Популярни снимки за

Всички снимки

Продуктова фотография - осветление...

Здравейте, реших да пиша тук защото предполагам, че има повече хора с опит запалени по фотографията.

Искам да подобря качеството на снимките  като ми се ще да инвестирам в нещо компактно и изгодно за целите ми понеже ще снимам вкъщи. Снимките ще се ползват само в интернет.

Ще снимам само кукли приличащи на показаната в линка - https://maugifts.com/waldorfdoll.jpg (преди и след обработка в момента) 
С наличния фотоапарат мога ли да мина само със закупуване на някакво осветление за да постигна целите си

В момента разполагам с това
Фонът ми е Colorama/Lastolite PVC 100 x 130 см - Colorgloss Super White
Фотоапарат - любителския Canon SX510 HS 
3 крушки 
1 x 12W LED Крушка E27 - A606000K Студено Бяла  Светлина (1047-LED-12W-E27-WH-A60) 
- за над обекта

2 x 24W LED Лампа E27 - A80Студено Бяла Светлина 6000К (1147-LED-24W-E27-6000K) 
- за ляво и дясно

Проблемите, които искам да разреша - равномерно осветяване на обекта намаляващо сенките и по възможност белият фон да не е толкова сив преди каквато и да било обработка.
Срещани проблеми - на снимките самият фон под краката има странна сянка на кръгове от осветителните тела, кукли с шапки като снимам са тъмни в най-горната част.

Редактирано от автора , 07.12.2017 15:29:47

Такаааа, 
Не съм сигурна дали ще мога да дам съвсем адекватна помощ, но като човек дето дълги години се е опитвал да нагоди някакви читави резултати с подръчни средства, мога да ти кажа следното (нали може на "ти"?): 

1. За да не ти е сив фонът, трябва да имаш отделна лампа, която да осветява само него - иначе, вари го, печи го - пак ще имаш сиво по него. 
Ако искаш да си съвсем професионална - купуваш предметна палатка - около 60 лева струва средно голяма, мисля. Моят съвет е да работиш за начало с онова, дето вече го имаш. Студийното оборудване струва доста пари и съдейки по модела апарат е по-добре преди да се хвърляш на студийно осветление да се замислиш:

а) трябва ли ти наистина цялото това чудо - то е доста обемисто, базисен комплект струва около 400 - 600 лева (в БГ де, в нета не знам) и е предвидено за синхронизация с професионални апарати. Нищо лично към апаратчето, аз също имам един Canon PowerShot SX200 IS, който и до ден-днешен ползвам от време на време. Просто апаратите от този тип не са направени да се синхронизират с външни осветителни тела. 

б) смяташ ли сериозно (ама наистина сериозно) да се занимаваш с фотография и съгласна ли си да заделиш поне 1000 лева от бюджета си за що-годе приличен апарат? (защото "черните" и "професионални" апарати са по горе-долу толкова, при това от толкова почват). Ако ще ти трябва само за предметна фотография - по колко пари изкарваш на кадър и така нататък, респективно ще ти върши ли работа или ще е само паметник на културата. 

След като казах това (бях длъжна, не мисли че се заяждам, или нещо подобно!) - да минем на въпроса - как, аджеба, да постигнем добри кадри с подръчни средства? Ето моето предложение:

С това, което имаш - вземаш крушката и нахлузваш върху нея една бяла найлонова торбичка (правиш това САМО И ЕДИНСТВЕНО, ако крушката НЕ нагрява, иначе може да стане пожар). Торбичката е бяла, за да действа като бюджетен софтбокс (хи-хи - сиромах човек, жив дявол. ) Ако лампата има абажур, или нещо подобно (знам ли на какво си ги навързала тия крушки?!) - може да залепиш торбичката напреко на отвора, така че светлината да минава през нея. С оризова хартия също става, но найлонът е по-добър. 

2. За да не ти е тъмно нещото в горната част - промени ъгъла на крушката дето свети в обекта - най-вероятно трябва да отчалечиш и да сложиш под някакъв ъгъл така, че главата и горната част на тялото на куклата. 

С това, което имаш - една крушка (пак с торбичка на нея) да свети в горната част на куклата и една да свети в долната част на куклата. 

3. Когато снимаш с апарата .- пак една торбичка ще ти трябва. Правиш дупка по средата и промушваш през нея обектива на апаратчето. Пускаш вградената светкавица - тя трябва задължително да е ВЪТРЕ в плика. 

Правиш си настройките и снимаш. Светкавицата от апаратчето вътре в плика ще ти обере всякакви тъмни сенки, които би могло да са пропуснати от другите три осветителни тела. Действа като бюджетна кръгова светкавица :)

Ето как, на теория, няма нужда да даваш и лев (освен да си събереш чисто бели пазарски найлонови торби - ВНИМАНИЕ - Лидъл, Кауфланд и сие не стават, защото на теб ти трябва найлон без картинки - пробвай на някой пазар, там все някой ще се намери) и може и да се получи нещо по-добро - покажи дали е станало нещо :) 

Редактирано от автора , 11.01.2018 18:42:13

Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола