Популярни снимки за

Всички снимки
Здравейте, наскоро си закупих фотоапарат Nikon D3000 с обектив af-s 18-55mm 1:3.5-5.6G ED. До сега съм снимал само със ''сапунерки'' и не съм много наясно с нещата затова ми се искаше някой който разбира да ме посъветва за неща като например:Какъв по-добър обектив да си взема, в какъв формат да снимам (NEF (RAW), NEF (RAW) + JPG..Общо взето дреболийки като за начало.Също така искам да попитам за статив от къде да си взема и какъв да е? Също така не знам режимите "М" "А" "Р" "S" за какво точно се използват. Много ще съм благодарен ако някой ми помогне
Аз си взех преди няколко месеца 3100 и заедно с фотоапарата имаше доста дебела книжка та там бяха описани всички режими
Моят е втора употреба и нямам такива екстри
Съвета ми е първо да навлезеш в нещата и след това да мислиш за по-качествен обектив

Първо се очаква да разбереш ползите от RAW файловете, в пъти по-добрите възможности, които предлагат, както и да се научиш да ги обработваш.

Лично аз мисля, че когато разполагаш само с една карта е безсмислено да пилееш място за формат RAW+JPG. Ако ти е необходим JPG файла след това, винаги можеш да го получиш след това във фотоапарата в меню "Ретуширане", или с помощта на никонският софтуер (по-добрият вариант)... За ВИСОКИЯТ КЛАС фотоапарати с 2 гнезда карти случаят е друг - там се търси сигурност при евентуален отказ на карта.

За режимите: Прочети си упътването на фотоапарата. Освен това, тук във форума имаше тема преди време:
http://4coolpics.com/photo-forum/2/57464.html

За стативи: виж във фотомагазините (фотопавилион и фотосинтезис) и динафос. Гледай най-вече да е стабилен... в хипермаркетите е пълно със стативи, които са толкова нестабилни, че едва ли биха свършили някаква работа. Важно е да съобразиш статива с теглото на техниката, която планираш да закачваш. Обърни внимание и на метода да стягане на краката. Аз предпочитам със палците, не със въртенето... когато го правиш често с 3 крака с по 4 секции ще разбереш защо
Ето също една тема за стативите тук във форума:
http://4coolpics.com/photo-forum/2/58704.html

Е... туй като за начало
Ето виж това сайтче надявам се да ти бъде полезно.
http://www.macropic.net/VIDOVE.html
Мисля, че имаше още един сайт, но довечера като си прибера от работа трябва да го видя в къщи. И успех в начинанието

Редактирано от автора , 19.08.2013 12:08:08

Супер сте! Много ви благодаря
Разгледах в нета за стативи и просто избора е толкова голям, че не знам какво точно да търся. Затова ако ви остане време може ли да ми пратите няколко линка на стативи който са подходящи за д3000 по възможност под 100 лева благодаря благодаря благодаря
http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=22&base=&cat=79&producer=&from=&to=&filter=price_asc

До колко ще ти свършат работа за под 100 лв не мога да кажа. Нека Коко и другите си кажат мнението

http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=22&cat=79&product=4971&show=additional#

Редактирано от автора , 19.08.2013 16:29:11

Моят първи статив (а и на доста фотографи около мен) беше от този тип и тази марка:

http://magazin.photosynthesis.bg/offer/237422000023.html
Казвам го така, защото номерата на моделите се менят, но конструкцията остава. Това е изцяло бюджетно решение и има своите недостатъци. Не е достатъчно стабилен статив при неблагоприятни условия и здравината му бих класифицирал като задоволителна (3-4 по шестобалната система). Факта, че трите крака са вързани долу също е доста ограничаващ фактор, но в този сегмент всички са така. Това, което трябва да се внимава при покупката е доколко е здрава дръжката за стягане и позициониране на главата. В хипермаркетите съм виждал дузина пукнати дръжки, не преминали теста "дуракоустойчивост" на някои клиенти... какво ли би се случило на терен...

В този сегмент има предложения и от БЕНРО, но там секцийте са 3 вместо 4, което би се отразило на възможно най-ниската гледна точка, която е възможна. В павилиона има също доста предложения.

За по-читав статив трябва поне да удвоиш бюджета си... и да разликите са съществени сред природата

Бих те посъветвал да отидеш във фотографски магазин и да разпънеш докрай набелязаните стативи... така лесно ще отсееш по-стабилните от откровено паянтовите. Тук бих добавил, че във специализираните магазини рядко има пълни боклуци. В хипермаркетите зареждат предимно евтините, което в повечето случаи значи и нестабилни. Бих те посъветвал също и да си отговориш на въпроса колко често и за какво ще ползваш статива. Ако е сравнително рядко един базов клас (като този, които съм ти посочил) е разумен компромис. Ако ще се занимаваш сериозно обаче с пейзажна фотография, да купуваш скъпи и тежки обективи, то по-добре е да ревизираш бюджета си и да се насочиш към по-висок клас статив.

Единственото което ме притеснява е дали ще пасне на моя д3000, иначе цената е идеална като за студент и като цяло ми харесва и веднага бих го поръчал ако съм сигурен, че няма да се окаже,че не пасва с апарата
Самото фиксиране на фотоапарата към плочката е стандартно, тъй че чисто механично ще пасне.
Друг е въпроса със стабилността, затова аз бих отишъл до магазина, а не бих поръчвал такъв статив по интернет, и бих го пипнал преди да го платя. Както казах по-горе в този клас се срещат и доста "крехки" изделия...

Иначе на самия обектив имам 2 букви "А" и "М" някой може ли да ми каже за какво служат те ?

Редактирано от автора , 22.08.2013 09:52:44

Иначе на самия обектив имам 2 букви "А" и "М" някой може ли да ми каже за какво служат те ?
A - автофокус включен, фотоапарата ще се опита да фокусира в зависимост от избраният режим на автофокусната система.

M- ръчен фокус (автофокуса е изключен). На твоят обектив преди да направиш опит да фокусираш ръчно ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да превключиш на този режим, иначе обектива може да се повреди! Ръчното фокусиране става, като ти въртиш предният ринг на обектива, стремейки се да получиш рязко изображение. Най-лесно това става в режим "лайф вю". Разбира се превключването на режим 'М' може да се използва и като изключване на автофокуса (ако след изключването не бараш повече предният ринг) с цел заснемане на група кадри с фокус в една точка (при снимане на група кадри за HDR например).
Остана да попиташ каква е функцията на копче -ОF и ОN
Инак като гледам навлизаш в матрЯла доста бръзо
Статив се избира предимно за тежестта,която ще носи.Демек фотоапарат-тяло/кг./ плюс обективите,които -тежката артилерия започват от 1.3 -1.5кг за да стигнат до 3кг и више.Винаги има първи статив,който е ценово по-скромен,после с "израстването" на фотографа се сменява и апарат и обективи и статив за тежките неща и по-хубави снимки :) Успех!
А какво ви е мнението за фото сенниците и фото филтрите?
Ми е мнението ми е добро!
Вие със сенници и филтри ли снимате?
Мдаа... Преди да снимаме махаме и капачката на обектива.Абе,сложно...
Но ти надежда запази,в книгите попрочети и снимки вЗеми ни покажи
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола