За да коментирате, моля, влезте в профила
си!
Здравейте,
Реших да споделя малко ценна/важна информация за новия и дългоочакван Nikon D600, full frame DSLR, тъй като съм сигурен, че много от любителите на Nikon в момента са насочили вниманието си именно към него.
Фотоапаратът е великолепен и поне в моя случай надхвърля всички очаквания за качество, „поведение”, удобство, характеристики, функции и т.н., но има и един неприятен фабричен проблем: някои бройки D600 разпръскват смазочен материал върху low pass филтъра на сензора по време на снимки, което води до влошено качество и точици по изображенията. Подобен проблем имаше при D7000, а и дори при D800. Между другото, мнозина казват, че D600 превъзхожда D800 и дори D4, но D4 не съм и докосвал, така че не знам.
Интернет пространството започва постепенно да се осъзнава, но когато още преди повече от седмица писах на Nikon, никой нищо не пожела да признае по въпроса. И Canon са имали подобен проблем, но те поне си признаха и дори се извиниха на клиентите. От статистическа гледна точка, вероятността даден D600 да има този проблем е по-висока, ако серийният номер започва с 300, както е в моя случай. Така че ако ще купувате D600, обърнете внимание и на този момент, като същевременно информирайте продавача за проблема и предварително се договорете за подмяна или пък нещо друго, при положение че възникне този проблем. Естествено, почистването на сензора не е кой знае колко трудно, но за апарат от такъв клас е малко нелепо да създава такива проблеми и то още от самото начало, чисто нов.
Поздрави, T.
Реших да споделя малко ценна/важна информация за новия и дългоочакван Nikon D600, full frame DSLR, тъй като съм сигурен, че много от любителите на Nikon в момента са насочили вниманието си именно към него.
Фотоапаратът е великолепен и поне в моя случай надхвърля всички очаквания за качество, „поведение”, удобство, характеристики, функции и т.н., но има и един неприятен фабричен проблем: някои бройки D600 разпръскват смазочен материал върху low pass филтъра на сензора по време на снимки, което води до влошено качество и точици по изображенията. Подобен проблем имаше при D7000, а и дори при D800. Между другото, мнозина казват, че D600 превъзхожда D800 и дори D4, но D4 не съм и докосвал, така че не знам.
Интернет пространството започва постепенно да се осъзнава, но когато още преди повече от седмица писах на Nikon, никой нищо не пожела да признае по въпроса. И Canon са имали подобен проблем, но те поне си признаха и дори се извиниха на клиентите. От статистическа гледна точка, вероятността даден D600 да има този проблем е по-висока, ако серийният номер започва с 300, както е в моя случай. Така че ако ще купувате D600, обърнете внимание и на този момент, като същевременно информирайте продавача за проблема и предварително се договорете за подмяна или пък нещо друго, при положение че възникне този проблем. Естествено, почистването на сензора не е кой знае колко трудно, но за апарат от такъв клас е малко нелепо да създава такива проблеми и то още от самото начало, чисто нов.
Поздрави, T.
Подобен проблем имам и с D800... вярно 2-3 точки са, но дразнят. За едното петно имам основания да смятам, че не е просто прах. Не съм очаквал такова нещо в такъв клас техника, затова и не съм го проверявал в магазина... сега ще си платя 20 лева за почистване, защото това не се покрива от гаранцията
Моят съвет също е задължително да се тества в магазина!... ще си спестите нерви.
Моят съвет също е задължително да се тества в магазина!... ще си спестите нерви.
Сега, ако сложите капка-две мед, всичко ще бъде по мед и масло ...
Доколкото съм чувал, когато се тъкат истинските персийски килими, умишлено се прави една малка грешка в шарките, защото според килимарите само Всевишният бил безгрешен ...
Специално в България, не вярвам който и да е вносител/дистибутор да допусне договорка за подмяна, освен ако "несъвършенството" не е гаранционно и не подлежи на ремонт ...
Според мен това са "детските болести" на всяка една нова техника и след като вече от Никон хванаха онези от ***** с масльонките, всичко ще бъде "по мед и масло", както започна и моят пост.
На фокус!
Доколкото съм чувал, когато се тъкат истинските персийски килими, умишлено се прави една малка грешка в шарките, защото според килимарите само Всевишният бил безгрешен ...
Специално в България, не вярвам който и да е вносител/дистибутор да допусне договорка за подмяна, освен ако "несъвършенството" не е гаранционно и не подлежи на ремонт ...
Според мен това са "детските болести" на всяка една нова техника и след като вече от Никон хванаха онези от ***** с масльонките, всичко ще бъде "по мед и масло", както започна и моят пост.
На фокус!
Да, и при мен така започна - 2-3 точки в горния ляв ъгъл, които впоследствие се увеличиха като брой. Самата форма дори подсказва, че не е просто прах - разляти са точно като някаква мазна субстанция. Поне за мен няма съмнение, че е фабричен недостатък. Просто няма какво друго да е. Говорих и с една фирма, която отдава техника под наем. И те имат същия проблем с 90% от своите D600. Моят в момента пътува към Nikon. След около 2-3 седмици ще ми кажат как и какво се случва, но поне обещават апаратът да е по-добре от чисто нов. Категорично ми казаха да не се захващам с мокро почистване на low pass филтъра, макар че според мен и те самите точно това ще направят. Ще видим...едва ли ще признаят дефекта и най-вероятно ще искат да им се плаща въпреки гаранцията. Жалко наистина. Ново тяло - ползвам апарата от едва 3-4 седмици. Нищо, случва се...Здраве, радост и успех, пък другото ще се подреди с времето.
Поздрави!
Поздрави!
Така е това за килимите, а за детските болести - дано бързо отминат, че сезонът съяо отминава и изпуснах всички прошарени дръвчета.
След вторият ти пост направих отново тестова снимка - прав си... петната се увеличават и са в горният ляв ъгъл. Мислех, че проблема е по-скоро със затвора на Д600, но явно и Д800 страда от същата болест. Другата седмица ще пътувам до София, та ще го нося в сервиза.
Съгласен съм обаче, че позицията на Никон е странна... нормалното е безплатно сервизиране и извинение за неудобството, а не да те карат да си плащаш за чистенето, което не е ясно дали няма да се наложи да се повтори отново в най-скоро време... няма начин да не знаят за проблема... засегнати са достатъчно голям брой фотоапарати.
Поздрави и благодаря за споделянето... помогна ми да се ориентирам в проблема... ще споделя и как се развиват нещата в последствие
Съгласен съм обаче, че позицията на Никон е странна... нормалното е безплатно сервизиране и извинение за неудобството, а не да те карат да си плащаш за чистенето, което не е ясно дали няма да се наложи да се повтори отново в най-скоро време... няма начин да не знаят за проблема... засегнати са достатъчно голям брой фотоапарати.
Поздрави и благодаря за споделянето... помогна ми да се ориентирам в проблема... ще споделя и как се развиват нещата в последствие
Благодаря, наистина ще ми е интересно да разбера в София как са се отнесли към проблема. Иначе случващото се съвсем не е някаква конспирация.
Ето какво пишат LensRentals.com по въпроса:
http://www.lensrentals.com/blog/2012/10/d600-sensor-dust-issues
Писах си също и с Кен Рокуел http://kenrockwell.com/, чийто D600 няма такъв проблем. Изпратих му и тест снимка на f/22 и думите са излишни - пълно е с точици. При положение, че се появиха едва ли не изведнъж и то без дори да съм сменял обективи (на D600 държа един 28-300мм).
И последно - фотографи, закупили D600 от amazon.com също докладват за това.
Да не говорим, че вече има и цяла анкета в интернет по темата:
http://www.listentothewindmedia.com/nikon-d600-oil-and-dust-sensor-poll/
Успех и ще пиша какво и как се случва при мен. Най-любопитна е реакцията на Nikon.
Ето какво пишат LensRentals.com по въпроса:
http://www.lensrentals.com/blog/2012/10/d600-sensor-dust-issues
Писах си също и с Кен Рокуел http://kenrockwell.com/, чийто D600 няма такъв проблем. Изпратих му и тест снимка на f/22 и думите са излишни - пълно е с точици. При положение, че се появиха едва ли не изведнъж и то без дори да съм сменял обективи (на D600 държа един 28-300мм).
И последно - фотографи, закупили D600 от amazon.com също докладват за това.
Да не говорим, че вече има и цяла анкета в интернет по темата:
http://www.listentothewindmedia.com/nikon-d600-oil-and-dust-sensor-poll/
Успех и ще пиша какво и как се случва при мен. Най-любопитна е реакцията на Nikon.
добро инфо.
Развитието по темата: След посещението на сервиза на Никон БГ, резултата е оптимистично-неудовлетворителен:
оптимистичен - защото 2-те притеснителни петна вече ги няма
Неудовлетворителен - защото си имам по-голямо петно на друго място в кадъра+една власинка бонус... мърсотийка в долните (горните) два ъгъла също се намира.
При значителните ми транспортни разходи до там и 20 лв за почистване, отнесено към постигнатият резултат не бих могъл да препоръчам извършването на тази манипулация в този сервиз... съжалявам...
оптимистичен - защото 2-те притеснителни петна вече ги няма
Неудовлетворителен - защото си имам по-голямо петно на друго място в кадъра+една власинка бонус... мърсотийка в долните (горните) два ъгъла също се намира.
При значителните ми транспортни разходи до там и 20 лв за почистване, отнесено към постигнатият резултат не бих могъл да препоръчам извършването на тази манипулация в този сервиз... съжалявам...
Съжалявам много да го чуя. При мен положението не е по-добро. Все още съм без апарат. Вече втора седмица е в сервиза на Никон. Надявам се, че поне в замяна освен почистване ще получа и цялостно отстраняване на проблема – оказва се, че маслото идва от mirror box-а. Вариантите са два: 1. Да пръска масло върху сензора, докато маслото на практика свърши (след около 2-3 почиствания) или 2. Да го почистят в Никон и същевременно да премахнат излишния смазочен материал. Вчера пак говорих с тях и с нетърпение очаквам да ми върнат апарата. Ще пиша, веднага след като го получа.
За да коментирате, моля, влезте в профила си!