струва моят Никон Д700
От тъпанджиите пък най- известен бе моят модел Мънзаро от Петрич

на снимката вдясно ,
и тука отдолу в средата
Много забавна и интересна тема! Чудесно си пресъздал обстановката на фестивала! Благодаря за организацията прекарахме СТРАХотно
Браво за репортажа,страхотен е!Трижди съжалих,че не съм бил!:)
има още ,ама нека и COOL-егите да се включат
Е ти описа нагледно на 100% събитието
Преживяването беше страхотно. Смятам всички се наснимаха доволно, изключителен беше шанса за свободно движение между участниците. Сигурно сме побъркали видеоекипите, които заснемаха също.

Лично аз съжалявам че "гарнизонката" ми беше разписана "без преспиване" този път. Благодаря за Венци за организацията и до нови скорошни срещи.
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола