Популярни снимки за

Всички снимки

Нови галерии за сайта

Хм, галерия за черно-бяло - не звучи никак лошо. Само че не по същата причина - един черно-бял кадър не може да бъде оценен наред с един цветен такъв.
Който не владе черно бялата фотография,основа на фотографията, не може да усвои цветната фотография. Във всички световни галерии 70-80 % от снимките са B&W снимки. Цветните се ползват повечето в рекламата. Който твърди обратното, всякакви други твърдения са от фотографи-бройлери, които като направят 5 снимки си мислят, че са на "ТИ" с фотографията. Така че Белге, със своите глупости "замърсяваш"(твоя дума) нещо много сериозно, а само преди 3 години търсеше помощ, но сега с две-три комични снимки вече изказваш мнение. Всяка страница има нужда от шутове, но нека това да не си ти с мненията си. За сега те помня само с портрета на магарето в ерекция и нескопосаните портрети с алюзорно излъчване на мили животинки (Пиги) от приказките. Научи се да снимаш и тогава изказвай мнения.

Редактирано от автора , 27.03.2015 07:26:20

Е да де, ама аз имах привилегията да се уча на църно-бела фотография още 1976г. в кръжока в даскалото. Имаше и лаборатория, работехме на червена лампа като проявявахме и промивахме снимките. Там даскалицата по физика ни учеше да снимаме с "хубав" съветски фотоапарат. Всичко ръчно се настройваше, включително разстоянието до снимания обект. Първата ми собствена ученическа щракалка беше Смена 8.
При рисуваните творби няма такава мания 80% да правят графика вместо живопис. Що така бе майсторе ?

Цръно-сиво-белото снимане е отживелица. На разни снобари леко далтонисти, с чертожническо мислене, обаче си им харесва подобно нещо, лишено от изразността на цветовете. Залитането по църно-сиво-сиво-белото и по бокето е признак на творческо безсилие. Например снимащият street в чърно-бело не вижда същността на сниманият обект, ами възприема само линии и сенки, с които му е кеф да си играе на съчетание на геометрични фигури, как той ще може да ги нареди, да са стигне той до перверзният му оргазъм.
Забелязъл съм, че много често тези, които яко залитат по църно-белото снимане ( ако нямат проблем с възприемането на цветовете ) са с едни трудни и тежко поносими характери. Подобни люде ти говорят че фотографията била "рисуване със светлината" видите ли. Значи за тях е важна светлината ( или по точно сенките), а не сниманият обект.
Belge, върна ми спомени - все още пазя на тавана си две "смени", копирния апарат с легенчетата, щипките и подобни, едно зеленикаво шишенце с проявител и найлонова торбичка (два сектора) с фиксаж
Не го разбирам този напън да се обезличи сайта, да се превърне в „един от многото”, незабележим и неотличим от останалите, без своя специфика и собствена физиономия! Едно от основните му предимства бе по-голямото разнообразие от галерии в сравнение с други подобни. Предимство не само за неговите активни потребители, а и за тези, отбили се тук за да потърсят тематично някакви снимки за техни конкретни цели, проекти и т.н.. Примерно, редица комерсиални сайтове, ориентирани към туризъм и реклама на страната ни, търсят да закупят подходящи снимки – къде ще ги намерят по-лесно, освен в галерията „България в снимки”?

Много от галериите са се появили тук по предложение на най-активните му потребители и би било грешка да се затрият с лека ръка, просто защото ги нямало на други места. Нека не поглеждаме непрекъснато в канчето на другия, а да помислим първо как да подредим по-добре това, което вече имаме. Далеч по-лесно е да се прогонят оттук старите потребители, отколкото да се привлекат нови ... особено във времето, когато има Фейсбук и куп други социални мрежи и фото-сайтове.

Идеята да се обединят част от галериите не е нова и в нея несъмнено има рационален елемент. Не е логично да има отделни галерии за някои от видовете спорт, но не за всички („Футбол” и „Тенис” е естествено да се обединят със „Спорт”). Подобно е положението с галериите, посветени на определени градове – логично е всички те да се обединят в една, озаглавена (примерно) „Моят град”, или най-добре да се влеят в „България в снимки”. „Градът” може би трябва да се преименува на „Улицата” (по-точната формулировка, ако погледнем и сегашното й съдържание). Всичко останало трябва много добре да се обмисли ... (защото лесно може да се разруши нещо, което после, ако се окаже неудачно, не може (или ще е много трудно) да се възстанови!
...За мен има само две неща - добра снимка и лоша такава. Дали е в цвят или е монохром - това са два свята, които не би трябвало да се конкурират, никога! ... Представата ми за добра снимка са няколко неща, които виждам в творчеството на наистина добрите. Те, мислят върху композицията; върху това - да изчистят от кадъра излишното; върху това - да подчертаят главния герой; върху това - да съумеят да поведат погледа на зрителя към важното нещо в кадъра; върху това - да не оставят невидими или "прегорели" части от кадъра; върху това - да направят най-добрия баланс на цветовете; върху това - ....... да те накарат да я погледаш и после да си "позволиш" да харесваш. "Харесването", заради точките, които ще ти върнат е най-голямата глупост, тук! То, е просто начин
да доказваш до безконечност - колко си глупав наистина. А защо ти е това?! Защо ти е???
Това нещо с "аералната фотография" ми е малко шашаво.Потърсих в гугъл какво е това - aerial photography. Леле колко съм невежа, ама това било заснемане от въздуха. За пореден път се чудя не може ли да си ползваме нашите бългаски думи ами все чуждици. Ако това е с цел по лесно намиране от търсачките не намирам логика. Или я сложете на латиница както си е приета на запад или я сложете на кирилица с по разпространеното понятие у нас "снимки от въздуха". Чудно ми е кой начинаещ "талант" знае какво е аерална фотография? Ако го напишете "ериъл фотографи" може и повече да се усетят. Ето транскрипцията |ˈeəriəl|. Ако това ще става сайт за професионалисти...добре, пишете я "аерална"...макар че на мен ми напомня друго...по подходящо за галерията акт арт
Аз предлагам "баирна фотография" , снимки от върха на баир, може и подземна фотография, има и такива снимки от любим за мен автор, поздрави към него !
Големи тъпанари виреят тук, ПАЗИ БОЖЕ ОТ ТЯХ!

Ей затова умряха фотографските сайтове, не само тоя!

Защо отпадна опциата "Блокиране на мнение на Автори", а в същото време съм блокиран от автори, които не познавам и не съм критикувал . Това само при мен ли е, и ако е отпаднала такава опция, защо има блокирани автори включително към мен, а те са добре настроени, имаме добър диалог помежду си дори извън страницата на 4CoolPics?
Като гледам какви снимки се въртят вече втора седмица, като най-гледани - а всички знаем как става това - трябва да открием нова галерия "Кифленска фотография", с директен линк към фейсбук
vladimir12 погледнах в профила ти - Снимка: В бара, тигъра в зоопарка, девойка с куче, без куче, с куче и цветенца, само с цветенца , та ми иде на ум - нещо завист дали те тресе?
Благодаря ти сърдечно, че си отделил от толкова ценното си време, за моето скромно творчество Пък на мен ми отне, точно минута, за да прегледам твоето
Според мен "Природа" и "Пейзажи" се припокриват - бих оставила "Природа", в която следва да се включат и всички диви животинки и насекоми - също и цветята. Ако ли пък пейзажът е градски - отива в "Град и архитектура". "Хора", "Транспорт", "Мода", "Сватби" също са излишни, както по-нагоре беше казано. "Кулинарна фотография" - не съм убедена, че има нужда от такава галерия, но пък ми харесва идеята за "Черно-бяла фотография". За мен оптимизирания списък би изглеждал така:
• Град и архитектура
• Улична фотография
• Акт Арт
• Макро
• Портрет
• Натюрморт
• Природа
• Спорт
• Репортаж, Журналистика
• Рекламна фотография
• Изкуства ?
• Черно-бяла фотография
• 3D снимки / Компютърна графика
• Експеримент
• Въздушна фотография
• Клуб 4CoolPics
• Други

**Моля този пост да бъде изтрит - добавих го на правилното място. Благодаря.

Редактирано от автора , 27.04.2015 13:48:30

Според мен "Природа" и "Пейзажи" се припокриват - бих оставила "Природа", в която следва да се включат и всички диви животинки и насекоми - също и цветята. Ако ли пък пейзажът е градски - отива в "Град и архитектура". "Хора", "Транспорт", "Мода", "Сватби" също са излишни, както по-нагоре беше казано. "Кулинарна фотография" - не съм убедена, че има нужда от такава галерия, но пък ми харесва идеята за "Черно-бяла фотография". За мен оптимизирания списък би изглеждал така:
• Град и архитектура
• Улична фотография
• Акт Арт
• Макро
• Портрет
• Натюрморт
• Природа
• Спорт
• Репортаж, Журналистика
• Рекламна фотография
• Изкуства ?
• Черно-бяла фотография
• 3D снимки / Компютърна графика
• Експеримент
• Въздушна фотография
• Клуб 4CoolPics
• Други
rosi74, нали правиш разлика между режисирана (аранжирана) фотография и портрети от улицата, разлика между нуде и Акт Арт, черно-бяла фотография от филм и черно-бяло цифрово ?
Djoro, а как ще я направят тази разлика прохождащи ентусиазирани нови потребители? Според мен списъка с галериите трябва максимално да се опрости; например портрети от улицата могат да отидат или в "Портрет" или в "Улична фотография" - в зависимост от виждането на автора. Нуде и Акт Арт може да са в едно - "Акт Арт", за по-предизвикателни фотоси си има други места; нали идеята тук е все пак да е свързано с изкуството това, което се показва?
Транспорт? И какво би трябвало да пускаме там?   

Може би снимки на катастрофи!  (И без това ни заливат с такава информация по новините всеки ден).
цитат от FocusSG
Транспорт? И какво би трябвало да пускаме там?   

Може би снимки на катастрофи!  (И без това ни заливат с такава информация по новините всеки ден).

Просто "Автомобили" ще е по-добре :) Останалите превозни средства - автобуси и трамваи, примерно, са към "Градът".
Четейки темата и коментарите ви, се смях от сърце, върнахте ме за няколко минути във времето, когато тук беше забавно и имаше живот. Много ме зарадвахте. Аз само да попитам, жанровата фотография в коя галерия да качваме и нещо ме объркват двете галерии: Хора и Портрети....каква е разликата м/у двете?
Аз също съм на мнение, че кулинарната фотография трябва да остане като категория. Тя е доста специфична и трудно би могла да се вмести в предложените по-горе категории.
Всичко изброено по-горе се нарича Жанр и по силата на това всяка снимка е "жанрова"...думата си има произход и значение, и всеки ако се поинтересува може да го намери. Снимките които се качват в Жанр, в който и форум да влезете са едни и същи, и могат спокойно да бъдат поместени ако толкова държите само в АРТ ( и това не е много коректно но...) или Художествена фотография въпреки, че във второто могат да бъдат поместени много други категории. Не искам да засягам никого но нали всички искаме да се повиши нивото на сайта.... За черно бяло съм съгласна че може да има ...

Редактирано от автора , 30.05.2015 08:32:30

Ама моля ти се никой не е засегнат, само дето нещо се опита да ме изкараш тъпа, май прекали малко. Аз, че съм руса-руса съм, ама.........
А сега си помислете "концептуалната фотография", (Режисираната)(постановъчната).....в коя галерия да се качват? Мога и примери да дам.
Ето един прекрасен пример: " 7. Художествена"
Никаква представа нямам защо художествената фотография са я сложили в отделна точка, явно са минали покрай художествената фотография (или са си мислили само за конкретна художествена фотография, правена във фото-студио?). За мен това е истинската фотография – тази, която е интересна. Фотография, която минава отвъд физиологичното „щрак-брак“. Вчера споделих с едни колежки, че съм направил 500 снимки за миналата година и те първо се смяха, ама като добавих, че човек не може да направи 2000 снимки на едно излизане и да си мисли, че те ще са продукт на нещо отвъд физиологичен рефлекс. И понеже са биоложки, спряха да се смеят."
Ето и линк към цялата тема, дано си отговорите на всички въпроси от тази тема. : http://antoncaro.com/2013/02/22/genres/

Редактирано от автора , 30.05.2015 09:24:50

Ти пък твърде личо го прие.. в никакъв случай и през ум не ми е минавало да изкарвам някой тъп. А това за снимките кой колко прави на излизане си е отделен въпрос. Аз не обичам да щракам безцелно. така че ако ако за периода са 500 снимки но от тях 90% са Ок си е направо похвално, щото има хора дето от 2000 и половината им не стават. Но това е отделна тема. Отдавна съм разбрала, че по форуми тези теми са табу защото всеки си влачи към себе си. мяркам се тук от време на време и това. Снимам за себе си и си работя. Ако съм в настроение качвам по някоя снимка и надничам във форума.

Поздрави Вили  и пак не го приемай лично .. ;)

P.S. Щом обичаш да четеш такива неща ето ти нещо още по темата с жанровете по записки на Алеш Хръдличка, но малко по-в детайли за жанровете в рекламната фотография.

http://leni-s.com/advertising-photography/

Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола