За да коментирате, моля, влезте в профила
си!
Здравейте - предварително се извинявам, ако ви губя времето с дебилните си въпроси, но не мога да разбера едно...Имам този апарат с тези обективи:
Фотоапарати:
Canon PowerShot A420
Nikon D3000
Обективи:
AF-S DX VR Zoom-Nikkor 55-200mm f/4-5.6G IF-ED
AF-S DX Zoom-Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G VR
Когато снимам пейзажи в далечината детайлността е много зле, особено ако искам да снимам красиво небе, та въпроса ми е: От апарата ли е, от обективите или поради все още слабите ми знания в областта на фотографията? Просто искам да знам дали не съм направила лош избор с покупката на апарата. Предварително благодаря на тези, които ще ми обърнат внимание И се надявам причината да е в мен, понеже е поправима
Фотоапарати:
Canon PowerShot A420
Nikon D3000
Обективи:
AF-S DX VR Zoom-Nikkor 55-200mm f/4-5.6G IF-ED
AF-S DX Zoom-Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G VR
Когато снимам пейзажи в далечината детайлността е много зле, особено ако искам да снимам красиво небе, та въпроса ми е: От апарата ли е, от обективите или поради все още слабите ми знания в областта на фотографията? Просто искам да знам дали не съм направила лош избор с покупката на апарата. Предварително благодаря на тези, които ще ми обърнат внимание И се надявам причината да е в мен, понеже е поправима
Много е вероятно проблема да е повече в теб. Въпроса е че така на раздумка в нета трудно може да помогнеш на някои. Няколко съвета от мен : снимаи задължително от статив, снимаи с по затворени бленди(8-10-12), снимаи с възможно наи-ниски скорости. В апарата има още толкова много дреболиики за донагласяне че направо си е .....
Наи-важното: изключи всички автоматични режими...
Наи-важното: изключи всички автоматични режими...
Аз не бих взел нито този апарат, нито тези обективи! Помня предишната ти тема и не разбирам, защо накрая реши да вземеш тази комбинация. Единственият плюс на тази комбинация е цената... оттам нататък почват минусите.
Хубавата новина за теб е, че това все пак е DSLR, и като такъв има потенциала да направи по-добра снимка от сапунерките... в момента го ограничаваш ти, а не той теб! Противно на повечето мнения пейзажа е труден жанр и нещата не стават между другото... някои неща се учат бързо, за други трябва доста повече време...
Бях ти обърнал внимание преди време върху подготовката на изображенията за качване в нета... надявам се вече да си наясно с този процес.
Ето ти и един много прост и бърз съвет: СНИМАЙ В RAW (NEF) !
Хубавата новина за теб е, че това все пак е DSLR, и като такъв има потенциала да направи по-добра снимка от сапунерките... в момента го ограничаваш ти, а не той теб! Противно на повечето мнения пейзажа е труден жанр и нещата не стават между другото... някои неща се учат бързо, за други трябва доста повече време...
Бях ти обърнал внимание преди време върху подготовката на изображенията за качване в нета... надявам се вече да си наясно с този процес.
Ето ти и един много прост и бърз съвет: СНИМАЙ В RAW (NEF) !
kokofresha: Само за тази комбинация имах пари, даже ги нямах...ще си го изплащам...успокоявам се с мисълта, че все от някъде се започва :)
А относно NEF формата, последните дни точно с това се занимавам, разбрах, че е най-добрия формат за снимане, сега търся и програма за отваряне и конвертиране.Странно е че навсякъде пишат, че изображенията се отварят и във Photoshop, но при мен не се получава с CS2-ка съм...МНОГООООО ИМАМ ДА УЧА...МАЛКО, ПО МАЛКО...
А относно NEF формата, последните дни точно с това се занимавам, разбрах, че е най-добрия формат за снимане, сега търся и програма за отваряне и конвертиране.Странно е че навсякъде пишат, че изображенията се отварят и във Photoshop, но при мен не се получава с CS2-ка съм...МНОГООООО ИМАМ ДА УЧА...МАЛКО, ПО МАЛКО...
Не е трябвало да взимаш втория обектив... щеше да спестиш пари... ама както и да е... за момента това е не проблем :))
За конверторите: View NX2 е безплатен фирмен конвертор... би трябвало дори да го има на диска с фотоапарата.
За фотошопа: ще ти трябва по-нова версия и съответния плъгин ACR
Capture NX2 : фирменият редактор на Никон...
По принцип позиции 2 и 3 са платени програми...
За конверторите: View NX2 е безплатен фирмен конвертор... би трябвало дори да го има на диска с фотоапарата.
За фотошопа: ще ти трябва по-нова версия и съответния плъгин ACR
Capture NX2 : фирменият редактор на Никон...
По принцип позиции 2 и 3 са платени програми...
Аз го взех на примоция за 999лв Не съм тотално набутана Просто се повлиях от приятел, който прави много хубави снимки и има Nikon D90, той от години се занимава с това и един път ми каза, че тялото не е толкова важно, важното било да е със сменяеми обективи.... и аз затова така се подведох, ма... здраве да е
Ами....уж си инсталирах Photoshop CS3 с Camera Raw нещо си и файловете ми с разширение .NEF отново не се отварят във Photoshop...Дава ми някаква грешка... Луда работа...
chiphead: Благодаря, но не ми отваря страницата...
adobe camera raw download - у гугле - гледаш си версията, сваляш си ъпдейта - безплатен е :)
Моя апарат го няма в листа за Photoshop CS3
Започнах да се отчайвам, трябва ми Photoshop CS4, а компа ми не е достатъчно мощен за него За CS3 няма плъгин за Nikon D3000...Нямам думи...
И какво се предполага, че трябва да направя? Не разбрах... И по-рано бях попаднала на този сайт...не видях нещо полезно...
Редактирано от автора , 02.02.2012 15:13:24
Няма начин да работя във Photoshop CS3 с Nikon D3000 Нали?!? В NEF формат имам предвид.
Редактирано от автора , 02.02.2012 16:13:28
За да четеш NEF файловете от Д3000, ще ти трябва ACR 5.5 , който пък иска Photoshop CS4. Тъй пише в страницата на Adobe... съжалявам...
Ако не можеш да подкараш ЦС4 на твоята машина... по-горе съм ти написал много добри решения. View NX2 е много добър файлов менажер за снимки в NEF формат... може би няма да повярваш, но превюто на снимката, което ще ти предложи е много по-добро от това, което би видяла в Bridge CS3. От него можеш да конвертираш в TIFF, който после да си обработваш в фотошоп. Можеш да правиш и елементарни корекции в Вюъра (но ефективни: бял баланс, екпозиция, пикчър контрол...).
Ако не можеш да подкараш ЦС4 на твоята машина... по-горе съм ти написал много добри решения. View NX2 е много добър файлов менажер за снимки в NEF формат... може би няма да повярваш, но превюто на снимката, което ще ти предложи е много по-добро от това, което би видяла в Bridge CS3. От него можеш да конвертираш в TIFF, който после да си обработваш в фотошоп. Можеш да правиш и елементарни корекции в Вюъра (но ефективни: бял баланс, екпозиция, пикчър контрол...).
Да, имам го View NX2, но като конвертирам в TIFF, файла става с големина около 60МВ...Но явно това ще е начина...Благодаря ти
мдам 60 меги е нормално като че ли за тифче
Благодаря на всички, които се опитаха да помогнат
За да коментирате, моля, влезте в профила си!