Популярни снимки за

Всички снимки

Проблем с фокуса при Никон Д610

Здравейте,

Преди около две години смених моя Никон Д5100, от който бях много доволна, с пълноформатния Никон Д610. Причината за смяната не е важна в случая.

Отначало притежавах Nikon AF-S Nikkor 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR обектив, но след като поснимах известно време, установих, че 80% поне от снимките ми не са на фокус и почти всички ставаха размазани.

Изчетох доста, поснимах доста и отново бях разочарована от резултатите. Не знаех къде е проблема, в тялото, в обектива или в самата мен и очите ми. С Д5100 никога не съм имала проблеми с фокуса и резкостта на снимките. Реших, че проблема е в обектива, според прочетеното такива „универсални“ обективи губят от качеството на оптиката.

Сега съм с Nikon AF Nikkor 24-85mm f/2.8-4D IF обектив и проблемът си остава същия – абсолютно разфокусирани и размазани снимки.

Къде е причината??? Много бих се радвала на компетентно обяснение на достъпен като за начинаещ  език.

Поздрави и предварително благодаря!
 Предполагам ,че се досещаш че е доста трудно за който и да било да помогне без да провери апарата.Според мен ,най -добрият съвет е да намериш офис на Никон и да им го оставиш за проверка.Наясно съм ,че това струва скъпо понягога и по-долу ще опиша какво бих проверил аз.

1. Бих направил пълно възстановяване на заводските настройки.
https://seventrumpet.com/how-to-reset-nikon-d610-dslr-camera/

2. Ще сложа апарата на статив или твърда повърхност и ще снимам задействайки го дистанционно. (Може да използваш и вградения таймер).

3.Ако се окаже че снимките от предишния опит са остри бих направил проби на различните режими - Aperture,shutter &program modes.

4.Малък е шанса,но е добре да се провери дали е чист сензора(особено ,ако говорим за 2 ра ръка тяло.

5.Ако нищо от това по -горе не помогне ще го занеса на някой от сервизите на Никон или ако знаеш сервиз за който се знае ,че е читав.

Успех !

Редактирано от автора , 12.09.2018 11:01:27

Благодаря ти за подробните съвети. Опитах да променя някои настройки, май се получи малко по-добре.
Ще продължавам да опитвам варианти. Ако не става - сервиз. 
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола