Популярни снимки за

Всички снимки

Снимане на подписване в ритуална зала

Здравейте!
Една приятелка ме помоли да снимам подписването им, няма да правят цяла сватба и затова не иска професионалист Ако може, дайте ми съвет :) Имам Никон д7000, китовия обектив както и един 35 1.8, имам и светкавица сб 910. Все са ме канили на сватби с изнесени ритуали и не знам колко е светла една ритуална зала Ще ми трябва ли светкавицата или 35цата ще стигне? Да сложа китовия и светкавицата, за да правя някакви по-приближени кадри? Ще съм благодарна на всякакъв съвет
Пиши на лични на balevsky, той е сватбен фотограф, може да ти даде повече инфо.
Здравей! Препоръчвам за правилна преценка на техниката да видиш отвътре ритуалната зала и църквата, ако има такава в схемата. Разположението на процзорците е много важно. Дали ритуала ще се снима срещу светлината или не.
Казвам го от опит. Преди години снимах със турбо сапунера една сватба и станаха добри кадри. Хората доволни та доволни и взеха да ме препоръчват на други. След тях снимах абитуриентски бал и там доволни. Следващата сватба ме поби в дън земя от срам!!! Младоженците с гръб към прозорците в ритуалната и на мен срещу светлината ми се деактивира светкавицата. Ошашавих се и докато търся други настройки то ритуала....си върви. В ресторанта същата работа. Масата им зад прозорците в контражур.
Така се провалих, че до края на живота си няма да помисля да снимам подобно нещо!
Та или проверяваш предварително ситуацията и се подготвяш адекватно или си вземаш всичко необходимо за всякакви изненади
То по принцип трябва и да се съобразяват с фотографа защото колкото и да е добър гаранция няма да е магьосник.Иначе добрата светкавица е задължителна.
ikar111 снимал съм сватбата на мой братовчед.Накрая бяха доволни.Ама какво от това.За мен снимките не са добри.Сапунер за такива мероприятия не става.Нито светкавицата му е читава,нито матрицата за да поеме по-високо ИСО,да не говорим пък колко са мудни.Мъка.Добре че си бяха наели хора с читава техника.Те някои се радват и на снимки от телефони ама не значи че са добри.
За сапунер е ясно та по-ясно. Не си прав обаче, че някой ще се съобразява с теб на такива мероприятия.
Ритуалните и ресторантите няма да пренареждат мебелите си както ти е удобно на теб независимо с каква техника си. Трябва да си готов за всякаква ситуация иначе ритуала си тече и не чака да го умуваш на място Това се опитах да кажа. Относно съвети за самата техника да кажат спецовете дето снимат с такава по въпроса

Редактирано от автора , 17.08.2013 09:08:13

Хубавото в случая е, че имаш добра техника, а и щом си снимала навън си запозната с ритуала.
Всяка зала и служители са различни, добре е да си готова за най-лошото. И на мен ми се е случвало да снимам в контражур подписване или пък зала с дървен или цветен таван... което също е гадно.
Ако нямаш второ тяло бих те посъветвал да заложиш на китака, като избягваш дългият му край. Разбира се и светкавицата ще ти е необходима. Хубавото на СБ910 е, че не прегрява, но пък е по-бавна, което означава, че трябва да и оставяш време да се зареди (в случай, че използваш някакъв дифузьор или отразена светкавица почти ще е изпразваш на 100 %).
Не залитай по шедьоврите, основният фотограф независимо дали е патен или "по приятелски" има основното задължение да покрие документално събитието...
След подписването ги заведи в някой близък парк, сложи 50мм (видях ти го в профила) и им спретни една кратка фотосесия... там ще имаш времето да направиш нещо по-пипнато
Нямам второ, да, имах д40 и го продадох, за да си допълня спестените за светкавица
Благодаря ви много за съветите!
Снимането на сватба е доста тежък репортаж. Има много неща които трябва да съобразяваш за малко време. Момента отговорен, а и трябва да се улови духа на събитието. Емоцията трябва да се предаде по подобаващ начин.
Затова трябва предварително да познаваш мястото ритуала и да имаш тестове там. Да си настроиш апарата и светкавицата/фронтална, дифузна или дистанционна ако щеш/ по най-добрия за ситуацията начин. Мисля, че за зала твърдия обектив не е добро решение. Изображението е качествено, но като фотограф си тромав /или тромава/.
Трябва да направиш предварително проби и на младоженците за да видиш коя поза и светлинно решение да най-добри за тях и да го съобразиш при снимането на церемонията.
После както казва kokofresha ги заведи на някое подходящо място и с твърдия обектив им спретни една фотосесия.
Ако няма прозорци зависи и какво е осветлението .Добре е преди това да разгледаш залата и да прецениш.С твърдия няма да стане, има твърде много движение и то на различно ръзстояние от теб.По принцип ставаш встрани от хората водещи ритуала, като се ориентираш ако има осветление от прозорци или друго от коя страна е източника.
Хм, ще ме разбиете в тая тема, някои хора преди да са се захващали с подобни неща все пак е добре да бяха понаучили нещо за фотографията визирам специално ikar111.
Не можела да му се задейства светкавицата, ами да беше попрочел малко в техническото си упътване на турбосапунера.

Съвсем отделен е въпроса, че професионално подобно събитие не се снима с турбосапунер, но това няма толкова общо с това, че някой се захваща да снима подобни събитие без основни познания.

Какво значение има, дали прозорците са зад младоженците, има си светкавица за целта, има си спот мерене има синхронизация на светкавицата при високи скорости, има отражатели ако щете.
Моите уважения, господин професионален фотограф, но за човек с претенций за далеч по-високото си ниво във фотографията ми се струва недостойно да коментирате коментари вместо да дадете експертното си мнение към питащия в темата! Или такива при вас се заплащат, а не се дават по форумите на неграмотните във фотогравско отношение!?

Редактирано от автора , 22.09.2013 01:05:13

If you have a good camera most of the problem is fixed even though shooting a wedding is quite heavy story. It is a very responsible job as you should not miss any important moments to click and capture in your camera. All the best.
http://bestcrmservice.com/
Такаа, я да взема и аз да се изкажа :) Ей така, просто като съвет :)))

Сватби съм снимала няколко, но все на познати и подчертавам - за удоволствие, не бях официалния фотограф на събитието. А, забравих да допълня - със сапунерка - марката се вижда в профила ми :)

Обаче ми останаха няколко умни неща като съвети от тогава, други ги разбрах по-късно, но все едно - ето ги:

1. вземи си твъдия обектив - може би 50мм, а не 35, ама не го слагай на апарата - по-добре китовия, че има варио. Сватбата е динамично събитие, трябва да си готов/ готова за всякакви ситуации, а не винаги ще можеш да се приближиш/ отдалечиш достатъчно, че да става с твърдия. Да не говорим, че заради фиксираното фокусно разстояние може да изтървеш някой готин кадър. Та по тая точка съм напълно съгласна с hak и kokofresha
2. Мразя светкавиците, обаче има моменти, когато са незаменими. Така че като имаш светкавица - сложи я, може и да не ти трябва, ама като я нямаш и ти потрябва намирисва на катастрофа.
3. Ако е възможно огледай ритуалната зала/ църквата и където още ще се провежда събитието преди самото него. Така избягваш шокови възможности - и можеш да се екипираш. Има различни ритуални зали - има с дървени тавани, тъмни стени или огромни прозорци, или и трите в едно. Ако обаче се случи най-гадното - прозорекът да е зад младоженците - пробвай да се извъртиш на страни - та да не е толкова зле.
4. Не се претоварай с багаж - ще го мъкнеш цял ден, най-малко половин и трябва да си маневрен/ маневрена :)
5. Хубаво е да направиш кадри -шедьоври, обаче те изискват време. Което няма да имаш на сватбата. Да, ти ще си фотограф на събитието, но ти си там за да документираш, а не да се набиваш на очи. не очаквай някой да те чака 15 минути да си настроиш апарата, че да стане. Както вече споменаха преди мен - функцията е документална.
6. Фотосесията за младоженците наистина е мястото, където да правиш по-пипнати кадри, и да са красиви, по възможност - шедьоври. Обаче по време на сватбата може да няма много време за това, така че говори с младоженците какви са техните предпочитания - дали фотосесията да е по време на ритуала или в друг ден, когато няма да са на нокти.
7. За безкрайния запас от батерии и карти памет е почти безмислено да споменавам, ама все пак...

Дано съм била от полза с нещо :)))
От това, което прочетох според мен това ще е сватба през седмицата. Тоест няма да е натоварено. Моят съвет е, ако случайно изпуснеш нещо от ритуала, а най често това става при подписването, спокойно можеш да помолиш съответният човек, след като приключи ритуала, да застане пак пред бюрото за подписване и да го щракнеш. Поздрави!!! Ако имаш конкретни въпроси пиши на лични
Мисля ,че сватбата се е състояла преди повече от година!!!

lourencohen: If you look at the dates you will find out that the wedding took place more than a year ago!Thanks for sharing !
Карай бе, човек. Работа да се върши.
Пък и за кръщене идва време.
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола