Популярни снимки за

Всички снимки

Макро снимки с Nikon D5100? Пръстени или лещи?

Фотоапарата е Nikon D5100, а обектива - Nikon AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR.

Имам желание да си поиграя с макро снимки, и във връзка с това имам въпроси към тези, които имат повече опит.

1, Как стои въпроса с блендата при макро пръстени без чип? Контрол на блендата аз не открих. Максимално отворена ли остава, стойността от последната снимка преди изключването на фотоапарата ли помни?

2, Правилно ли разбирам, че ако ползвам макро пръстени без чип, остава играта само с настройката на ISO-то, и времето за експонация?

3, Макро пръстени, или макро лещи бихте ми препоръчали, и защо?

За момента варианта с купуването на макро обектив го забравяме. Цените, на които ги гледах не са оправдани преди да съм разбрал доколко ме влече макрофотографията, а цената на набор пръстени, или на комплект лещи е в рамките на това, което бих пожернвал за да науча влече ли ме макрофотографията. За обектив ще му мисля, евентуално, след време.
Ами, аз съм с Canon, но преди време и аз се чудех по същия начин.
Моят съвет е да си вземете лещи първо. Не се сваля обектива, за да се монтират, трябва само да си знаете резбата за филтри на обектива. Освен това са евтини и портативни. Ако нямате време и място за нещо по-голямо това е идеалното решение. Освен това ако не знаете дали макрофотографията Ви влече, тъкмо няма да инвестирате много на първо време.
Марко пръстените не са съвместими с всички обективи - този който ползвате трябва да се провери. По-скъпи са и са доста по-пипкави за монтаж от лещите. Освен това ако искате да са с чип, че да имате контрол върху нещата ( ако ще купувате пръстени препоръчвам такива) ще Ви трябва и съвместим обектив - обикновено трябва да е 50 мм. портретен. Та ще стигнете горе -долу на цената на евтин макро обектив.
Ако няма чип мисля, че блендата остава заключена на някакво положение.
За второто - мисля, че е вярно, да.
Та според мен - вземете си едни лещи и си свиркайте.

Редактирано от автора , 08.04.2015 21:12:00

Набор от 5 пръстена намерих на два пъти по-ниска цена от набор от 4 лещи. Пръстените са без чип, но ако питат мен в пръснетине няма нужда да има чип, а само проводници, плюс еквивалентните контакти, но не мога да гарантирам. Ако взема И пръстени, И лещи, пак съм под 100 лева, а най-ниските цени на макрообективи са доста по-нагоре, ако правилно съм се ориентирал.

Редактирано от автора , 09.04.2015 00:06:14

На коя марка са тия неща, че се получава под 100 лева??? Качествените лещи само са над 100. Имайте предвид, че евтината цена в 99% от случаите означава лошо качество.
Колкото до другото - човек сменя апарата, когато е готов и дорасъл.
K&f Concept са лещите, но това име не ми говори нищо. За пръстените никой не ти казва кой ги е произвел, а ако ще купувам от марковите, дето са по 200 лева комплекта, по-добре да добавя още малко и направо обектив да взема, макар и втора ръка.

И като е тръгнала темата - чета за обръщащи пръстени, при което обектива се обръщал наобратно, и снимал макро. Някой ползвал ли е такова нещо? Питам за отзиви на хора, които имат личен опит.

Редактирано от автора , 09.04.2015 00:06:56

Мда, прозвуча доста високопарно, наистина.
Колкото до марките - аз имах предвид Hoya лещи (имам такива и са прекрасни за начало) а за пръстените - Kenko.
А за обръщащите пръстени - нищо, че никой не ми иска мнението - там ти трябва излишен обектив, няма контрол върху нищо - нали контактните пластини са отвън - и е доста трудно отначало - защото увеличението е толкова голямо, че човек не вижда къде е обекта.
Да се върна на темата - има и Вивитар макро лещи на съвсем сносна цена, а някога това беше добра марка. Как са сега не зная.

Макро пръстените - казва ли ти някой къде са произведени? А за тези, дето били с чип - според мен са само с контакти отпред и отзад, които да свържат тялото с обектива, но още не съм държал в ръка такива и не зная. Нямам личен опит.

За обръщащите пръстени - отвътре не ми идва, и без да прочета лични отзиви на човек, който ги е ползвал, все ще си имам едно на ум дали няма нещо да съсипя.

Редактирано от автора , 09.04.2015 00:05:27

Да, още мисля, че е високопарно, а вече ми ставаш и нахален, господине.
Тук не е важно откога снимаш, а какво можеш да покажеш - от качените до сега твои снимки, за професионализъм не може да се говори, лично мнение.
Колкото до пръстените и пр. - на самите тях си пише, ако примерно са произведени в Япония (което, ти е синоним на качесво).
Но хайде аз да спра. Пожелавам ти успех, пък дано да видим и кадри, съответстващи на високите ти изисквания.
Оставям на другите колеги да добавят нещо повече.
Поздрави!
Дали съм нахален е отделна тема, и тя е извън темата, в която сме.
Държа да отбележа, че никъде не наричам себе си професионалист. Ако намерите такова място - посочете ми го, но ако не намерите - думите за нахалството ми са квалифициране, каквото аз не си позволявам спрямо останалите.
Държа да отбележа също, че времето, което отделям на фотоапарата в последно време е толкова малко, че за него не си струва да се говори.
По отношение на качените от мен снимки - ако на вас те ви изглеждат като опити за сериозна работа - бъркате човека. Нещата, в които влагам времето и усилията си са извън фотографията, и ако не бяха някои хора от този сайт, и досега щях да си остана само читател, без да качвам нищо.
И последно, госпожо(или госпожице) - нека запазим добрият тон, и неща от типа:

а вече ми ставаш и нахален, господине.

Неща от този тип да си останат извън разговорите ни. Досега не съм ви дал повод да ми говорите на ТИ, и аз също не съм ползвал това обръщение към вас. Можем да се заобикаляме, но държа да спазим добрият тон. Без квалификации, и без фамилиарничене.

пп. За да не дразня останалите с високопарността и нахалството си - ще освободя темата от безочливите си писания. Сам написах преди време на един новак, че ако не носи на грубости - не му е мястото тук. В крайна сметка който се интересува - ще намери начин да научи каквото иска.

Благодаря ви за участието в темата ми.
Г-жо Стоименова. Надявам се, темата, прочистена от високопарните ми слова, да е вече приемлива за вашият висок професионализъм.

Що се отнася до недоволството ми от някои от качествата на Canon 1000D - те са си мое лично мнение, и може би според правилата на форума, не трябваше да ги коментирам. Забелявам в техниката ви, че Canon-а, с който снимате е модел, при който конкретните ми оплаквания от моя Canon са отстранени.

Не е нужно да живея от фотоапарата, за да видя неговите плюсове и минуси, но и това си е мое лично мнение, и не го предлагам за отстрелване.

Така и не разбрах какво ви подразни в мен. Че нямам амбиции да бъда супер фотограф, който да е снимал всичко? Ще се радвам, ако бъдете откровена какво в написаното от мен ви подразни така, че дори си позволихте да ме квалифицирате.

пп. Ако администрацията на сайта прецени, че съм груб и/или излизам от добрия тон, нека изтрие темата. Каквото ми трябва да науча - ще го науча или от този форум, или от другаде.
Към директен въпрос - директен отговор.
Подразни ме изключително много претенцията, че щом като сте хванали апарат в края на 70те Ви дава право да имате изисквания, които меко казано не съответстват на резултатите, които показвате (което беше и второто, което ме подразни). Не е нужно да искате да станете "супер фотограф, който е снимал всичко ", за да се стремите към усъвършенстване
Ps.
Когато човек иска помощ или съвет (тук не говоря само за себе си) е редно да допусне, че хората, които пита може и да могат да му помогнат, защото иначе фрази като последната ( че няма значение откъде ще се информирате) първо показват, че не цените чуждото мнение, поне в случая и в резултат шансът да получите отговор е малък или се стига до тук.
Поздрави!

Редактирано от автора , 09.04.2015 00:32:46

http://macropic.net/

Редактирано от автора , 10.04.2015 09:15:07

Виждам, че леко темата се е изкривила, но ако мога да бъда полезен ще споделя мнение като аматьор, който се лута в  макрото известно време и е пробвал различни варианти, с цел други да избегнат подобно лутане.
1. Пробвал съм с Макро лещи на Никкор 18-105 - пълна скръб. На статични обекти до ри изкривяването в крайщата беше толкова дразнещо ... а за фотографиране насекоми дума да не става.
2. Пробвал към "дълги" обективи равни или над 300 мм и голямо разстояние - по-добре от лупите, но детайла го няма никакъв.
3. Не съм пробвал пръстени!
4. Закупих си макрообектив и нещата си дойдоха на мястото. Толкова ми хареса, че си купих и още един с различна дължина. За мен само този вариант работи.
Взех Automatic extension tube set DG на  Kenko .Вътре са 12,20 и 36 мм . Тази снимка е правена с 20 мм + Canon 50 /1.4 . Имам и Canon 180 macro , но съм по-доволен от комбинацията с ринговете .А и ще ти спести доста пари .  Лещи не посмях да опитам .Четох много и никой не беше очарован от идеята  . Поздрави и успех !
3
Източник: photoplace.bg
Взех Automatic extension tube set DG на  Kenko .Вътре са 12,20 и 36 мм . Тази снимка е правена с 20 мм + Canon 50 /1.4 . Имам и Canon 180 macro , но съм по-доволен от комбинацията с ринговете .А и ще ти спести доста пари .  Лещи не посмях да опитам .Четох много и никой не беше очарован от идеята  . Поздрави и успех !
3
Източник: photoplace.bg
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола