За да коментирате, моля, влезте в профила
си!
Този сайт подло беше прекратил дейността си за около седмица. Логично е да зададем въпроса докога ще съществува? Настоявам да се даде ясен отговор предвид факта, че админа разполага със снимки, чиито авторски права не му принадлежат. Коректно е да се даде възможност да си изтрием снимките.
Откакто смени собственика си този сайт освен по-добър софтуер (като изключим премахнатата възможност за редакция на снимките) не е предложил нищо друго. Пленери, курсове, конкурси, изложби биха направили сайта атрактивен и съответно популярен.
Очевидно, собственика не може да се справи с тази задача, а целта на покупката (постигната или не) е различна от тази на участниците, които се стремят да усвоят фотографските техники, да подобрят снимките си, да се изявя по някакъв начин.
Откакто смени собственика си този сайт освен по-добър софтуер (като изключим премахнатата възможност за редакция на снимките) не е предложил нищо друго. Пленери, курсове, конкурси, изложби биха направили сайта атрактивен и съответно популярен.
Очевидно, собственика не може да се справи с тази задача, а целта на покупката (постигната или не) е различна от тази на участниците, които се стремят да усвоят фотографските техники, да подобрят снимките си, да се изявя по някакъв начин.
Редактирано от автора , 18.11.2017 20:40:49
Някой от собствениците на сайта дали чете това?! Все още чакаме адекватен отговор какво става със сайта и ще го бъде ли?
Много добре казано, Краси! Напълно споделям и подкрепям всичко казано от теб! Този сайт в миналото беше нещо като едно голямо семейство, с всичките му добри и лоши страни!... но БЕШЕ желан и търсен от начинаещи и доказали се фотографи- любители и професионалисти... Дано пребъде и занапред!!!!!!
Редно е, бих казал задължително, администраторите да дадат обяснение какво се случи със сайта- ще продължи ли да съществува, ще има ли пропадания, ако има проблеми да се поставят на обсъждане и др.под. Съвсем случайно разбрах, че сайтът е тръгнал отново. Лично аз губя мотивация да качвам снимки, ако не се изяснят тези въпроси, и при положение, че всичко може да изчезне просто така.
Хора, за пореден път - ОТКАЖЕТЕ се. На никого не му пука - нито дори на админите - за този сайт.
Ще се самоцитирам тук (общо-взето от три години го правя, без някой да ме чуе или да отговори) за да ви стане ясно за какво става дума. Този мой пост датира от 2015, няколко месеца след пускането на новата платформа, когато аз се отказах да пускам снимки тук. Тогава все още имаше надежда, но сега - едва ли. Въпреки това - мнението ми не се е променило много. Единственото, което се случи е, че добрите автори почти всички си тръгнаха, а самият сайт се превърна в нещо подобно на треторазрядна Фейсбук група с посредствени снимки (да ме прощават авторите им, ама всеки път като вляза виждам неща дето и за семейния албум твърде не стават) и почти пълна липса на активност.
Но за да не задълбаваме повече - направо да прочетете какво мислех през 2015 (за да не се повтарям излишно, тъй като от три години насам нито веднъж админ не си е направил труда да вземе мерки по въпроса).
Ще се самоцитирам тук (общо-взето от три години го правя, без някой да ме чуе или да отговори) за да ви стане ясно за какво става дума. Този мой пост датира от 2015, няколко месеца след пускането на новата платформа, когато аз се отказах да пускам снимки тук. Тогава все още имаше надежда, но сега - едва ли. Въпреки това - мнението ми не се е променило много. Единственото, което се случи е, че добрите автори почти всички си тръгнаха, а самият сайт се превърна в нещо подобно на треторазрядна Фейсбук група с посредствени снимки (да ме прощават авторите им, ама всеки път като вляза виждам неща дето и за семейния албум твърде не стават) и почти пълна липса на активност.
Но за да не задълбаваме повече - направо да прочетете какво мислех през 2015 (за да не се повтарям излишно, тъй като от три години насам нито веднъж админ не си е направил труда да вземе мерки по въпроса).
Ще се опитам да отговоря на това, най-вече на ehnaton, защото е писал най-много по темата.
Първо с въпросите - много са хубави и за да си построя аргументацията ще трябва да започна с отговори на тях. Какво да се прави - и да ми искат мнението, и да не го искат - много обичам да се обаждам... [smiley]
1.Защо снимам изобщо ?За кого го правя?
Снимам за себе си - обожавам да снимам почти всичко. Снимам, защото ми харесва.
2.Когато публикувам снимки в този сайт ,какво "печеля "?(Възможен отговор е одобрение, удовлетворение, признание, приятно ми е да си говоря с другите, имам свободно време, намирам свободно време защото обичам фотографията,да докажа колко много съм научил и т.н)
Тук отговорът е малко по-дълъг - от 4coolpics започнах - търсех си фотосайт и този беше първи резултат в Гугъл - спечели ме банера "тук прохождат талантите". Тогава качвах хем да се науча, хем за одобрение, хем защото намирам свободно време за фотография и искам да я споделя и пр. По-късничко започнах да качвам снимки и заради възможности "да покажа колко съм научила", признание и "приятно ми е да си говоря с другите". Ако трябва да съм точна обаче "печалбата" е малко проблемна като категория - най-вече много много време прекарано пред компютъра и хиляди изгледани снимки. Има си положителни страни, стига да научаваш нещо, обаче ако това не се случва, или просто става бавно - времето прекарано така става изгубено.
3.Ако снимката ми има рейтинг 30.6 има ли шанс да не съм оценен подобаващо?Ами ако има рейтинг 50 , дали е толкова добра ?Но пък, ако е с рейтинг 1.6 или 10 ,тогава трябва да има нещо нередно, снимката си беше хубава :-)
В същност има. Доста се тормозех в началото защо други снимки, по-лоши от моите получават повече гласове. Отговорът беше само един и то прост - шуробаджанащина. В един момент и за моите снимки започнаха да гласуват - защото вече не бях регистрирана от преди две седмици. Правила съм си експерименти - да кача някоя снимка от архива и да видя колко гласа ще събере сравнена с т.друга снимка от същия ден на същото нещо. Разликата е фрапантна. Самите снимки са снимани от един и същи човек с умения на едно ниво - променили са се обаче очите, които ги гледат и респ. гледната точка на онези, които гласуват за тях.Това е друга тема - за "приятелското гласуване" и прочее. И да, напълно е възможно снимката НАИСТИНА да си е хубава и да не получи гласове. Колкото до високия рейтинг - както казах, виждала съм големи глупости с такъв, така че това не доказва нищо. Чисто и просто не се вписва в "творческата концепция" на някого. Впрочем, дразнещо е. Много отдавна престанах да съдя за качеството и стойността на една снимка по това колко гласа е събрала тук - тези двете нямат нищо общо.
4. Когато публикувам снимка в други сайтове получавам ли същите положителни/отрицателни отзиви?
И да, и не - зависи от кадъра. Но се е случвало една снимка много да се хареса тук и да бъде отхвърлена от други сайтове и обратно. Не качвам само тук, а в още два-три сайта (международни включително).
5.Кое е нещото ,което ме кара да продължавам да снимам и публикувам в този сайт?
Дойдохме си на думата. Тук публикувам от носталгия вече. Нищо друго. От тук започнах и много ми харесваШЕ (наблягам на миналото време неслучайно). Писала съм го безброй пъти - сайтът ЗАПАДА, ИЗЧЕЗВА , УМИРА и така нататък. Качеството на снимките се влошава, авторите бягат от тук, или просто се отказват. Да се върнем на въпрос 2 - няма много хора, с които да си говориш, защото онези, които си познавал от стария сайт вече не са тук или качват много рядко, за одобрение, учене и прочее не може дума да става, не защото съм "надрастнала" сайта и нивото му, а просто защото то падна главоломно. За признание също не може да става дума - при 20-30 отваряния на снимката изобщо (и говоря за кадри, които са добри и приети чудесно в други сайтове) за какво признание, показване на научено и прочее говорим???
6.Ако гласуването беше такъв проблем ,защо не реших да се преместя на друго уеб пространство и ако го направя, дали ще ме накара да се почувствам по-добре (ама наистина).
Гласуването ме дразни, да. Системата за точкуване е малоумна! Не е нужно да си трия профила тук, за да се преместя някъде, впрочем. Просто преставам да качвам тук и готово! Без драми и photoplace-самаубийства. Честно казано, на мен ми е леко обидно - все пак всеки е вложил време и усилия в работата си и гласуването и преглеждането са само малка част от това колко точно се цени тя в дадена общност. (нали си говорихме за признание). Още по-обидно е един глупав алгоритъм да решава колко точно ми харесва дадена снимка или колко "струва" някоя моя такава. Не че имам 10 самостоятелни изложби или нещо подобно, но все пак някак си не е честно. Уж говорим за някаква общност на потребителите, семейство ако щете, а истината е, че повечето потребители се стремят да си изпразнят картите памет тук. Намаляването на броя снимки за качване на ден поограничи нещата, но пак си го има. Резултатът е, че стана някакъв еквивалент на фото група във фейсбук. Според мен - отново се повтарям, но няма как - това е недопустимо за един сайт, който нарича себе си фотографски. Не са много такива платформи на български.
Според мен тази дискусия е излишна, не защото темата е изчерпана, а защото никой нищо няма да направи. Тъжно, но факт. Харесали са си администраторите една система и си я държат. Без значение от нашето мнение. Иначе отдавна да са я сменили - имаше хиляда теми по въпроса. Преди да напиша това, реших да проверя колко снимки съм качила от стартирането на новата платформа насам. Оказаха се само 11. Не защото не съм снимала, а защото не съм качила много неща тук. Както написах и по-горе, от носталгия по хубавото време, което прекарвах тук. Рейтингът на всички снимки е горе-долу подобен - прегледи между 20 и 30 пъти, гласове 7 -8, рядко 10 - 20. Не е много окуражаващо да продължаваш, нали? Не само заради точкуването, рейтинга и така нататък, а и защото очевидно никой не разглежда работата ти и/или няма какъв коментар да спретне по въпроса. Няма кой да те научи, или ако има - не желае да отдели от времето си за това.
danivas79
Не мисля, че потребителите са се погрижили толкова много за "сриването на сайта". Моето наблюдение е точно обратното - от покупката насам нещата стават все по-зле. Няма да ги изброявам, защото ми писна да го правя. Имам 5-6 ужасно дълги поста във форума (какъвто ще бъде и този, впрочем) избери си който искаш. Просто има явно някакво игнориране на подобни мнения.
Съгласна съм обаче за едно - при липса на промяна - биенето на камшика е единствения начин. Никак не ми харесва да го кажа. Много ми се иска нещо да стане и сайтът да оживее, но вече почва да ми омръзва да се надявам. Случва ми се - ей така веднъж седмично - да мина през сайта и да разгледам какво става - и като видя най-новите снимки и форума си тръгвам, без да качвам или да гласувам. Вече почти не правя и двете. Още време сайтът да е на тоя хал и аз, както други доста направиха преди мен, просто ще се откажа дори да влизам тук, камо ли да качвам. Едно R.I.P. на сайта, така да се каже.
igor100
Именно в общите усилия (на собствениците + участниците) един сайт може да върви напред.Не става само с ръкопляскане, нито пък с приятелско подбутване, дори кадъра да не става за гледане - иска се обмяна на мисли фотографски, насоки, критика, основателни похвали... И без сръдни! Трудно е да преглътнеш "собственото си харесване" при направена забележка...а трябва! Трябва ,ако искаш да "проходиш" и ти.
Вярно е, но в тази платформа това просто не се случва. Преди имаше опити поне, сега и това го няма. Но пак се връщаме на въпросите от по-горе и на "защо качвам снимки тук" и т.н.
Конкурси трябват, но колкото пъти питам - просто въпросът ми се игнорира от администраторите. Всеки път. Та се отказах и да питам. Останаха тези дългите коментари само, говорене на съвест, ама като гледам въпреки дължината, и тях ги игнорират.
Та хора - съвет от мен - ОТКАЖЕТЕ СЕ. Болно ми е, че го казвам, не искам да е така. Stage 1 - denial. Не знам кой и защо, но явно някой се опитва умишлено да съсипе този сайт. Ефективно е, доста бих казала. Няма да стане с усилия на потребителите. Ако беше така, досега хората, които коментират във форума, щяха да са построили не нов сайт, ами направо Комунизма (Социализма, или каквото там е в лозунга). Нищо не се променя, или се променя със скоростта на охлюв с лумбаго. 90% от потребителите, които все още пишат тук говорят за това шибано точкуване и никой не ебава (ако иска някой да му сложи червени точки на това, не ме интересува - това е грозната истина) да го промени и не само него. Колко време трябваше да се ограничат броя снимки на ден? Вместо това обаче доизпипваме изгледа, оправяме се с проблеми в сървъра и прочее. Човек в един момент почва сериозно да губи търпение. Аз вече съм почти до там. Как точно от май тая година не можете да оправите пет неща по сайта? Защо, мамка му? Или може би сме невидими? Ясно ми е, че системното администриране е пипкава и бавна работа, но все пак. Просто на мен вече ми омръзна. Омръзна ми нищо съществено да не се променя, омръзна ми мнението ми да се игнорира, омръзна ми едни и същи проблеми да се дъвчат без реакция, омръзна ми, наистина ми омръзна.
Просто пуснете PhotoPlace/ 4coolpics да си отиде в небитието. Така само удължаваме агонията му - а вече сме на етап предсмърти гърчове и пяна на устата. Тук има нужда от дефибрилатор, силни лекарства (от сорта на лидокаин и прочее) и много ефективна и навременна лекарска намеса. С чай от босилек няма да стане.
Редактирано от автора , 21.11.2017 00:24:40
На всички интересуващи се предлагам алтернатива - pixoto.com. За мен това е най-безпристрастното оценяване, като същевременно те и ангажира с участие. Има вероятност някой, който бъзра да набере кредити да го удари през просото, но това е смущаващ, а не съществен фактор. Когато избирам снимки за изложба, избирам между тези с най-висок рейтинг от този сайт. Пускам и във фотофорума, за да сравнявам резултатите - интересни аномалии се получават. Разбира се не е тайна, че ако не им посещаваш курсовете фотофорум те оставя без внимание. В култа пък модераторите стават смешни - pixoto.com ме избави от необходимостта да участвам бг или руски сайтове, защото все някакси трябва да се добереш до някакво мнение за собствените снимки.
“Ако всички мислят еднакво, значи никой не мисли.” - Бенджамин Франклин
Незнам доколко фразата по-горе има връзка с фотографията , но за мен истината е следната :
1. Обичам да снимам и това ме прави щастлив
2. Не съм страхотен фотограф и това също ме прави щастлив. Имам много да уча за фотографията .Какво по-хубаво от това?
3. Започвам да харесвам все по-малко от снимките си. Това е добре :)
4. Научих много за фотографията когато учавствах в 4coolpix и Photoplace.bg. Дали само заради тези два сайта (различни са както и да ги погледнем) - не!
5. Запознах се с интересни хора и от време на време снимаме с някои от тях .
6. Мнението за фотографиите ми ,както и моето за фотографиите на другите е субективно.
7. Сайтове много, стига да имаш време за тях .Аз предпочитам да снимам въпреки малкото свободно време.Като се пенсионирам някой ден, ако хадр -драйвовете ми още работят ще има да обрабооооотвам :)
8. Не разчитай на сайтовете да ти съхраняват снимките.
9. Не е важно дали 1000 души ще ти харесат фотографията . Ако се докаже ,че тя е достигнала(ама наистина) до 1 или двама, които разбират от фотография, това е постижение.
10. Често се оказва, че многото снимки публикувани на един профил вървят ръка за ръка с лошото качество.Изключения разбира се има!
11. Когато те критикуват се радвай, а когато те хвалят се опитай да поправиш кусурите ,за които те е домързяло, защото си сметнал ,че са несъществени.
И най-важното... Любовта към фотографията е тази, която ни свързва/свързваше. Платформата на сайта ,екстрите, нововъведенията, носталгията по 4coolpix и тем подобни- това са второстепени неща, които нямат почти никакво значение.
Личното ми, скромно мнение :)
Поздрави !
Незнам доколко фразата по-горе има връзка с фотографията , но за мен истината е следната :
1. Обичам да снимам и това ме прави щастлив
2. Не съм страхотен фотограф и това също ме прави щастлив. Имам много да уча за фотографията .Какво по-хубаво от това?
3. Започвам да харесвам все по-малко от снимките си. Това е добре :)
4. Научих много за фотографията когато учавствах в 4coolpix и Photoplace.bg. Дали само заради тези два сайта (различни са както и да ги погледнем) - не!
5. Запознах се с интересни хора и от време на време снимаме с някои от тях .
6. Мнението за фотографиите ми ,както и моето за фотографиите на другите е субективно.
7. Сайтове много, стига да имаш време за тях .Аз предпочитам да снимам въпреки малкото свободно време.Като се пенсионирам някой ден, ако хадр -драйвовете ми още работят ще има да обрабооооотвам :)
8. Не разчитай на сайтовете да ти съхраняват снимките.
9. Не е важно дали 1000 души ще ти харесат фотографията . Ако се докаже ,че тя е достигнала(ама наистина) до 1 или двама, които разбират от фотография, това е постижение.
10. Често се оказва, че многото снимки публикувани на един профил вървят ръка за ръка с лошото качество.Изключения разбира се има!
11. Когато те критикуват се радвай, а когато те хвалят се опитай да поправиш кусурите ,за които те е домързяло, защото си сметнал ,че са несъществени.
И най-важното... Любовта към фотографията е тази, която ни свързва/свързваше. Платформата на сайта ,екстрите, нововъведенията, носталгията по 4coolpix и тем подобни- това са второстепени неща, които нямат почти никакво значение.
Личното ми, скромно мнение :)
Поздрави !
Редактирано от автора , 24.11.2017 23:39:50
Pixoto.com ....е култ за фотографията.
Този сайт ту тръгва, ту спира. Хубаво ще е да се разбере какво ще става с него- ще работи ли, ще го продават, ще го подаряват ли. Другото ще отблъсне и малкото останали потребители.
За да коментирате, моля, влезте в профила си!