Популярни снимки за

Всички снимки

Концепция „Константни и вариращи точки“

В новата платформа на сайта няма квадратчета определящи рейтинга на потребителя, както вече сте забелязали, а има влияние на потребителя. Освен влиянието на потребителя има и два вида рейтинг на снимките – текущ и максимален рейтинг.

Концепция „Константни и вариращи точки“

Независимо дали се формира рейтинг на снимка или рейтинг на автор бива прилагана концепция, при която увеличаването на точките се осъществява с фиксиран и вариращ брой точки. Фиксираните (константни) точки се добавят независимо от статута на потребителя в сайта. Вариращите брой точки се добавят допълнително към фиксираните и зависят от влиянието на потребителя. Влиянието е описано по-долу, а процента, на константни и вариращи точки в момента е 50% + 50%.

Редактирано от администратор , 29.07.2015 19:04:48

Влиянието на потребителя

Влиянието (рейтинга) на автора се определя от сумарният брой гласове за неговите снимки и допълнителни (вариращи) точки. За колкото повече негови снимки се гласува, толкова по-високо влияние (рейтинг) ще има. Влиянието на автора започва от 0 и нараства неограничено във времето.

Когато някой гласува за снимка, влиянието (рейтингът) на автора добавил снимката се покачва с фиксирани (константни) и допълнителни (вариращи) точки. Фиксираните точки се получават независимо от влиянието на гласуващия, а допълнителните точки се получават в зависимост от влиянието на гласуващия. Идеята на тази концепция е, че ако за ваша снимка гласува автор, който е с голямо влияние, то вие да получите малко повече точки, отколкото ако за вас гласува някой новорегистриран потребител без или с ниско влияние.

Пример: при максимално влияние на автор в целия сайт 10 000 точки, то вашето влияние като потребител ще се увеличи както следва при гласуване на автори с влияние:
  • За ваша снимка гласува автор с влияние 0, снимката получава 0.5 + 0 = 0.5 точки и тези точки освен за снимката се добавят към вашето влияние (рейтинг);
  • За ваша снимка гласува автор с влияние 5 000, снимката получава 0.5 + (5000/10000) *0,5 = 0.75 точки и тези точки освен за снимката се добавят към към вашето влияние (рейтинг);
  • За ваша снимка гласува автор с влияние 10 000 (автора с най- високо влияние), снимката получава 0.5 + (10000/10000)*0,5 = 1.0 точки и тези точки освен за снимката се добавят към вашето влияние (рейтинг).

Редактирано от администратор , 29.07.2015 18:15:49

Концепция „Логаритмично разпределение на резултатите“

Концепцията за логаритмично преобразуване на резултатите е въведена основно за да стандартизира визуализирането на рейтинга на снимките в интервал от 0 до 100. Тя по никакъв начин не влияе на класирането, нито на точкуването, а само визуализира точките в съответният интервал.

Текущ рейтинг на снимката

Текущия рейтинг на снимка варира от 0 до 100 чрез концепцията за логаритмичното разпределение. Или иначе казано снимката бързо ще набавя първоначалния си рейтинг, но за достигане на максимален рейтинг снимката Ви ще трябва да събере максималния брой гласове на снимката с най-много гласове до момента в целия сайт или да ги надвиши.

Пример: Имаме снимка на автора „Фотограф“ с наименование „Творба“. Тази снимка през времето е събрала рейтинг от 1500 гласувания и това е най-високия рейтинг в целия сайт. Щом това е снимката с най-висок рейтинг измежду всичките снимки в сайта, то вземаме нейните гласувания и ги използваме за референтна стойност на логаритмичната функция. Или това означава, че за да може дадена снимка да достигне максимума на точки в сайта, който е 100, то същата трябва да събере брой гласове, равен на броя на гласове на снимката, за която най-много е гласувано (в случая това е снимката „Творба“ на „Фотограф“ с 1500 гласувания).

По този начин рейтинга на новопубликуваните снимки по презумпция с покачването си от 0 точки нагоре започва да клони към 100 точки, които 100 точки ако се премахне логаритмичното представяне на резултатите представляват 1500 гласувания.

Точките за снимката при гласуване се определят съгласно концепцията „Константни и вариращи точки“ – снимката получава 0.5 точки винаги и към тях се добавят между 0.0 и 0.5 точки допълнително в зависимост от влиянието на гласуващия.

Въпрос: Какво става обаче, ако се появи фотография, за която да гласуват достатъчно на брой потребители и тя достигне рейтинг по-висок от рейтинга на най-добрата фотография в сайта (в случая това е снимката „Творба“ на „Фотограф“ с 1500 гласувания)?

Отговор: Става така, че вече най-добрата фотография в сайта не е снимката „Творба“ с 1500 гласувания, а снимката „Нова Творба“ с 1501 гласувания. Системата автоматично отчита това и вече за референтна стойност на логаритмичната функция не се слага числото 1500, а числото 1501. Това означава, че всички текущи рейтинги на фотографии вече се калкулират с основа 1501 или по друг начин казано – ако вашата снимка е имала текущ рейтинг 99.1, то при новата основа тя ще има малко по-нисък рейтинг, например 99.0 - защото референтната стойност (най-харесваната снимка) се е покачила. При тази концепция е възможно и на практика се случва референтната стойност ежедневно да нараства, ако се появяват по-добри фотографии, ако сайта се развива и набира популярност, ако има все повече потребители, които да гласуват. Това се наблюдава и в 500px. При нарастване на референтната стойност обаче фотографии, които са имали определен брой точки започват да губят своя рейтинг, защото биват измествани от фотографии, които получават все повече и все повече гласове. Именно поради тази причина се въвежда още един тип рейтинг – Максимален рейтинг на снимката.

Редактирано от администратор , 29.07.2015 18:16:46

Максимален рейтинг на снимката

Максималният рейтинг е максималният рейтинг на снимката, който тя е достигала през съществуването си независимо от текущия референтен рейтинг.

Най-общо казано това са правилата за формиране на рейтинги на снимки и автори.

Според нас не е нужно да се изпада в истерия за точкуването. Логиката е явна и открита. В разработката на софтуер не е възможно да се получи казус „системата е решила това или онова“ – системата няма съзнание и характер за да може това да се случи. Снимка, която получава гласове се изкачва в класацията и обратното. Дали точките ще се кръстят рейтинг, стафка, процент, то винаги снимките с повече гласове ще се класират преди тези с по-малко. Дали точките ще бъдат от 0 до 100 или от 50 до 2000 или от 0 до неограничен брой, то отново снимките с повече гласове ще се класират по-напред от снимките с по-малко.

Ако на някой му е интересна и логаритмичната симулация може да изтегли този файл: Rating Formula.xlsx

Редактирано от администратор , 29.07.2015 17:53:29

Г-жо Димова, обясненията Ви как се изчислява рейтинг на снимка са подробни и разбираемо поднесени, но въпреки това за мен остава без отговор следното: гласувам последователно за две снимки и на едната рейтингът скача с 6.1, а на другата едва помръдва с 0.7, като при това моят глас е прибавил повече към снимката, която по-малко харесвам. Това се е случвало със снимките на всички, това беше и една от причините, поради която chir - изявен фотограф, - а и не само той, престанаха да качват снимки, от което само сайтът губи. И неизбежно идва следващият въпрос: защо е нужен рейтинг, ако той ще е "фалшив". Не е ли по-добре точкуването да става по най-простия и ясен начин: гласуват 15 души за снимката и тя има рейтинг 15. Ще кажете, че това изравняване на гласуващите е обидно - и утвърденият фотограф, и начинаещият да дават все по 1 точка. А нима е по-малко обидно за утвърдения фотограф да даде 1.6, както се е случвало да получа на моя снимка, когато някой начинаещ в същото време ми дава 4.6. Вие казвате по-горе, че не е нужно да се изпада в истерия от точкуването! Думата е малко груба за определяне на реакцията на възрастни и нормални хора с по 2-3-4 хиляди снимки (снимките ми са малко, не става дума за мен) и ако тази реакция за Вас наистина е такава, може би тя е предизвикана от истеричното точкуване. Оставам с уважение!
 "референтна стойност на логаритмичната функция" - серизоно ли разбрахте нещо? 

В основата на системата стои колко гласа има общо един потребител (а не колко броя снимки). Ако гласовете са му дадени от потребители с "фалшиво" самосъзнание само защото са му приятели, системата не може да го разбере. Тя вдига рейтинга на снимка която е пълен боклук, но което още по страшното вдига рейтинга и на автора на тази снимка. Същия този автор си повярва започва да гласува за други скапани снимки и става една навързана история..... ...извода е, че системата работи фалшиво, защото се управлява фалшиво. Нищо ново под небетео, просто машина (поправка няма движеща се част, не е машина, каквото и да е, няма разум)
Системата си е добре за хора със съвест, ако искате реален рейтинг гласувайте по съвест, а не за приятели. 
Мишо беше питал в една друга тема, айде за новобранците добре, ама защо можещи фотографи гласуват под снимки които дори за семеен албум не стават. Това не е въпрос.

Редактирано от автора , 30.07.2015 16:07:49

В държавата ни актуалният въпрос е КОЙ, а тук той е ЗАЩО. Защо е нужно сложното  „Логаритмично разпределение на резултатите“, защо е нужен максимален рейтинг на снимките, защо водещи автори гласуват на невъзможно лоши снимки, защо....и т. н. Нещата могат да бъдат елементарни и прости - "влиянито на потребителя" сте направили добре и при всяко кликане на потребител под снимките той и носи своя рейтинг, а ако някои реши да събира шуробаджанаци гласувайки под лоши снимки може да се наказва с намаляне на "влиянието му" - просто и елементарно и никой няма да задава въпроси защо на тази толкова, а на другата по-малко. Похвално е че разяснихте как се определя точкуването, но едва ли ще са шепа хората които се интересуват от това - интересуваме се защо е такъв резултата.  Аз съм от 8 години в този сайт, зарязах другите сайтове и останах да пускам само тук защото прецених че нямам амбиции и това е нивото ми и защото повечето ми познати бяха тук и сега ми е болно като видя че понякога се пуската само по триисетина снимки на денонощие и най-разглежданите от тях са с по 30-40 отваряния. Явно нещо трябва да се направи и от нас като потребители и от вас като администрация - вие държите лостовете на управлението. 
цитат от mishel58
В държавата ни актуалният въпрос е КОЙ, а тук той е ЗАЩО. Защо е нужно сложното  „Логаритмично разпределение на резултатите“, защо е нужен максимален рейтинг на снимките, защо водещи автори гласуват на невъзможно лоши снимки, защо....и т. н. Нещата могат да бъдат елементарни и прости - "влиянито на потребителя" сте направили добре и при всяко кликане на потребител под снимките той и носи своя рейтинг, а ако някои реши да събира шуробаджанаци гласувайки под лоши снимки може да се наказва с намаляне на "влиянието му" - просто и елементарно и никой няма да задава въпроси защо на тази толкова, а на другата по-малко. Похвално е че разяснихте как се определя точкуването, но едва ли ще са шепа хората които се интересуват от това - интересуваме се защо е такъв резултата.  Аз съм от 8 години в този сайт, зарязах другите сайтове и останах да пускам само тук защото прецених че нямам амбиции и това е нивото ми и защото повечето ми познати бяха тук и сега ми е болно като видя че понякога се пуската само по триисетина снимки на денонощие и най-разглежданите от тях са с по 30-40 отваряния. Явно нещо трябва да се направи и от нас като потребители и от вас като администрация - вие държите лостовете на управлението. 

@mishel58, На въпроса Ви защо водещи автори гласуват за лоши снимки нямаме отговор, може би се дължи на различни неща: гласуване по милост, гласуване на принципа аз гласувах за теб ти гласувай за мен или и аз не знам ...

Предложението Ви за намалена на влиянието на потребителите при гласуване на принципа "шуробаджанащина" е добро, но няма как да го докажем и да санкционираме „виновниците“.

От програмна и управленска гледна точка ние правим всичко необходимо по силите ни да подобрим сайта, но не винаги всичко зависи от нас. Потребителите са сърцето и душата на сайта, а когато те не се разбират по между си и се борят кой е за надмощие никой няма да спаси положението. Има потребители, които не приемат никаква критика било то и градивна, за тях е важно да трупат точки, но не могат или не искат да разберат, че натрупаните точни не ги правят добър фотограф – тъжно но факт.
Смешна и нелогична е система при която гласуващия не знае колко тежи образно казано гласа му!Прекалено ви е сложна системата ,но пък е в пълен унисон със състоянието на държавата ни.
явно таблицата за умножение взима връх над изкуството
На такава система й казват "Защо трябва да е просто,като може да е сложно".Насила ни бутате към конкурентните сайтове,където правилата за рейтинг на снимки и автори са ПРОСТИ ,ЯСНИ И ЛОГИЧНИ.Като гледам колко изявени автори от близкото минало вече не качват тук,би трябвало в съзнанието на админите да светне червена лампичка,че нещо НЕ Е КАКТО ТРЯБВА.Този сайт(беше ми предпочитаният)постепенно се превръща от сайт за авторска фотография в лошо подобие на Фейсбук.
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола