За да коментирате, моля, влезте в профила
си!
В Проекта за нов Наказателен кодекс е включена норма, свързана с фотографирането на лица без тяхното съгласие. В медиите редица юристи възприемат този текст от закона като опит за цензура при заснемане на прояви, свързани с митинги. А може би не само това?!!!
Текстът в проета за закон е следния:
Фотографиране, филмиране, записване
Чл. 146. (1) Който противозаконно фотографира, филмира, записва или подлага на друго подобно действие другиго без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, се наказва с лишаване от свобода до една година, с пробация или с глоба.
(2) Когато деянието по ал. 1 е извършено от длъжностно лице в нарушение на службата или на функцията му, наказанието е лишаване от свобода до две години и лишаване от право по чл. 60, ал. 1, т. 1.
(3) Когато деянието по ал. 1 или 2 е извършено при публични прояви на лицето, деецът не се наказва.
Текстът в проета за закон е следния:
Фотографиране, филмиране, записване
Чл. 146. (1) Който противозаконно фотографира, филмира, записва или подлага на друго подобно действие другиго без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, се наказва с лишаване от свобода до една година, с пробация или с глоба.
(2) Когато деянието по ал. 1 е извършено от длъжностно лице в нарушение на службата или на функцията му, наказанието е лишаване от свобода до две години и лишаване от право по чл. 60, ал. 1, т. 1.
(3) Когато деянието по ал. 1 или 2 е извършено при публични прояви на лицето, деецът не се наказва.
Ето още малко по темата през погледа на адвокат.
http://e-vestnik.bg/19611/represiya-sreshtu-fotografite-i-ne-samo/
http://e-vestnik.bg/19611/represiya-sreshtu-fotografite-i-ne-samo/
Хм!!! Това автоматично разрешава на всички айдуци да осъдят служителите на СОТ. (и нас включително ако се опитаме да документираме престъпление)......а и какво ли още не! За съжаление нашия законодател не дири правдата а "тълкува закона". (опитайте все пак! Влезте в МОЛа и на вратата на висок и ясен глас декларирайте на охраната че държите камерите да бъдат спрени докато вие сте там............УСПЕХ!
Скъпите черно бели снимки от полицейските камери(имам сериозна колекция)А дано,ама надали.
Пълно безумие ако питат мен. Абсолютно лобиски проект. Да ходят да обясняват на туристите как да снимат. А някой наскоро мен ме попита защо няма хора в снимките ми - ама не ми се искаше да му отговарям, че и сега ако поискам мога да осъдя някой, за това че няма съгласието ми да ме снима.. А какво остава за престъпленията.. Това правителство не няма срам ами не знам ...думи нямам. Горките журналисти - те да му мислят - аз пишман турист хора не снимам ...
Няма нищо противозаконно в това да си снимаш на обществено място.
Случайните хора които снимаме по улиците, ние не ги познаваме и не ги преследваме както правят частните детективи. Не им подслушваме телефонните разговори, а идеята на този Чл. 146. е относно целенасочени действия срещу някакво нарочно избрано лице, с цел нещо да му се вреди.
Този член няма нищо общо със случайното снимане на непознати лица на обществени места - улици, паркове, мостове, плажове и т.н.
Случайните хора които снимаме по улиците, ние не ги познаваме и не ги преследваме както правят частните детективи. Не им подслушваме телефонните разговори, а идеята на този Чл. 146. е относно целенасочени действия срещу някакво нарочно избрано лице, с цел нещо да му се вреди.
Този член няма нищо общо със случайното снимане на непознати лица на обществени места - улици, паркове, мостове, плажове и т.н.
Я помисли. Дали пак не се изказваш неподготвен.
Прочетете още веднъж т.3 от цитирания чл. 146. Когато си на улицата си на публично място. Това, според мене, омаловажава всичките притеснения, споделени по въпроса. Снимайте си на воля :) Друго нещо щеше да е, ако прецизира точно понятието "публично място". А такова пояснение няма в НК... все още :)
tacev
ти как ще ходиш да снимаш кукери, като има публика и ти попадат в кадрите всякакви хора, които даже не си ги викал там, ако тръгнеш да спазваш този член така както ти го разбираш ?
ти как ще ходиш да снимаш кукери, като има публика и ти попадат в кадрите всякакви хора, които даже не си ги викал там, ако тръгнеш да спазваш този член така както ти го разбираш ?
За да коментирате, моля, влезте в профила си!