Популярни снимки за

Всички снимки

Прекалено много шум в RAW с CHDK.Помогнете.

Здравейте,приятели!Снимам с Канон SX150.Инсталирал съм си CHDK за да снимам RAW.Кадрите са с много шум.Някой има ли опит с CHDK и има ли някакви настройки на софта за да се намали шума?
Ами ще има защото роу файловете са "сурови" а и в комбинация с мизерната матричка на апарата...Нямам време да разцъкам моето канонче да видя дали имаше опция в менюто на CHDK но по спомени май такава нямаше но все пак отдавна не съм проверявал за нова версия а те често излизат.

Незнам какъв софт използваш за обработка но ако още не си ползвал камера роу го направи.
...........
И въпрос:
В RAW (.CR , .CRW) или DNG снимаш ?

Редактирано от автора , 20.11.2012 23:48:26

ами матричката на канон cx 150 е с размер 4мм на 6мм ,нацвъкана е с 14 милиона пиксела - пикселите в нея са наблъскани като китайци, оттам идва шума и липса на динамика

Редактирано от автора , 21.11.2012 07:35:15

Файловете са с разширение CR2.Използвам камера роу и фотошоп за обработка.Има ли логика...ако намаля резолюциата на 7мегапиксела шума да е по-малък.Пробвах ,струва ми се ,че няма разлика.
След като е РОУ, мисля, че във фотошоп трябва да се отваря през Адобе камера роу. Кадъра трябва да се пипа внимателно и в твоя случай в определени граници "малки" защото както каза Файтера матрицата ти е малка и по принцип генерира доста шум.
Мисля, че трябва да внимаваш и как снимаш, а именно на минимално ИСО и в подходящ - не особено голям динамичен диапазон на снимания обект.
Обектите които снимаш трябва да са осветени в такава степен, че да генерират минимално шум/това трябва да се пробва/. Освен това трябва да пробваш и в различен зум за да видиш къде ще е най - малкия шум при равни други условия и при различно увеличение. Това може малко да пооправи работата, но не разчитай на чудеса. Когато обработваш файловете ги отваряй на 100% и тогава оценявай острота и шум. Желая успех.
Намаляването софтуерно на изходния кадър в мегапиксели не означава автоматично намаляване на шума. Матричката поема 14 милиона пиксела данни, после софтуерно ги редуцираш на 7 милиона и всъщност качеството не би трябвало да се промени. Както по-горе колегата е написал - ниско исо е най добрият вариант за намаляване на шума.
Благодаря Svetlio70,firefighter,hak.Ще имам предвид изказаното от вас мнение.Надявах се някой да има опит с CHDK и да ми помогне да направя настройките.
Няма такива настройки,примири се с факта.Ползвай го само тогава когато искаш да извадиш повече детайл от кадъра и ще кажа обратното на това което казва hak а то е - ползвай CHDK точно когато контраста е голям защото канонските сапуни имат навика тъмните зони да ги правят направо черни а там детайла или е малък или хич го няма а когато осветеноста на "картинката" която виждаш на/в дисплея/визьора е добра хич не ти и трябва.Също го препоръчвам и за дълги експозиции защото предполагам си ограничен до 15 секунди (мръсниците от Канон толко отпускат).

Един пример на 160 секунди:

Редактирано от автора , 22.11.2012 21:22:26

Ако не се отвори линка пробвай тук http://postimage.org/image/6vsvm9uy5/full/

Също имаш и опция за индикация къде ще ти прегори кадъра.Натискаш спусъка да фокусира и почва да ти премигва там където прегаря.Добра опция е това ползвай я.

По горе попитах дали в dng в друг формат.Поне аз никога неможах да отворя коректно сапунерското роу където и да е та винаги конвертирах файловете в dng докато не се сетиха хакерчетата че направо може да се направи да си снимат в dng сапунерките

Редактирано от автора , 22.11.2012 21:37:02

Това изкарвам с малко обработка на кадъра с камера роу и фотошоп:http://postimage.org/image/qsf6usb8t/
А това е необработен джепег на същия кадър
http://postimage.org/image/8qw1wzh7x/
Резултата е сякаш задоволителен.

Редактирано от автора , 23.11.2012 00:33:09

За снимане на портрет ти трябва приличен динамичен диапазон за да могат линиите да станат меки и плавни там където трябва. Със сапунер това няма как да стане. Затова портретите които правиш ще са винаги изсечени. Джипека пък не позволява да се правят по радикални интервенции върху кадъра, така, че и в този параметър си ограничен.
(Invalid img)
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола